Σερφάροντας πάνω στις σελίδες ενημέρωσης για τι «παίζει» στο φετινό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης, πέσαμε πάνω σε μια... παλιά «φίλη» μας: τη Σαμπιχά.

Πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο με αυτό της υποψηφιότητας της Ξανθιώτισσας Ρομά που πήγε να μας φορεθεί «καπέλο» στις Ευρωεκλογές από την ηγετική ομάδα Τσίπρα το 2014.

Η επι­λο­γή αυτή τε­λι­κά κό­πη­κε κάτω από τις αντι­δρά­σεις της αρι­στε­ρής (και σε με­γά­λο βαθμό πλέον απο­χω­ρή­σα­σας) κομ­μα­τι­κής βάσης του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ.

Ντο­κι­μα­ντέρ όμορ­φα, ηθικά, αγ­γε­λι­κά πλα­σμέ­να, «τυ­χαία» επι­λε­χθέ­ντα...

Είναι γνω­στό ότι πίσω από την αθώα καλ­λι­τε­χνι­κή βι­τρί­να και την «αγάπη για την τέχνη», κατά κα­νό­να εδρά­ζο­νται πάντα δη­μό­σιες σχέ­σεις, προ­βο­λή αστών και φι­λο­τέ­χνη­ση «ίματζ», χο­ρη­γοί και «προ­γράμ­μα­τα» εκα­τομ­μυ­ρί­ων ευρώ, αντα­γω­νι­σμοί, πι­θα­νό­τα­τα ξέ­πλυ­μα χρή­μα­τος κ.ά. Το Φε­στι­βάλ Ντο­κι­μα­ντέρ δεν μπο­ρεί να απο­τε­λεί εξαί­ρε­ση κι η επι­λο­γή των ντο­κι­μα­ντέρ σε με­γά­λο βαθμό δια­περ­νά­ται από τέ­τοια κρι­τή­ρια.

Η καλ­λι­τε­χνι­κή ομάδα «Caravan Project» είναι δη­μιουρ­γός του ντο­κι­μα­ντέρ «Με­τέ­ω­ροι άν­θρω­ποι». Δια­βά­ζου­με στον πρό­λο­γο: «Το Caravan Project τα­ξι­δεύ­ει στο Δρο­σε­ρό της Ξάν­θης, και συ­να­ντά την Σα­μπι­χά: μια Ελ­λη­νί­δα Ρομά, που αγω­νί­ζε­ται για τα θέ­μα­τα της παι­δεί­ας, της υγεί­ας, και των δι­καιω­μά­των των γυ­ναι­κών του λαού της». Ο πρό­λο­γος ταυ­τί­ζε­ται με την υπε­ρα­σπι­στι­κή γραμ­μή της επι­λο­γής Σα­μπι­χά ακρι­βώς δυο χρό­νια πριν, από ένα «πα­τριω­τι­κό» και αντι­τουρ­κι­κό τόξο (αυτό που πι­θα­νά θα λέγαν κά­ποιοι και «εθνι­κό κορμό»), ένα τόξο που ξε­κι­νού­σε από το δεξιό ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ κι έφτα­νε μέχρι τη Χρυσή Αυγή και το Φαήλο Κρα­νιδιώ­τη, γνω­στούς… υπε­ρα­σπι­στές των δι­καιω­μά­των των Ρομά. Ποτέ ξανά μια τσιγ­γά­να δε γνώ­ρι­σε τόση προ­βο­λή, και δη «αντι­ρα­τσι­στι­κή». Τυ­χαίο θα μου πείτε...

Σε μια συ­νέ­ντευ­ξή της, μια από τους δυο επι­κε­φα­λής της καλ­λι­τε­χνι­κής ομά­δας δη­λώ­νει: «...Γνω­ρί­σα­με τον Γιώρ­γη στις Σκου­ριές, τη Σα­μπι­χά στο Δρο­σε­ρό... Δεν ξέρω εν τέλει αν βρή­κα­με εμείς όλους αυ­τούς τους όμορ­φους αν­θρώ­πους ή αν μας βρή­καν αυτοί». Προ­φα­νώς μας λέει ότι τους συ­να­ντή­σα­νε πε­ρί­που τυ­χαία ή μοι­ραία.

