Υπογράφτηκε πριν τις εκλογές και δείχνει την πόρτα της εξόδου σε μεγάλο αριθμό ειδικευόμενων.


Σε μια ακόμα μείωση του ιατρικού προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία, με απρόβλεπτες διαστάσεις στη λειτουργία τους, οδηγεί η απόφαση που πάρθηκε πριν τις εκλογές να οδηγηθεί σε έξοδο απ' τα νοσοκομεία μεγάλος αριθμός ειδικευόμενων γιατρών, που έχουν ολοκληρώσει το χρόνο ειδίκευσής τους αλλά παρέμεναν στις κλινικές με συμβάσεις παράτασης, καλύπτοντας τα κενά του δημόσιου Συστήματος Υγείας, καθώς παίρνουν μέρος και στα προγράμματα εφημεριών.


Μέχρι τώρα, οι ειδικευόμενοι δούλευαν στα δημόσια νοσοκομεία από 4 - 6 χρόνια για να πάρουν την ειδικότητα. Οταν τελείωναν το χρόνο ειδίκευσης μπορούσαν να παρατείνουν τη θητεία τους μέχρι έξι μήνες, μέχρι να έρθει ο αντικαταστάτης τους. Σε περίπτωση που δεν ερχόταν αντικαταστάτης, μπορούσε να γίνει νέα εξάμηνη παράταση της παραμονής τους.


Με την τελευταία υπουργική απόφαση (ΦΕΚ Β' 27/14.1.2015) ορίζεται ότι οι ειδικευόμενοι γιατροί μπορούν να παραμένουν στη θέση τους μέχρι και την ημερομηνία κτήσης του τίτλου της ιατρικής ειδικότητας. Με αυτόν τον τρόπο μεγάλος αριθμός ειδικευομένων που καλύπτουν τα τεράστια κενά των δημόσιων νοσοκομείων θα πρέπει να αποχωρήσουν.


Οι ειδικευόμενοι γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία αποτελούν περισσότερο από το 45% των γιατρών. Το 2012 υπηρετούσαν 8.350 σε σύνολο 18.376 γιατρών και το 2013 υπηρετούσαν 7.993 σε σύνολο 17.373 γιατρών. Ετσι καλύπτονταν τα τρομακτικά κενά των 6.000 γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία με φόντο τη συνταξιοδότηση 3.000 γιατρών στα επόμενα χρόνια.


Για απόφαση που οδηγεί σε «ξαφνικό θάνατο τον Ευαγγελισμό» κάνει λόγο η πενταμελής επιτροπή της ΕΙΝΑΠ του νοσοκομείου, καθώς οι ελλείψεις σε μόνιμους γιατρούς είναι πάνω από 120 και σε ειδικευόμενους πάνω από 80. «Με την υπουργική απόφαση απολύονται ξαφνικά 50 ειδικευόμενοι γιατροί από τους 60 που είναι σε παράταση. Αιφνιδίως αδυνατούν να λειτουργήσουν πολλές κλινικές», τονίζει.


Η ΕΙΝΑΠ, με επιστολή της προς το υπουργείο Υγείας, ζητά να αναστείλει άμεσα την απαράδεκτη αυτή απόφαση και καλεί τους Διοικητές των νοσοκομείων να δώσουν εντολή στις υπηρεσίες να μην προχωρήσουν σε καμία ενέργεια, καθώς υπάρχει κίνδυνος για αναστολή της λειτουργίας πολλών τμημάτων, ακόμα και ολόκληρων νοσοκομείων, όπως το Ογκολογικό Νοσοκομείο «Αγίων Αναργύρων».


Την άμεση απόσυρση της υπουργικής απόφασης απαιτεί και η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών και σημειώνει ότι η εκρηκτική κατάσταση υποστελέχωσης των δημόσιων νοσοκομείων, σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση εργασίας, απαιτούν άμεσα μέτρα για τη διασφάλιση τόσο της περίθαλψης και της παροχής υπηρεσιών υγείας στους ασθενείς όσο και για την προστασία της υγείας των εργαζόμενων τα νοσοκομεία, τη διασφάλιση ανθρώπινων ωραρίων και όρων εργασίας.


Πηγή: Ριζοσπάστης

Προβλήθηκε 631 φορές

Υπουργείο Υγείας: Σε αυτές τις παραλίες της Αττικής απαγορεύεται το κολύμπι

Με απόφαση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, απαγορεύεται η κολύμβηση στα θαλάσσια νερά των περιοχών της Περιφέρειας Αττικής, στις οποίες δεν πληρούνται τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της κείμενης νομοθεσίας των νερών κολύμβησης.

O αλγόριθμος - «αντίδοτο» στον κορωνοϊό: Οι «γονείς» της EVΑ μιλούν στο «Βήμα»

Η ομάδα των ελλήνων και ξένων επιστημόνων, η οποία δημιούργησε τον αλγόριθμο βάσει του οποίου κατανέμονται τα τεστ ανάλογα με την προέλευση των επισκεπτών της χώρας, μιλά αποκλειστικά στο ΒΗΜΑ-Science, αποδεικνύοντας ότι αν… δεν υπήρχαν, θα έπρεπε να τους εφεύρουμε!

Ηλεκτρονική κατάθεση των δικαιολογητικών προς αποζημίωση δαπανών ειδικής αγωγής από τον ΕΟΠΥΥ

Με την ηλεκτρονική κατάθεση των δικαιολογητικών προς αποζημίωση δαπανών ειδικής αγωγής από τον ΕΟΠΥΥ, βάζουμε τέλος σε μια μεγάλη και εντελώς αδικαιολόγητη ταλαιπωρία χιλιάδων οικογενειών με παιδιά που υποβάλλονται τακτικά σε λογοθεραπεία, εργοθεραπεία ή/και ψυχοθεραπεία.