Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατέθεσαν οι πρυτανικές αρχές των οκτώ πανεπιστημίων που θίγονται από το μέτρο της διαθεσιμότητας.
Κατατέθηκαν σήμερα από τα οκτώ πανεπιστήμια (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Πανεπιστήμιο Πατρών, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) οι αιτήσεις ακύρωσης και αναστολής της εφαρμογής της Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία τίθενται σε διαθεσιμότητα 1.349 διοικητικοί υπάλληλοι.
Οι πρυτανικές αρχές υποστηρίζουν ότι με την ΚΥΑ παραβιάστηκε το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων και ότι η πολιτεία στερεί τα ιδρύματα από πόρους που είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία τους.
Στον Άρειο Πάγο η παραγγελία του υπουργού για τις λίστες των διοικητικών υπαλλήλων
Τη συνδρομή του Αρείου Πάγου ζήτησε ο υπουργός Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλος, προκειμένου να αποστείλουν οι πρυτανικές αρχές τα ονόματα των διοικητικών υπαλλήλων οι οποίοι τίθενται σε διαθεσιμότητα.
Ο Κ. Αρβανιτόπουλος διαβίβασε στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου την παραγγελία του προς τα πανεπιστήμια να αποστείλουν τις λίστες με τα ονόματα στο ΑΣΕΠ, ενώ την ίδια παραγγελία κοινοποίησε στις εισαγγελίες πλημμελειοδικών Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Πατρών, Ηρακλείου, Ιωαννίνων και Θεσσαλίας.
«Παρακαλούμε να επιληφθείτε και να εκδώσετε παραγγελία για την άμεση και πριν την 10η Οκτωβρίου, χορήγηση των ως άνω πινάκων συνδρομής κριτηρίων σε ψηφιακή μορφή και κάθε συναφούς εγγράφου και τη αποστολή τους στα ΑΣΕΠ, κατά τα οριζόμενα από τον νόμο, επιφυλασσόμενοι για τη λήψη και άσκηση κάθε ενδεικνυόμενου και προβλεπόμενου μέσου προστασίας των έννομων συμφερόντων του Δημοσίου» αναφέρεται στο έγγραφο.
Πριν από δύο ημέρες ο κ. Αρβανιτόπουλος είχε αποστείλει σχετική επιστολή προς τις διοικήσεις των πανεπιστημίων, ενώ σχετική εγκύκλιο είχε αποστείλει και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Θανάσης Κυριαζής.