Σε δη­λώ­σεις και συ­νε­ντεύ­ξεις που μπο­ρεί να βρει κα­νείς στο δια­δί­κτυο, οι δυο επι­κε­φα­λής της ομά­δας Caravan Project, οι 38χρο­νοι Θέκλα Μα­λά­μου και Στρα­τής Βο­για­τζής, δη­λώ­νουν ότι δεν έχουν σχέση με την πο­λι­τι­κή, ότι δε θέ­λουν να πε­ρά­σουν πο­λι­τι­κά μη­νύ­μα­τα με το έργο τους, ότι έχουν στόχο την κοι­νω­νι­κή ευαι­σθη­το­ποί­η­ση.

Oι νέοι μας τα­ξι­δεύ­ουν σε όλο τον κόσμο και απο­τυ­πώ­νουν καλ­λι­τε­χνι­κά την ομορ­φιά των «κρυ­φών» πτυ­χών της αν­θρω­πό­τη­τας. Ευ­γε­νής ο σκο­πός τους. Τα έργα τους έχουν αν­θρώ­πι­νη και ποι­η­τι­κή χροιά. Από το στυλ τους, μοιά­ζει να απευ­θύ­νο­νται σε μια τε­λεί­ως μειο­ψη­φι­κή «προ­ο­δευ­τι­κή δια­νό­η­ση».

Αφιε­ρώ­μα­τα σε αυ­τούς έχουν κάνει κατά και­ρούς από την «Αυγή» και το TVXS έως την «Κα­θη­με­ρι­νή». Είναι πε­ρί­που το ίδιο φάσμα μέσων που έκανε δια­φή­μι­ση και στο πα­ρά­δειγ­μα του δη­μάρ­χου Κο­ζά­νης ως υπό­δειγ­μα αντι­με­τώ­πι­σης προ­σφύ­γων, για να λι­βα­νι­στεί διά της λα­θρο­χει­ρί­ας η κυ­βέρ­νη­ση ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ και η «προ­ο­δευ­τι­κή» αστι­κή δια­χεί­ρι­ση .

Είναι το φάσμα που σε άλλες επο­χές θα λέ­γα­με ότι εκ­προ­σω­πεί την «προ­ο­δευ­τι­κή» αστι­κή τάξη.

Το βα­σι­κό­τε­ρο χα­ρα­κτη­ρι­στι­κό, ωστό­σο, σε οποιο­δή­πο­τε κεί­με­νο κάνει ανα­φο­ρά στο Caravan Project, είναι ότι την απο­κλει­στι­κή χο­ρη­γία της ομά­δας έχει ανα­λά­βει το εφο­πλι­στι­κό Ίδρυ­μα Σταύ­ρος Νιάρ­χος!

Είναι η μόνη πλη­ρο­φο­ρία που υπάρ­χει ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΡΕ­ΠΟΡ­ΤΑΖ και συ­νε­ντεύ­ξεις τους. Θαρ­ρείς και η απο­στο­λή της συ­γκε­κρι­μέ­νης ομά­δας είναι η προ­ώ­θη­ση και το ξέ­πλυ­μα του εφο­πλι­στι­κού ομί­λου. Σε τι εί­δους ξέ­πλυ­μα εξυ­πη­ρε­τεί, μόνο υπο­θέ­σεις μπο­ρού­με να κά­νου­με.

Με μια γρή­γο­ρη έρευ­να στο δια­δί­κτυο, βλέ­πει κα­νείς ότι ο Στρα­τής Βο­για­τζής νω­ρί­τε­ρα δού­λε­ψε για την Ύπατη Αρ­μο­στεία του ΟΗΕ για τους πρό­σφυ­γες. Σε αγ­γλι­κά κεί­με­να βρί­σκου­με ότι πα­λιό­τε­ρα δού­λευε για μια με­γά­λη ΜΚΟ διε­θνούς εμ­βέ­λειας, την IALE...

