Μετά την πυρκαγιά που έκαψε το δάσος στον Υμηττό, στο Δημοτικό Συμβούλιο της 27ης Ιουλίου 2015, ο κ. Δήμαρχος ενημερώνοντας το σώμα του Δ.Σ. είπε:


«Επίσης, σας παρακαλώ πείτε στον κόσμο, επειδή πολύς κόσμος στο διαδίκτυο δηλώνει ότι θέλει να βοηθήσει και πολύ καλά κάνει, κι εγώ να ήμουν κι όλοι μας, δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση να μπει κανείς μέσα στο δάσος.

Γιατί το δάσος τουλάχιστον στην επόμενη χρονιά, είτε μέχρι τέλος του 2015, θα δούμε, δεν πρέπει όχι απλά να αναδασωθεί, δεν πρέπει να πειραχτεί, γιατί ένα συντριπτικό του κομμάτι που έχει γίνει δουλειά από τους προηγούμενους, από τις Δημοτικές Αρχές, από τους Εθελοντές, πρέπει να αφεθεί μόνο του για να εμφανιστεί με φυσική αναδάσωση.

Τέτοιο πράγμα έχει γίνει π.χ. δίπλα από το Στρατόπεδο Σακέτα, πάνω στην περιφερειακή, δείτε τον χώρο. Όλος αυτός ο χώρος μετά από συγκεκριμένο χρόνο μετά την πυρκαγιά επανήλθε».


Συνεχίζοντας ο κ. Δήμαρχος στην ίδια συνεδρίαση συμπλήρωσε: «Τον Νοέμβρη με εντολή του Δασαρχείου να δούμε την έναρξη της Φυσικής αναδάσωσης.

Και από κει και πέρα μόνο από τα φυτώρια του Δασαρχείου που έχει σε όλη την Ελλάδα και του Υπουργείου Περιβάλλοντος όπου δεσμεύτηκαν να μας δώσουν , να αρχίσουμε και με τη συμμετοχή των πολιτών αλλά και των επαγγελματιών τη σταδιακή αναδάσωση με πλατύφυλλα του δάσους αυτό είναι το καθήκον μας».

 

Στις 11 Νοεμβρίου ο κ. Δήμαρχος επανέρχεται στο θέμα και σε συνέντευξη τύπου δηλώνει: «Τώρα ήρθε η δεύτερη μεγάλη νίκη των υπερασπιστών του βουνού και του δάσους με την οποία η περιοχή κηρύχθηκε αναδασωτέα έτσι ώστε όταν η φύση εξαντλήσει τις δυνατότητες αυτοαναζωογόνησης, να αρχίσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα αναδάσωσης».


Στις 5. 2.2016 στη συνέντευξη τύπου του κ. Βαλασόπουλου δηλώνεται: «Τώρα είπε θα πάμε βήμα - βήμα με στρατηγική, με όλα τα απαραίτητα επιστημονικά εργαλεία για να μην επαναληφθούν τα φαινόμενα των αυθόρμητων αναδασώσεων που χωρίς την απαραίτητη προστασία απέβησαν καταστροφικές.

Με την μελέτη που έχουμε κάνει σημείωσε, θα πάμε στα σημεία που μας προσδιορίζει για την τεχνητή αναδάσωση, με δέντρα που ταιριάζουν στο δάσος όπως είναι οι δάφνες οι βελανιδιές οι χαρουπιές που είναι και τα βασικά δέντρα αυτούς του δάσους».


Σε επόμενο δελτίο τύπου στις 21.2.2016 Ο κ. Βαλασόπουλος εκφράζει την αγωνία του μαζί με τους εθελοντές που έχουν μαζικά εκφράσει την πρόθεσή τους να βοηθήσουν στην διαδικασία της αναδάσωσης. Διευκρινίζει ότι η αναδάσωση θα γίνει πάντα με μελέτη υπό την καθοδήγηση της διεύθυνσης δασών!


Είκοσι ημέρες αργότερα στις 10 Μαρτίου η πρώτη εθελοντική ομάδα επεμβαίνει στον Υμηττό και από ανάρτησή στο διαδίκτυο, στο Facebook του συμπατριώτη μας κ. Χαράλαμπου Κυραϊλίδη πληροφορούμαστε:


ΠΕΜΠΤΗ 10 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016.
ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΝΑΔΑΣΩΣΗ ΣΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ.
ΥΠΕΡΟΧΟΣ ΚΑΙΡΟΣ, ΧΑΜΟΓΕΛΑΣΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΝΕΑ ΔΕΝΤΡΑ.


Φορέας της εθελοντικής αυτής προσφοράς στο δάσος, τα εκπαιδευτήρια «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΑΙΔΕΙΑ».


Μέχρι εδώ όλα καλά και ένα μεγάλο Μπράβο στα εκπαιδευτήρια!

Ιδιαίτερα θα πρέπει να επισημάνουμε την προσοχή που δόθηκε προκειμένου τα παιδιά να κατανοήσουν την σημασία της Μελέτης!

Μένει να δοθεί και σε Δημοσιότητα η μελέτη αναδάσωσης όπως αυτή εγκρίθηκε και θα επιβλέψει η Διεύθυνση Δασών!

Προφανώς αυτό ενδιαφέρει και το Δημοτικό Συμβούλιο για το οποίο όσο και αν ψάξαμε δεν βρήκαμε να έχει γνώση της μελέτης!

Το Δημοτικό Συμβούλιο ας την εγκρίνει και λίγο καθυστερημένα!


Το Μάτι Πίσω από την Πλάτη

11.3.2016
 

Προβλήθηκε 1825 φορές