Την πιο λαμπρή πανσέληνο, αυτή του Αυγούστου, θα μπορέσουμε να δούμε απόψε, αφού το φεγγάρι θα βρίσκεται σε κοντινή απόσταση με τον πλανήτη μας, στην τροχιά που διαγράφει γύρω από αυτόν. Την πιο κοντινή απόσταση των τελευταίων 20 χρόνων.

 

Ανοιχτοί οι αρχαιολογικοί χώροι για το κοινό, χωρίς αρχαιοφύλακες όμως. Πλήθος εκδηλώσεων στους προαύλιους χώρους μουσείων και αρχαιολογικών χώρων.

 

Η ορολογία που περιγράφει την πανσέληνο όταν η Σελήνη βρίσκεται στο περίγειό της, στην κοντινότερη δηλαδή απόσταση από τον πλανήτη μας καθώς διαγράφει την ελλειπτική της τροχιά γύρω από τη Γη, είναι υπερφεγγάρι (supermoon) και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η πανσέληνος του Αυγούστου θα είναι έως και 30% φωτεινότερη από ότι συνήθως. Το συγκεκριμένο φαινόμενο του συνδυασμού της πανσελήνου με τη κοντινή απόσταση Γης-Σελήνης συμβαίνει για δεύτερη φορά αυτό το καλοκαίρι μετά την πανσέληνο της 12ης Ιουλίου και θα συμβεί επίσης και στις 9 Σεπτέμβρη. Στατιστικά, υπερφεγγάρια εμφανίζονται κάθε 13 μήνες, ενώ 3 υπερφεγγάρια στη σειρά θα ξαναδούμε το 2034.

Σύμφωνα πάντως με τους αστρονόμους η πανσέληνος της Κυριακής θα είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή καθώς το φεγγάρι θα είναι πιο κοντά στη Γη κατά τη διάρκεια πανσελήνου από ότι έχει βρεθεί τα τελευταία 20 χρόνια. Συγκεκριμένα, για περίπου 26 λεπτά περί τις 20:10 θα απέχει 357.000 χιλιόμετρα από τον πλανήτη μας.

 

Ταυτόχρονα με την πανσέληνο θα μπορέσει κανείς να παρατηρήσει και τις Περσείδες, μία ετήσια βροχή μετεώρων που σχετίζεται με το πέρασμα του κομήτη Swift-Tuttle. Αν πάντως σε ένα σκοτεινό ουρανό η συχνότητα των 'πεφταστεριών' στις Περσείδες μπορεί να φτάσει και τα 60 ανά ώρα, το φως της πανσελήνου δε θα βοηθήσει στην παρατήρησή τους.

 

Καθώς το φαινόμενο λαμβάνει χώρα από τις 9 έως και τις 14 Αυγούστου, εάν κάποιος θέλει να μεγιστοποιήσει τις πιθανότητες παρατήρησης μετεώρων, θα πρέπει στις 13 του μηνός να κοιτάει στο βορρά, έχοντας αν είναι δυνατόν το φεγγάρι πίσω του.

Εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο, από τις 21.00 έως τις 24.00, σε αρχαιολογικούς χώρους ή προαύλια μουσείων, σε όλη τη χώρα, έχει διοργανώσει η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπουργείου Πολιτισμού και τις Εφορείες Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με καλλιτέχνες και τοπικούς παράγοντες.

Η Ακρόπολη θα παραμείνει κλειστή ?λόγω της μεγάλης συρροής που σημειώθηκε τα προηγούμενα χρόνια- και η γιορτή θα γίνει στον αύλειο χώρο του Μουσείου της Ακρόπολης (στις 21.30), με κομμάτια από όπερες, κινηματογραφική μουσική, από την ιστορική Μπάντα της Πολεμικής Αεροπορίας. Την ημέρα αυτή, το μουσείο θα παραμείνει ανοιχτό από τις 8 το πρωί έως τα μεσάνυχτα. Ολες οι εκδηλώσεις στο portal του υπουργείου Πολιτισμού http://www.yppo.gr.

Οι αρχαιοφύλακες, μέλη της Πανελλήνιας  Ένωσης Υπαλλήλων Φύλαξη Μουσείων αποφάσισαν να μη συμμετέχουν σε εκδηλώσεις εκτός ωραρίου αμισθί. Η ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση αναφέρει πως «οι αρχαιοφύλακες το 2010 αποφάσισαν να προσφέρουν εθελοντικά την εργασία τους κατά την βραδιά της αυγουστιάτικης πανσελήνου, με την υπόσχεση εκ μέρους του υπουργείο Πολιτισμού ότι θα έλυνε το θέμα της αμοιβής τους. Από τότε έχουν περάσει τέσσερα χρόνια και το θέμα της αποζημίωσής τους δεν έχει βρει λύση».

«Η αδυναμία της πολιτείας να βρει λύση, έχει σαν αποτέλεσμα και το κράτος να χάνει έσοδα και οι εργαζόμενοι να μην αποζημιώνονται για την εργασία τους. Με δεδομένα τα προαναφερθέντα, οι αρχαιοφύλακες αποφάσισαν να μη συμμετέχουν σε εκδηλώσεις εκτός ωραρίου, αρχής γενομένης από την φετινή βραδιά της αυγουστιάτικης πανσελήνου. Ως εκ τούτου, η απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για τις εκδηλώσεις της πανσελήνου είναι χωρίς την σύμφωνη γνώμη των αρχαιοφυλάκων», καταλήγει η ανακοίνωση.?

 

http://www.enet.gr/

Προβλήθηκε 584 φορές