Με τον όρο Αποστασία ή Ιουλιανά αναφέρεται στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας η περίοδος πολιτικής ανωμαλίας που ακολούθησε την παραίτηση της κυβέρνησης του Γεωργίου Παπανδρέου στις 15 Ιουλίου 1965 έως την επιβολή της δικτατορίας των συνταγματαρχών. Η ερμηνεία των γεγονότων της περιόδου αυτής είναι αμφιλεγόμενη και οι εκδοχές που παρουσιάζονται σχετίζονται με την συναισθηματική συνάφεια των διαφόρων πλευρών στα δύο κύρια στρατόπεδα της Ενώσεως Κέντρου: στους προσκείμενους στη οικογένεια Παπανδρέου και τους προσκείμενους προς το Μητσοτάκη, Τσιριμώκο και άλλους.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΙΟΥΛΙΟΣ 1964
Μετά την παραίτηση του Γ. Παπανδρέου σχηματίστηκαν κυβερνήσεις από μέλη της Ενώσεως Κέντρου παρά την αντίθεση του αρχηγού της Γ. Παπανδρέου και της πλειοψηφίας των βουλευτών της. Οι πρωθυπουργοί και υπουργοί αυτών των κυβερνήσεων, καθώς και οι βουλευτές της Ε.Κ. που τελικά στήριξαν αυτές τις κυβερνήσεις χαρακτηρίστηκαν από κάποιους κύκλους ως αποστάτες, καθώς υπήρχε η άποψη σε αυτούς τους κύκλους των πολιτικών, δημοσιογράφων και ιστορικών, ότι η στήριξη που παρείχαν οι αποστάτες δεν πήγαζε από πολιτική ή ιδεολογική συμφωνία, αλλά ήταν προϊόν χρηματισμού και υποσχέσεων για ανάληψη κυβερνητικών αξιωμάτων. Η άλλη πλευρά υποστήριξε ότι το κίνητρο του σχηματισμού των κυβερνήσεων αυτών ήταν η αποφυγή περαιτέρω αστάθειας, δεδομένου ότι, μετά την παραίτηση Παπανδρέου, είχε είδη διαφανεί η πιθανότητα συνταγματικής εκτροπής από το στρατό.

 

Δείτε το έχει ενδιαφέρον: Γελοιογραφίες του Κώστα Μητρόπουλου από το «Ποτέ πια»

 

 

Η περίοδος αυτή ήταν περίοδος πολιτικής αστάθειας και εντάσεων με έντονη την ανάμιξη του νεαρού τότε βασιλιά Κωνσταντίνου στα πολιτικά πράγματα της χώρας, ενδεχομένως κατά παράβαση του Συντάγματος του 1952.
Κατά τους "Παπανδρεϊκούς" η αποστασία οδήγησε σε απαξίωση των πολιτικών και άνοιξε τον δρόμο στο πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967. Κατά άλλους κύκλους, η απαξίωση των πολιτικών άρχισε με την αδιάλλακτη στάση και υπερβολική εμμονή του παλατιού και του Γ. Παπανδρέου στη διαφωνία τους περί του υπουργού αμύνης. Η έναρξη της συνταγματικής ανωμαλίας οδήγησε σε παραπέρα πολιτική αστάθεια η μετέπειτα παραίτηση του Γ. Παπανδρέου η οποία οδηγούσε σε ντε φάκτο ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Συνεπώς ο σχηματισμός των μεταβατικών κυβερνήσεων ήταν μια (αποτυχημένη) αποπήρα αναστροφής της καθόδου προς την ανωμαλία.

 

πηγή: Βικιπαίδεια.

Προβλήθηκε 922 φορές
Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10-05-2024

ΑΤΤΙΚΗ - Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Βαθμιαία βελτίωση από το βράδυ. - Ανεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά 6 με 7 μποφόρ. - Θερμοκρασία: Από 14 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 08-05-2024

ΑΤΤΙΚΗ - Καιρός: Αραιές νεφώσεις, οι οποίες από το βράδυ θα πυκνώσουν. - Ανεμοι: Νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ. - Θερμοκρασία: Από 15 έως 26 βαθμούς Κελσίου.