Το 2014 ήταν «ένας από τους 24 σύγ­χρο­νους Έλ­λη­νες δη­μιουρ­γούς που επι­λέ­χθη­καν να εκ­προ­σω­πή­σουν τη σύγ­χρο­νη ελ­λη­νι­κή τέχνη». Στις 16/3/2015 βρί­σκου­με για τους επι­κε­φα­λής του Caravan ότι πα­ρου­σί­α­ζαν ένα ντο­κι­μα­ντέρ μαζί με την αστή δη­μο­σιο­γρά­φο της ΝΕΤ κά­πο­τε και βου­λευ­τή του μνη­μο­νια­κού ΠΑΣΟΚ με­τέ­πει­τα Μάγια Τσό­κλη. Η φήμη του Caravan φτά­νει μέχρι τον Yiannis Grabriel, κα­θη­γη­τή στο Πα­νε­πι­στή­μιο του Bath, και το Θα­νά­ση Μα­σκα­λέ­ρη, κα­θη­γη­τή στο Πα­νε­πι­στή­μιο του Σαν Φραν­σί­σκο και ιδρυ­τή της Έδρας Νε­ο­ελ­λη­νι­κών Σπου­δών «Νίκος Κα­ζαν­τζά­κης». Υπερ­βο­λι­κά με­γά­λη φήμη για «ευαί­σθη­τους και χί­πη­δες καλ­λι­τέ­χνες», όπως είναι η ει­κό­να που προ­σπα­θούν να πλα­σά­ρουν τα -κατά τα άλλα πι­θα­νό­τα­τα αξιό­λο­γα- παι­διά.

Σα­μπι­χά

Το 2006 η Σα­μπι­χά πρω­τα­γω­νί­στη­σε στη δη­μιουρ­γία ενός Συλ­λό­γου Γυ­ναι­κών Ρομά Γυ­ναι­κών στο Δρο­σε­ρό Ξάν­θης, την «Ελ­πί­δα», ΜΚΟ με στή­ρι­ξη... από το ίδρυ­μα Στ. Νιάρ­χος, κα­θι­στώ­ντας τη συ­νά­ντη­ση με το Caravan Project… λι­γό­τε­ρο τυ­χαία.

Το ΒΗΜΑ, σε άρθρο του το 2014, υπε­ρα­σπί­ζε­ται την (38χρο­νη τότε) Σα­μπι­χά ως Ελ­λη­νί­δα αγω­νί­στρια, αδι­κη­μέ­νη κι ευ­ρι­σκό­με­νη «στο στό­χα­στρο των αν­θρώ­πων του τουρ­κι­κού Προ­ξε­νεί­ου, ακρο­δε­ξιών, δε­ξιών, σο­σια­λι­στών και αρι­στε­ρών».

Ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ Ξάν­θης, αντί­θε­τα, τότε, κάνει λόγο για γνω­στό και ύπο­πτο επί 15ε­τία ρόλο της κυ­ρί­ας Σα­μπι­χά, για συ­νερ­γα­σία με το με­γα­λο­ερ­γο­λά­βο Εμ­φιε­τζό­γλου και το ακρο­δε­ξιό Δί­κτυο 21 της ΝΔ, για μαύ­ρες χρη­μα­το­δο­τή­σεις του ΥΠ.ΕΞ, για ΔΗΜΑΡ, ΑΝ.ΕΛ, ΠΑΣΟΚ και το… αμε­ρι­κα­νι­κό προ­ξε­νείο.

Όπως σωστά έγρα­φε τότε ο (ακόμα και σή­με­ρα μέλος του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ -και της κυ­βέρ­νη­σης, του­λά­χι­στον μέχρι πρό­σφα­τα, ως σύμ­βου­λος στο Υπουρ­γείο Εσω­τε­ρι­κών) Δη­μή­τρης Χρι­στό­που­λος: «οι όψι­μες προ­σπά­θειες του ελ­λη­νι­κού κρά­τους, μετά το 1990, να ανα­δεί­ξει την πο­μά­κι­κη ή τσιγ­γά­νι­κη δια­φο­ρε­τι­κό­τη­τα μέσα στη μειο­νό­τη­τα είναι ελά­χι­στα πει­στι­κές. Η πο­λι­τι­κή δια­κρί­σε­ων που εφάρ­μο­ζε στην Θράκη έχει ήδη λει­τουρ­γή­σει ομο­γε­νο­ποι­η­τι­κά για τη μειο­νό­τη­τα».

