Μετά την μεγάλη καταστροφική πυρκαγιά του περασμένου καλοκαιριού στον Υμηττό, από τον Πρόεδρο του ΣΠΑΥ και Δήμαρχο Ηλιούπολης κ. Βαλασόπουλο δηλώθηκε σαφώς το αυτονόητο. Η αναδάσωση θα γίνει υπό την επίβλεψη του Δασαρχείου και βάσει ΜΕΛΕΤΗΣ!


Επί πλέον αυτού ο κ. Βαλασόπουλος κάλεσε τους εθελοντές, φορείς και Πολίτες, να μην προβαίνουν σε μεμονωμένες ενέργειες κατά την δική τους αντίληψη περί αναδάσωσης.


Όπως συμβαίνει σε ανάλογες καταστάσεις η λογική επιβάλει την αναμονή ενός εύλογου χρόνου, στη διάρκεια του οποίου οι ειδικοί επιστήμονες θα διαπιστώσουν την αναγεννητική δύναμη της φύσης και με τη ΜΕΛΕΤΗ που θα συντάξουν, θα καθορίσουν την έκταση, την ποιότητα, τον χρόνο, και την τεχνική της ανθρώπινης παρέμβασης που θα ακολουθήσει.


Στη διάρκεια αυτής της πορείας προς την αναδάσωση, η οργανωμένη επικοινωνία με τους Φορείς και τους Πολίτες αποτελεί ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ του φορέα που στη προκειμένη περίπτωση είναι ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού και του Δήμου Ηλιούπολης που υπέστη και τη μεγαλύτερη καταστροφή.


Ένας ακόμα λόγος του ιδιαίτερου ενδιαφέροντος της Ηλιούπολης είναι το γεγονός πως Πρόεδρος του ΣΠΑΥ είναι ο Δήμαρχος Ηλιούπολης.


Μιλούσε λοιπόν και πολύ σωστά, ο κ. Βαλασόπουλος για ΜΕΛΕΤΗ αναδάσωσης! Πριν από την ολοκλήρωση της Μελέτης αλλά αμέσως κοντά στην ανάθεσή της σύνταξής της, αυτό που έπρεπε να προκύψει ένα χρονοδιάγραμμα των αναγκαίων σταδίων μέχρι να φτάσει η ώρα της Πρώτης Αναδάσωσης.


Αυτό το χρονοδιάγραμμα θα έπρεπε να είναι πλατειά γνωστό στην Κοινωνία και κυρίως στην Κοινωνία των εθελοντών που θα προσέλθουν να συμβάλλουν στην αναδάσωση.


Μέσα από μια τέτοια ενημέρωση θα προκαλείτο το ενδιαφέρον και άλλων φορέων και Πολιτών για να βοηθήσουν στην αναδάσωση!


Η παράλειψη δημοσιοποίησης δεσμευτικού χρονοδιαγράμματος ενεργειών και η παράλειψη ενημέρωσης για τις φάσεις αναδάσωσης επιτρέπει την εκδήλωση αυθόρμητων και συγκινητικών ενεργειών, μη όμως ενταγμένων σε μια οργανωμένη διαδικασία!


Μια σειρά τέτοιων αυθόρμητων ενεργειών σε πολλά και ιδιαιτέρως σοβαρά θέματα ζούμε τον τελευταίο καιρό. Μέσα από αυτές τις αυθόρμητες και μεμονωμένες ενέργειες αναδεικνύονται ως πλεονεκτήματα του έθνους μας ο πλούσιος συναισθηματικός μας κόσμος αλλά και η παντελής έλλειψη Κρατικής ή Αυτοδιοικητικής οργάνωσης.


Στον «καμένο» Υμηττό που αγωνίζεται να ξαναζωντανέψει η πρώτη αυθόρμητη ανθρώπινη παρέμβαση ήρθε από τα εκπαιδευτήρια «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΑΙΔΕΙΑ» τα οποία πραγματοποίησαν εκπαιδευτικού χαρακτήρα δενδροφύτευση- αναδάσωση!


Προφανώς πρόκειται για, εκτός ΜΕΛΕΤΗΣ, ενέργεια που επιβεβαιώνει την ταχύτητα αντίδρασης της Ιδιωτικής Πρωτοβουλίας και στην εκπαίδευση. Τα Δημόσια Σχολεία δεν έχουν ούτε τα ίδια αντανακλαστικά ούτε την ανάγκη προβολής!


Όταν την πρωτοβουλία την παίρνουν οι άνθρωποι ως ιδιωτική υπόθεση μπορεί να γραφούν σελίδες λογοτεχνικής έμπνευσης, χάνεται όμως ο έλεγχος και δεν παράγεται αποτέλεσμα. Ο κάθε ένας φυτεύει ο τι θέλει όπου θέλει όποτε θέλει. Αυτό ακριβώς δεν ήθελε να αποφύγει ο κ. Πρόεδρος του ΣΠΑΥ;


Σε κάθε περίπτωση ο ΣΠΑΥ πρέπει να δράσει και να αποκτήσει τον έλεγχο πριν είναι αργά. Ας ενημερώσει τουλάχιστον τα Δημοτικά Συμβούλια Ηλιούπολης και Βύρωνα τουλάχιστον και διαυτών τους Πολίτες για την τύχη της ΜΕΛΕΤΗΣ αποκατάστασης του καμένου Δάσους του Υμηττού!


Είναι σημαντικό βήμα για τον έλεγχο της κατάστασης!


Το Μάτι Πίσω από την Πλάτη

13.3.2016
 

Προβλήθηκε 825 φορές