Επτά φόρους, τέλη και εισφορές θα κληθούν να πληρώσουν από την προσεχή Δευτέρα 19 Αυγούστου εκατομμύρια φορολογούμενοι, στο πλαίσιο ενός φορολογικού μπαράζ, από το οποίο το υπουργείο Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ) προσδοκά να εισπράξει μέσα στο προσεχές εξάμηνο συνολικά έσοδα ύψους 7 δισ. ευρώ.

Έτσι, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΥΠΟΙΚ, από μεθαύριο και εντός των προσεχών έξι μηνών οι φορολογούμενοι θα κληθούν να καταβάλουν τον φόρο εισοδήματος, την εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος, τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ), το έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων, τον φόρο πολυτελείας, αλλά και τα τέλη κυκλοφορίας έτους 2014.

Στο πλαίσιο αυτό, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) άρχισε να ταχυδρομεί (εντός των αμέσως προηγουμένων ημερών, μετά από πολύμηνη καθυστέρηση και ταυτόχρονα με τα εκκαθαριστικά για τον φόρο εισοδήματος του περασμένου έτους) τα ειδοποιητήρια για τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2012, δυσκολεύοντας ακόμη περισσότερο τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων φορολογουμένων, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν μαζεμένα πολλούς φόρους, εν μέσω οικονομικής στενότητας.
Σημειωτέον ότι, για να αρχίσει η αποστολή των σημειωμάτων για τον ΦΑΠ τρέχοντος έτους, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί προηγουμένως η υποβολή των ηλεκτρονικών δηλώσεων Ε9 για το 2013, με την προθεσμία να εκπνέει στις 15 Σεπτεμβρίου. Στο Ε9 του 2013 οι φορολογούμενοι καλούνται να συμπληρώσουν τυχόν αλλαγές που σημειώθηκαν στην ακίνητη περιουσία τους μέσα στο 2012: έτσι, σε περίπτωση προσθήκης νέου ακινήτου ή διαγραφής ακινήτου που έχει δηλωθεί σε προηγούμενες δηλώσεις στοιχείων ακινήτων του υπόχρεου, θα χρειαστεί να αναγραφεί ο αριθμός και η ημερομηνία του συμβολαίου αγοράς ή πώλησης, καθώς και το ονοματεπώνυμο του συμβολαιογράφου.

ΤΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ
Συγκεκριμένα, οι επτά φόροι, εισφορές και τέλη που θα κληθούμε να πληρώσουμε έως το τέλος της χρονιάς που διανύουμε (ή εντός του πρώτου διμήνου του 2014, στην καλύτερη περίπτωση) είναι οι εξής:
1. Φόρος εισοδήματος. Η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων βρίσκεται σε εξέλιξη, με περίπου 3,5 εκατ. φορολογουμένους να έχουν ήδη υποβάλει ηλεκτρονικά τις δηλώσεις τους. Συνολικά φέτος θα υποβληθούν περί τις 6 εκατ. φορολογικές δηλώσεις, με τη διαδικασία να υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί στα τέλη Αυγούστου. Μέσω αυτής, το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι θα εισπράξει έσοδα ύψους 3,5-4 δισ. ευρώ -ποσό στο οποίο περιλαμβάνεται ο φόρος εισοδήματος, η εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος.
2. Εισφορά αλληλεγγύης. Στο εκκαθαριστικό σημείωμα του φόρου εισοδήματος θα περιλαμβάνεται και η εισφορά αλληλεγγύης για όλους όσοι έχουν εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ. Μάλιστα, φέτος αρκετοί φορολογούμενοι θα πληρώσουν υψηλότερη εισφορά, με δεδομένο ότι συνυπολογίζονται πλέον όλα τα εισοδήματα, ανεξαρτήτως από το εάν αυτά έχουν φορολογηθεί με διαφορετικό τρόπο (για παράδειγμα, τόκοι, μερίσματα κοκ.).
3. Τέλος επιτηδεύματος. Στη διάρκεια της χρονιάς που διανύουμε οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις θα πληρώσουν περισσότερα στην εφορία, με δεδομένο ότι έχει αυξηθεί το τέλος επιτηδεύματος στα 650 ευρώ (από 500 ευρώ) για τους ελεύθερους επαγγελματίες και στα 1.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις.
4. Φόρος Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ). Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) η αποστολή των σημειωμάτων για την πληρωμή του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας των ετών 2011 και 2012. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των ημερών, ενώ η αποπληρωμή θα γίνει σε επτά μηνιαίες δόσεις.
Υπενθυμίζεται ότι ο ΦΑΠ επιβάλλεται σε ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν στην κατοχή τους κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα συνολικής αξίας μεγαλύτερης των 200.000 ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τον ΦΑΠ για το 2013, η αποστολή του έχει προγραμματιστεί να γίνει εντός του προσεχούς Σεπτεμβρίου, με πρόβλεψη για εξόφλησή του σε πέντε μηνιαίες δόσεις. Από τη διαδικασία αυτή το οικονομικό επιτελείο έχει υπολογίσει να φέρει στα δημόσια ταμεία μέχρι το τέλος του έτους συνολικό ποσό 600 εκατ. ευρώ.
5. Το έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων. Ήδη, η ΔΕΗ έχει αποστείλει τους πρώτους λογαριασμούς με ενσωματωμένο το ειδικό τέλος ακινήτων του 2013. Μέχρι τον Δεκέμβριο υπολογίζεται ότι θα καταβληθούν οι τρεις από τις πέντε δόσεις του έκτακτου τέλους, με τα έσοδα στην περίπτωση αυτή να υπολογίζονται σε 1,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.
6. Φόρος πολυτελείας. Μέσα στον μήνα που διανύουμε αναμένεται να αποσταλούν και τα εκκαθαριστικά για τον φόρο πολυτελείας που θα κληθούν να καταβάλουν όσοι διαθέτουν ιδιωτικής χρήσης (ΙΧ) οχήματα άνω των 1.929 κυβικών εκατοστών, πισίνες και αεροσκάφη. Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι από τη διαδικασία αυτή να βάλει στα δημόσια ταμεία συνολικό ποσό 136 εκατ. ευρώ, χωρίς να έχει διευκρινιστεί πάντως μέχρι στιγμής αν ο εν λόγω φόρος θα καταβληθεί από τους υπόχρεους εφάπαξ ή σε δόσεις.
7. Τέλη κυκλοφορίας 2014. Η πληρωμή τους θα αρχίσει από τις αρχές Οκτωβρίου και θα διαρκέσει, κατ? αρχήν, έως το τέλος Δεκεμβρίου.
Σημειωτέον ότι στις επτά προαναφερθείσες επιβαρύνσεις θα πρέπει να συνυπολογιστούν και οι δόσεις για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο (για όσους φορολογουμένους έχουν τέτοιες υποχρεώσεις), τα οποία έχουν ρυθμιστεί με βάση τις νέες ρυθμίσεις.

TaxisNet: Πού & πώς θα μάθετε αν έχει εκκαθαριστεί η φετινή δήλωσή σας
Υπενθυμίζεται ότι οι φορολογούμενοι μπορούν να ενημερωθούν άμεσα για το εάν έχει εκκαθαριστεί η δήλωσή τους μέσω διαδικτύου, στην ηλεκτρονική σελίδα τού TaxisNet. Συγκεκριμένα, στην επιλογή «Υπηρεσίες προς τους πολίτες» διατίθεται εφαρμογή (ενημέρωση για την εκκαθάριση φορολογικής δήλωσης), στην οποία μπορούν να καταχωρίσουν τον ΑΦΜ τους. Εάν έχει εκκαθαριστεί η φορολογική τους δήλωση, τότε το σύστημα ενημερώνει τον φορολογούμενο αν θα κληθεί να πληρώσει φόρο ή αν έχει επιστροφή φόρου, χωρίς να αναγράφονται τα ποσά.

Προβλήθηκε 1391 φορές
Νέα καμπάνια ενημέρωσης (2.000.000 ευρώ), για τον κορονοϊό ανακοίνωσε ο Πέτσας

Καμπάνια με τηλεοπτικά σποτ για την ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση των πολιτών στα μέτρα προστασίας από τον covid-19 ξεκινάει από τον επόμενο μήνα η κυβέρνηση ενόψει του δεύτερου κύματος της πανδημίας.