Δημοτικό Συμβούλιο 25ης Φεβρουαρίου 2016 θέμα 3ο: 53 χρόνια από την ίδρυση του Δήμου Ηλιούπολης.

Ενημέρωση, συζήτηση και λήψη απόφασης για τον προγραμματισμό εκδηλώσεων στα πλαίσια του εορτασμού τους.


Πρώτα πρώτα το ερώτημα που γεννιέται και ζητάει απάντηση είναι πόσων χρονών είναι η Ηλιούπολη;


Έχουμε τέσσερεις βασικούς σταθμούς στην ιστορία της Ηλιούπολης.


Πρώτος σταθμός της Ηλιούπολης: Το σχέδιο πολεοδόμησης της περιοχής από τον εξ Αιγύπτου Δρανδάκη που φαίνεται να έδωσε στον οικισμό που σχεδίασε και των διάσπαρτων ση περιοχή οικιών, το όνομα «Ηλιούπολις» Αυτό έγινε το 1924. Με βάση αυτό εφέτος συμπληρώνονται 92 χρόνια από τότε.


Δεύτερος σταθμός της Ηλιούπολης η 24.5.1928.
Στις 24 Μαΐου 1928 ο οικισμός Ηλιούπολης προσαρτήθηκε στη Κοινότητα Μπραχαμίου. Η Κοινότητα Μπραχαμίου λίγο αργότερα με το φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης 125Α της 8.8.1928 μετονομάστηκε σε Κοινότητα Αγίου Δημητρίου του Νομού Αττικοβοιωτίας. Στις 24 Μαϊου εφέτος συμπληρώνονται 88 χρόνια!



Τρίτος σταθμός της Ηλιούπολης η 23.10.1928. Στις 23.10.1928 ο οικισμός Ηλιούπολης αποσπάται από την κοινότητα Αγ. Δημητρίου και αναγνωρίζεται σε Κοινότητα Ηλιούπολης του Νομού Αττικοβοιωτίας! ΦΕΚ 220Α 23.10.1928 Στις 23 Οκτωβρίου εφέτος συμπληρώνονται 88 έτη από τότε!


Τέταρτος σταθμός της Ηλιούπολης είναι η 19.4.1963. Στις 19 Απριλίου 1963 η Κοινότητα Ηλιούπολης αναβαθμίζεται από Κοινότητα Ηλιούπολης σε Δήμο Ηλιούπολης του Νομού Αττικής με το ΦΕΚ 45Α 19.4.1963. Η Αττικοβοιωτία καταργήθηκε το 1943 εν μέσω Κατοχής και προέκυψαν ο Νομός Αττικής και ο Νομός Βοιωτίας!


Στις 19 Απριλίου εφέτος συμπληρώνονται 53 χρόνια ζωής του Δήμου Ηλιούπολης.

Προσοχή του Δήμου Ηλιούπολης. Όχι της Ηλιούπολης. Η Ηλιούπολη με βάση την Εφημερίδα της Κυβέρνησης εμφανίζεται να έχει γεννηθεί στις 24 Μαίου 1928 και στις 24 Μαΐου 2016 γίνεται 88 ετών.


Με βάση αυτή την ημερομηνία αμέσως μετά την αναβάθμισή της σε Δήμο καθιερώθηκαν οι γιορτές της Άνοιξης.

Οι γιορτές της Άνοιξης διακόπηκαν τη περίοδο της Χούντας. Μετά την επταετία έγιναν προσπάθειες να αναβιώσουν αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατόν.


Πολλές Πόλεις, ως ζωντανοί οργανισμοί γιορτάζουν τα γενέθλιά τους με ιδιαίτερη έμφαση στις ακέραιες δεκαετίες.


Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 25ης Φεβρουαρίου η Διοίκηση του Δήμου έφερε το 2ο θέμα ως περιγράφεται στη σχετική πρόσκληση. Με μια εισήγηση μνημείο προχειρότητας προσπάθησε να υφαρπάξει την σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου για μια ιδιαίτερα σοβαρή για το Δήμο δράση.

Η Διοίκηση του Δήμου με ιδιαίτερα πρόχειρη προσέγγιση, σκέφτηκε να καθιερωθεί μια γενέθλια εορτή της Ηλιούπολης. Το κενό που έρχεται να καλύψει υπαρκτό. Η προχειρότητα όμως με την οποία η Διοίκηση του Δήμου χειρίζεται το θέμα προσβάλει την Ηλιούπολη και προσθέτει μια σελίδα ανευθυνότητας και προχειρότητας στη ζωή της Πόλης.


Όλως ατεκμηρίωτα επέλεξε ως γενέθλια ημερομηνία την αναβάθμιση της Κοινότητας Ηλιούπολης σε Δήμο που έγινε στις 19 Απριλίου 1963 με το ΦΕΚ 45Α/19/4/1963. Αφήνει εκτός, τα πλέον ενδιαφέροντα χρόνια της Ηλιούπολης, όπως είναι τα χρόνια της νιότης της.


Η άνευρη, πρόχειρη και προπαντός χάσκουσα από κάθε πλευρά εισήγηση υποχρεώνει τον ίδιο τον κ. Δήμαρχο να παρέμβει αυτοσχεδιάζοντας, μια εκ του προχείρου συμπληρωματική εισήγηση, με μπόλικη επιθετικότητα και απαξιωτική προς το Δημοτικό Συμβούλιο επιχειρηματολογία.

Βλέπε https://www.youtube.com/watch?v=K6MjxL9dUK8&feature=youtu.be Χρόνος από 0.18΄. 00΄΄. Μέχρι 0. 57΄.00΄΄ (πάτα εδώ)


Η σύγκρουση, ας την πούμε σύγκρουση, αποφεύγεται χάρις στην άνευρη Αντιπολίτευση και κυρίως στην υποχωρητικότητα και το ιδιαίτερο πνεύμα ανοχής του κ. Κοκοτίνη.

Η προς στιγμήν κίνηση αποχώρησης του κ. Ασβεστά βασικού εισηγητή της παράταξης του κ. Κοκοτίνη αναστέλλεται μετά από δεύτερες σκέψεις του ιδίου του κ. Ασβεστά και την «εν τω άμα» εκδηλωθείσα αξιοποίηση της ευκαιρίας από τον κ. Δήμαρχο !


Τελικά το θέμα διολίσθησε σε μια απόφαση για μετεξέλιξη, της ομάδας που δουλεύει μέχρι τώρα το θέμα, σε διαπαραταξιακή επιτροπή, κατά το βαθμό που θα προσέλθουν και από τις άλλες παρατάξεις αντιπρόσωποι- παρατηρητές ! Ο θρίαμβος της προχειρότητας, σε όλη της την μεγαλοπρέπεια!


Το Μάτι Πίσω από την Πλάτη

10.3.2016

Προβλήθηκε 1103 φορές