Ένα πρωτοποριακό σύστημα δασοπροστασίας και πυρόσβεσης έχει διαμορφώσει και ενεργοποιήσει ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ), πρόεδρος του οποίου είναι ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης, Γιάννης Κωνσταντάτος, με αποτέλεσμα ένας από τους πλέον πολύτιμους ορεινούς και πράσινους όγκους της Αττικής να προστατεύεται, από την απειλή της πυρκαγιάς όσο κανένας άλλος στη χώρα.

Πρόκειται ένα ολοκληρωμένο μεν σχέδιο δράσης, αλλά με αιχμή το σύστημα «Smart Υμηττός», ένα πλήρως εξοπλισμένο με ψηφιακή τεχνολογία Κέντρο Ελέγχου και Διαχείρισης, το οποίο επιβλέπει, εντοπίζει, διαχειρίζεται και συντονίζει τις δυνάμεις κατά τη διάρκεια ενός συμβάντος, ακόμη και όταν η επικοινωνία έχει χαθεί για τα συμβατικά μέσα λόγω των συνθηκών που επικρατούν εκείνη τη στιγμή.

Το σύστημα ψηφιακής παρακολούθησης ελέγχει διαρκώς όλα τα δεδομένα στην περίπτωση ενός συμβάντος, όπως οι δεξαμενές νερού, η κατάσταση των οχημάτων κ.α. Προς το σκοπό αυτό, η περιοχή έχει χαρτογραφηθεί ψηφιακά και έχουν καταγραφεί τουλάχιστον δυο με τρείς χιλιάδες σημεία ενδιαφέροντος! Ανάμεσα σε αυτά βρίσκονται αριθμημένες οι 100 και πλέον δεξαμενές νερού, οι κρουνοί της πυροσβεστικής, όλοι οι δρόμοι διέλευσης και διαφυγής.

Παράλληλα, με το πρόγραμμα «Ανανίας» θερμικές κάμερες καθ’ όλο το 24ωρο θερμογράφουν τον Smart Υμηττό. Σε οποιαδήποτε στιγμή κινδύνου το ALARM σήμα ειδοποιεί με επείγον μήνυμα όλους τους εμπλεκόμενους φορείς που ενημερώνονται ταυτόχρονα ώστε άμεσα να τεθεί σε εφαρμογή το πρόγραμμα συντονισμού και άμεσης αντιμετώπισης του κινδύνου.

Ενώνοντας τις δυνάμεις 12 δήμων (Αγία Παρασκευή, Aθήνα, Βάρη-Βούλα-Βουλιαγμένη, Βύρωνας, Δάφνη-Υμηττός, Ελληνικό-Αργυρούπολη, Ζωγράφου, Ηλιούπολη, Καισαριανή, Κρωπία, Παιανία, Παλαιό Φάληρο, Παπάγος-Χολαργός), ο ΣΠΑΥ υλοποιεί μια σειρά δράσεων, όπως εργασίες απομάκρυνσης χόρτων, σκουπιδιών και κάθε εύφλεκτης ύλης, συντηρήσεις συστημάτων πυρόσβεσης, συντηρήσεις και καθαρισμούς δασικών οδών, επισκευές πυροφυλακίων και παρατηρητηρίων, εθελοντικές αναδασώσεις και πληθώρα δράσεων περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης για τον Υμηττό.

Σε συνεργασία με την κυβέρνηση δε, έχουν ήδη δοθεί 11 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της δασοφύλαξης στον Υμηττό, που αφορούν στην αγορά 15 πυροσβεστικών οχημάτων, υδροφόρων, δεξαμενών νερού, φυλακίων, μέσων ατομικής προστασίας των εθελοντών και της πρωτοποριακής πλατφόρμας Smart Υμηττός. Παράλληλα, αξιοποιούνται όλα τα κονδύλια που προσφέρουν οι συμμετέχοντες δήμοι στον ΣΠΑΥ, αλλά και οι πόροι από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», το Πράσινο Ταμείο και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Μόλις τον Ιούλιο, οι εθελοντικές ομάδες του Υμηττού ενισχύθηκαν από τον ΣΠΑΥ με μέσα ατομικής προστασίας (ΜΑΠ) και πυροσβεστικό εξοπλισμό, ύψους 300.000 ευρώ -αξιοποιώντας τα κονδύλια που διαθέτει η πολιτεία για την πυροπροστασία.

Ο πρόεδρος του ΣΠΑΥ και δήμαρχος Αργυρούπολης- Ελληνικού Γιάννης Κωνσταντάτος έχει θέσει σε προτεραιότητα και τις περιπολίες με εθελοντές, ώστε να διασφαλίζεται με κάθε δυνατό τρόπο και ο άμεσος εντοπισμός, αλλά και η ακαριαία αντίδραση σε οποιοδήποτε συμβάν.

Κάπως έτσι αποσοβήθηκε ο οποιοσδήποτε κίνδυνος να πιάσει φωτιά ο Υμηττός στα τέλη του Αυγούστου, όταν εκδηλώθηκε πυρκαγιά στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής.

www.topontiki.gr

Προβλήθηκε 675 φορές

Παγκράτι: Έκρηξη σε είσοδο πολυκατοικίας - Άγνωστοι τοποθέτησαν εκρηκτικό μηχανισμό

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η έκρηξη σημειώθηκε τα ξημερώματα στην οδό Κρησίλα στο Παγκράτι, όταν στις 3:40 εξερράγη εκρηκτικός μηχανισμός που είχαν τοποθετήσει άγνωστοι στην είσοδο πολυκατοικίας

Εξαφανίστηκε η 53χρονη Κατερίνα από τον Άλιμο

Το «Χαμόγελο του Παιδιού» ενημερώθηκε για την εξαφάνιση της Αικατερίνης Φουστέρη από τον Άλιμο σήμερα στις 15/06/2024 και προχώρησε στη δημοσιοποίηση των στοιχείων της ενήλικης κατόπιν αιτήματος της οικογένειάς της, καθώς υπάρχουν λόγοι οι οποίοι θέτουν την ζωή της σε κίνδυνο.