"Με την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, αποτρέπονται νέες αυθαιρεσίες, διασφαλίζεται η περιουσία των πολιτών, μπαίνει τέλος στη γραφειοκρατία, επιταχύνονται οι επενδύσεις", δήλωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς, καθώς από την 1η Φεβρουαρίου 2021 η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου/Αυτοτελούς Διηρημένης Ιδιοκτησίας παύει την προαιρετική-πιλοτική της λειτουργία και τίθεται εν ισχύ ως υποχρεωτική, όπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΝ.

"Η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου είναι μια κορυφαία μεταρρύθμιση που ιδιαίτερα ικανοποιημένος, που τώρα ως υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, υπογράφω την οριστική ενεργοποίησή της", αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ταγαράς.

Όπως τόνισε ο υφυπουργός, "μέσω της κορυφαίας μεταρρύθμισης της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου/Αυτοτελούς Διηρημένης Ιδιοκτησίας, η χώρα μας αλλάζει σελίδα όσον αφορά στην αποτύπωση του κτιριακού αποθέματος.

Ψηφιακά, μέσω της πλατφόρμας του ΤΕΕ, γίνεται πράξη η καταγραφή όλων των κτιρίων -παλαιών και νέων, δημόσιων και ιδιωτικών- με όρους διαφάνειας σε ένα ηλεκτρονικό σύστημα καθημερινής παρακολούθησης και ενημέρωσης".

Ταυτόχρονα, εξέφρασε την ικανοποίησή του, καθώς ο ίδιος είχε προετοιμάσει την εν λόγω μεταρρύθμιση από το 2015, όταν ήταν αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ και σήμερα υπέγραψε την οριστική ενεργοποίησή της.

Παράλληλα, οι πολίτες διασφαλίζουν την περιουσία τους και γλυτώνουν πολλές χαμένες εργατοώρες από την "γραφειοκρατία του χαρτιού" καθώς όλα θα γίνονται ψηφιακά".

Τέλος, σύμφωνα πάντα με τον υφυπουργό, "δημιουργείται μια αξιόπιστη βάση δεδομένων των κτιρίων για όλη την επικράτεια, ιδιαίτερα χρήσιμη τόσο για τον πολεοδομικό σχεδιασμό όσο και για την επιτάχυνση των επενδύσεων που έχει ανάγκη έχει η χώρα".

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, με την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου/Αυτοτελούς Διηρημένης Ιδιοκτησίας μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΤΕΕ, συγκεντρώνονται σε ένα πιστοποιητικό, στο Πιστοποιητικό Πληρότητας, όλα τα απαραίτητα στοιχεία και πληροφορίες ενός ακινήτου με αποτέλεσμα:

- Να αποτρέπεται η δημιουργία νέας γενιάς αυθαιρέτων.

- Να θωρακίζεται η ιδιοκτησία των πολιτών, καθώς θα είναι καταγεγραμμένες όλες οι τυχόν μεταβολές του ακινήτου.

Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται και η διαφάνεια στις δικαιοπραξίες (μεταβιβάσεις).

- Να μειώνεται δραστικά η γραφειοκρατία καθώς ο πολίτης - ιδιοκτήτης έχοντας ψηφιακά την "ακτινογραφία" του ακινήτου του, δεν χρειάζεται να σπεύδει για οποιοδήποτε έγγραφο σε δημόσιες υπηρεσίες.

Πλέον, με λίγα "κλικ" στον υπολογιστή θα μπορεί να λαμβάνει τις απαιτούμενες πληροφορίες (πχ τίτλους ιδιοκτησίας, οικοδομική άδεια, δήλωση ακινήτου στο Κτηματολόγιο κλπ).

- Το Δημόσιο να αποκτά καταγραφή των ακινήτων του με σημαντικές πληροφορίες (για τη στατική επάρκεια, τη δομική τρωτότητα κλπ), ώστε να μπορούν να προγραμματισθούν και οι απαιτούμενες παρεμβάσεις σε αυτά.

- Να επιταχύνονται οι επενδύσεις, καθώς με ψηφιοποιημένες τις πληροφορίες των ακινήτων (κτιρίων ή οικοπέδων/γηπέδων), συντομεύει δραστικά ο χρόνος διερεύνησης και εξέτασής τους από υποψήφιους επενδυτές.

www.capital.gr


Προβλήθηκε 673 φορές
Πάσχα: Πώς αμείβονται όσοι εργάζονται - Τι ισχύει για τις αργίες

«Οδηγό δικαιωμάτων» των εργαζομένων που θα εργαστούν τις ημέρες του Πάσχα, έδωσε στη δημοσιότητα η ΓΣΕΕ, τόσο για τις αμοιβές που δικαιούνται, όσο και για τα ωράρια εργασίες, τις ημέρες ανάπαυσης που δικαιούνται, αλλά και τις ΣΣΕ και τους κανονισμούς εργασίας, που προσδιορίζουν τους όρους εργασίας.

Εορταστικό ωράριο καταστημάτων: Τι ώρα ανοίγουν και τι ώρα κλείνουν σήμερα Μεγάλη Παρασκευή

Οι καταναλωτές έχοντας λάβει και το Δώρο Πάσχα στους λογαριασμούς τους, σπεύδουν για τις πασχαλινές αγορές της τελευταίας στιγμής. Το ίδιο θα κάνουν και σήμερα Μεγάλη Παρασκευή, 3 Μαΐου.

Πρωτομαγιά: Ποιοι συμμετέχουν στην απεργία της Μεγάλης Τετάρτης - Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μεταφοράς

Με 24ωρη απεργία και συγκεντρώσεις την Μ. Τετάρτη 1η Μαΐου, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, γιορτάζουν την Εργατική Πρωτομαγιά, που η επίσημη αργία της με απόφαση του υπουργείου Εργασίας έχει μεταφερθεί την Τρίτη 7 Μαΐου.