Στο Δημοτικό Συμβούλιο της Πέμπτης 25 Φλεβάρη 2016 πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη ήταν «Η λειτουργία του ΕΠΑΛ Ηλιούπολης και των εργαστηρίων του».


Το θέμα ήρθε προς συζήτηση μετά από αίτημα της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και ως εκ τούτου εισηγητής του θέματος ήταν η Κα Τσατσούλη. Η όλη συζήτηση εξελίχθηκε σε ένα μνημόσυνο του προαναγγελθέντος θανάτου των ΕΠΑΛ.


Με τα ΕΠΑΛ λοιπόν σε «ημιθανή κατάσταση» τη μόνη εύστοχη δήλωση είχαμε από τον Δήμαρχο, ο οποίος σε μια φάση φιλοσοφικού τύπου παρέμβασης δήλωσε την εκτίμησή του πως τα ΕΠΑΛ τα πάνε, τα πηγαίνανε για κλείσιμο.

Για τα ημιθανή λοιπόν ΕΠΑΛ όλοι κάνανε το καθήκον τους:


- Η Λαϊκή Συσπείρωση που έφερε το θέμα, το ανέδειξε στη βάση πως είναι θέμα ταξικό και αφορά την εκπαίδευση των παιδιών τεχνικής παιδείας που κύρια είναι παιδιά φτωχών οικογενειών.

Συνεπής στην επιλογή της η Λαϊκή Συσπείρωση άνοιξε το θέμα των ΕΠΑΛ από την αρχή της σχολικής περιόδου και «έσυρε» και κάποιους άλλους εμπλεκόμενους στο πρόβλημα έστω και αν προσήλθαν ανόρεχτα!


- Η Παράταξη «Πρώτα η Ηλιούπολη» απουσίαζε κρυπτόμενη πίσω από την Διοίκηση του Δήμου .


- Η παράταξη «Ηλίου Πόλις- Ανθρώπινη Πόλη» δια του κ. Καλαντίδη τόνισε την συντεχνιακή νίκη της επιστροφής-επαναπρόσληψης των εκπαιδευτικών της τεχνικής παιδείας στα ΕΠΑΛ.


- Οι υπόλοιπες παρατάξεις με τον Α ή Β τρόπο δηλώσανε πόσο κρίμα είναι που πεθαίνουν τα ΕΠΑΛ και γι αυτό λυπούνται πολύ έως πάρα πολύ .


- Οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων στα ΕΠΑΛ και οι, περί τα ΕΠΑΛ Σύλλογοι Γονέων και εκπαιδευτικών, αγωνιούν να μην είναι αυτοί που θα τραβήξουν το σωληνάκι αναπνοής από τα σε κωματώδη κατάσταση ΕΠΑΛ.


Ποιό είναι το σωληνάκι; Η επιχορήγηση των ΕΠΑΛ από το Δήμο. Για συνολικό ποσό 4-5 χιλιάδων Ευρώ τα οποία πρέπει να μοιραστούν μεταξύ των διαφόρων σχολικών μονάδων τα ΕΠΑΛ διεκδικούν μεγαλύτερο ποσοστό ανά μαθητή , λόγω εργαστηρίων!

Οι άλλες σχολικές μονάδες, συντεχνιακά ισχυρότερες, υπεραμύνονται των αναλογικών κατανομών των διαθέσιμων χρημάτων.


Μια κοινότητα 400 – 500 εκπαιδευτικών, πάνω από 30 -40 Διευθυντές εκπαιδευτικοί, ολόκληρος εκπαιδευτικός οργανισμός του Δήμου με αρμόδιο Αντιδήμαρχο αδυνατούν να βρουν να μια λύση για την κατανομή των 5. 000 Ευρώ και προσφεύγουν στο Δημοτικό Συμβούλιο να τους βρει τη Λύση!


Βέβαια πρέπει να σημειωθεί πως όπως προκύπτει από την εισήγηση της Κας Τσατσούλη, η πρόθεση της ήταν η συζήτηση του προβλήματος να περιστραφεί περί την αναγκαιότητα ύπαρξης των ΕΠΑΛ!

Δυστυχώς οι εργαζόμενοι- Διοίκηση των ΕΠΑΛ και οι περί τα ΕΠΑΛ Σύλλογοι εστιάζοντας την προσοχή τους στην κατανομή των διαθέσιμων κονδυλίων από το Δήμο απαξιώσανε και ευτελίσανε την όλη συζήτηση.


Αλήθεια εκείνος ο αλγόριθμος για την κατανομή των 5.000 Ευρώ πότε θα δοθεί στη Δημοσιότητα;


Με τέτοιες συνθήκες η Ηλιούπολη πλέει προς τα ( ; ) γενέθλιά της με μια Διοίκηση ιδιαίτερα υπερήφανη για τα κατορθώματά της!


Το Μάτι Πίσω από την Πλάτη

10.3.2016

Προβλήθηκε 1121 φορές