Η ΔΗΜ.ΑΡ του Φώτη Κουβέλη ήταν μια προσπάθεια της ευρωπαϊκής, ανανεωτικής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ να διαφοροποιηθεί απ' την κομμουνιστογενή αντιευρωπαϊκή μετάλλαξη που είχε αρχίσει να παθαίνει το κόμμα πριν από αρκετά χρόνια.  

 

Από τον Άρη Δημοκίδη.

 

 Δεν θέλω να στοχοποιήσω την ίδια - την πίστεψα κάποτε, την στήριξα κάποτε, την συμπαθώ σε μεγάλο βαθμό ακόμα και σήμερα. Όμως κάτι πάει πολύ στραβά με την χρηματοδότηση των κομμάτων απ' το κράτος, και μια ματιά στις φετινές επιχορηγήσεις αρκεί να μας πείσει.  

 

 Δύο προβλήματα:   1) Δίνουμε ακόμα επιχορηγήσεις στα κόμματα!   Εν μέσω κρίσης, μια ανάσα πριν τη χρεοκοπία ή το Grexit, κι ενώ οι βουλευτές πληρώνονται πλουσιοπάροχα, για κάποιο λόγο πρέπει να δίνουμε και μερικά εκατομμυριάκια στα κόμματα: 6.33 εκατομμύρια ευρώ είναι η πρώτη δόση για το 2015 - δηλαδή θα ακολουθήσουν κι άλλες;!    και    

2) Τα λεφτά που δίνουμε πάνε όπου να 'ναι.   Αντί να δίνονται με τα επικαιροποιημένα στοιχεία (πέρσι είχαμε ευρωεκλογές, φέτος βουλευτικές εκλογές), για κάποιον ανόητο γραφειοκρατικό (;) λόγο οι υπολογισμοί έγιναν με βάση μακρινές και ξεχασμένες εκλογές.    ***  

 

Και εκεί μπαίνει στο κάδρο η ΔΗΜΑΡ. Τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει 1.6 εκατομμύρια και η ΝΔ 1.7, το κόμμα-φάντασμα του Φώτη Κουβέλη θα βάλει στον κουμπαρά του 421.638 ευρώ.  

 

Θα πάρει σχεδόν μισό εκατομμύριο ο Κουβέλης, σήμερα, που κανείς δεν ξέρει αν υπάρχει καν η ΔΗΜΑΡ, που τα περισσότερα στελέχη της έχουν σκορπίσει προς διάφορες κατευθύνσεις, που δεν έχει ούτε έναν βουλευτή ή ευρωβουλευτή!  

 

Αυτό τσούζει βέβαια πολύ λιγότερο απ' το ότι η κατηγορούμενη ως εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή δικαιούται, αλλά ελπίζω ότι δεν θα πάρει, από τα λεφτά μας πάνω από μισό εκατομμύριο (542.000), όμως η περίπτωση της ΔΗΜΑΡ δείχνει πιο καθαρά τον παραλογισμό του καθεστώτος των επιχορηγήσεων.  

 

 Παραλογισμός που εντείνεται όταν στο ΦΕΚ διαβάζω πως ο Υπουργός Εσωτερικών επικαλείται και το άρθρου 30 του Ν. 4325/2015 που έχει τίτλο «Εκδημοκρατισμός της Διοίκησης ? Καταπολέμηση Γραφειοκρατίας και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση. Αποκατάσταση αδικιών και άλλες διατάξεις».  

 

 ΥΓ. Δεν έχει άδικο, μέσα σ' όλα αυτά, και το Ποτάμι που διαμαρτύρεται λέγοντας: Κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των παλιών κομμάτων είναι το σύστημα κατανομής της κρατικής χρηματοδότησης στα κόμματα.

 

Έτσι λοιπόν με βάση μια αρκετά εφευρετική αριθμητική, που αντίκειται σε οποιαδήποτε λογική, το Ποτάμι θα πάρει για το 2015 το ένα πέμπτο και σε κάποιες περιπτώσεις το ένα δέκατο των χρημάτων που παίρνουν άλλα μικρότερα από το Ποτάμι κόμματα.

 

Συγκεκριμένα η κατανομή των ποσών (πρώτη δόση για το 2015) που αποφάσισε το υπουργείο Εσωτερικών έχει ως εξής:

 

? το Ποτάμι με 6,6% στις ευρωεκλογές και 6,05% στις εθνικές εκλογές λαμβάνει 84.776 ευρώ.

 

? η ΔΗΜΑΡ με 1,2% στις ευρωεκλογές και 0.48% στις εθνικές εκλογές λαμβάνει 421.638 ευρώ.

 

? οι ΑΝΕΛ με χαμηλότερα επίσης ποσοστά από το Ποτάμι λαμβάνει 489.399 ευρώ και το ΠΑΣΟΚ 746.399 ευρώ!

 

Η συνολική κρατική επιχορήγηση στα κόμματα είναι 6.33 εκατομμύρια ευρώ. Το Ποτάμι δηλαδή με 6% των ψήφων λαμβάνει μόλις το 1,3% της κρατικής χρηματοδότησης.  

 

Το Ποτάμι από τη δημιουργία του έχει προτείνει τη μείωση στο μισό της κρατικής επιχορήγησης στα κόμματα. Κι αυτό πρέπει να γίνει αμέσως, ειδικά στις σημερινές συνθήκες που γίνονται περικοπές παντού. Ταυτόχρονα όμως πρέπει να αλλάξει κι ο παράλογος τρόπος κατανομής υπέρ του παλιού συστήματος.

 

Πηγή: www.lifo.gr

Προβλήθηκε 454 φορές
Ανακοινώνονται σήμερα τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών εξετάσεων

Τέλος στην αγωνία των περίπου 100.000 υποψήφιων για εισαγωγή στις 77.970 θέσεις της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης μπαίνει σήμερα, καθώς μετά τις 12:00 θα αναρτηθούν στα σχολεία οι βαθμολογίες, οι οποίες θα είναι διαθέσιμες και ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής πλατφόρμας του Υπουργείου Παιδείας.

Ελληνική Αστυνομία: #ExeisFoni.(συμβουλές για την προστασία από την σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκων)

Χρήσιμες συμβουλές και οδηγίες από την Ελληνική Αστυνομία προς τους πολίτες για την προστασία από την σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων στο πλαίσιο της κινητοποίησης της #ExeisFoni

Στη δημοσιότητα οι φωτογραφίες των πορτοφολάδων της Αθήνας: «Ξάφριζαν» χρήματα επιβατών στα μέσα μεταφοράς

Περισσότερες από 160 κλοπές πορτοφολιών και τιμαλφών από επιβάτες κυρίως σε μέσα μαζικής μεταφοράς, στην Αθήνα είχαν διαπράξει δύο συμμορίες, που εξαρθρώθηκαν από την υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών της Ασφάλειας Αττικής.