Έστω κι έτσι, η προ­φα­νής προ­σπά­θεια της ελ­λη­νι­κής αστι­κής τάξης ήταν να προ­σπα­θή­σει να απο­δυ­να­μώ­σει με τα­κτι­κές «διαί­ρει και βα­σί­λευε» την τουρ­κι­κή μειο­νό­τη­τα, που η ίδια είχε ενι­σχύ­σει μέσα από τον ελ­λη­νι­κό εθνι­κι­σμό και την κα­τα­πί­ε­ση Τούρ­κων-μου­σουλ­μά­νων, Πο­μά­κων και Ρομά. Οι κα­ταγ­γε­λί­ες της αρι­στε­ρής πτέ­ρυ­γας του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ ου­σια­στι­κά αναψ­δεί­κνυαν ότι η Σα­μπι­χά είναι τμήμα μη­χα­νι­σμού του «βα­θέ­ος κρά­τους» που χρη­σι­μο­ποιεί­ται σε αυτήν την κα­τεύ­θυν­ση.

Ποιος έφερε σε επαφή τον Τσί­πρα με τη Σα­μπι­χά;

Η επι­λο­γή Σα­μπι­χά χρε­ώ­θη­κε στον «εκλε­κτό» του Τσί­πρα, Γιώρ­γο Αϋ­φα­ντή, «εκλε­κτό» δι­πλω­μα­τι­κό σύμ­βου­λο των ελ­λη­νι­κών κυ­βερ­νή­σε­ων από την εποχή του Αντρέα Πα­παν­δρέ­ου. Θε­ω­ρού­ταν ο ενορ­χη­στρω­τής των διε­θνών επα­φών του Τσί­πρα σε ΗΠΑ, Κίνα και Ρωσία. Φέ­ρε­ται να είχε πα­ρα­δο­σια­κά προ­νο­μια­κές σχέ­σεις με το ΒΗΜΑ και την οι­κο­γέ­νεια Ψυ­χά­ρη, ενώ το 2011 τον είχε υπε­ρα­σπι­στεί ως «πα­τριώ­τη» το Antinews του ακρο­δε­ξιού Φ. Κρα­νι­διώ­τη. Το 2014 υπο­τί­θε­ται ότι ο Τσί­πρας «δεν ήξερε τί­πο­τα» για την υπό­θε­ση Σα­μπι­χά. Και ότι για το φιά­σκο Σα­μπι­χά έφται­γε ο «ύπο­πτος» Γ. Αϋ­φα­ντής, τον οποίο -υπο­τί­θε­ται- απο­μά­κρυ­νε. Σή­με­ρα, δια­πι­στώ­νου­με (με δια­δι­κτυα­κή έρευ­να στα αγ­γλι­κά), ότι ο Γ. Αϋ­φα­ντής συ­νε­χί­ζει να βγά­ζει τίμια το ψωμί του στο Υπ.Εξ, ως πρέ­σβης της χώρας στο Ιράν…

Άλλη σύμ­πτω­ση: Ο Γ. Αϋ­φα­ντής το 2014 φέ­ρε­ται να ήταν ο σύν­δε­σμος με­τα­ξύ Τσί­πρα και Β. Μαρ­κε­ζί­νη, με τον οποίο σύμ­φω­να με το «Πο­ντί­κι» γί­νο­νταν κρυ­φές συ­να­ντή­σεις, και ο οποί­ος άνοι­ξε δί­αυ­λους επι­κοι­νω­νί­ας με τη Μόσχα. (iefimerida.gr).

Ο «Σερ» και το ελ­λη­νο-ρω­σι­κό επι­χει­ρείν

Ο ακρο­δε­ξιός, «πα­τριώ­της», «σερ» Β. Μαρ­κε­ζί­νης, γνω­στός για τις σχέ­σεις του τόσο με ρω­σι­κά οι­κο­νο­μι­κά συμ­φέ­ρο­ντα όσο και με το εφο­πλι­στι­κό κε­φά­λαιο και δη με τον όμιλο Λα­σκα­ρί­δη, ήταν η πρό­τα­ση της Χρυ­σής Αυγής το Μάιο του 2012 για πρω­θυ­πουρ­γό σε κυ­βέρ­νη­ση εθνι­κής ενό­τη­τας. (Είναι ήδη γνω­στές οι σχέ­σεις της ΧΑ με το ρω­σι­κό κε­φά­λαιο και η επι­μο­νή της στην «εθνι­κή στρο­φή» προς τη Ρωσία, καθώς και ότι το 2013 -του­λά­χι­στον- ήταν το πρώτο «κόμμα» σε επε­ρω­τή­σεις στη Βουλή υπέρ των εφο­πλι­στών.) Τα χρό­νια 2010-2012, που η πο­λι­τι­κή αστά­θεια ήταν σε έξαρ­ση και το σύ­στη­μα ανα­ζη­τού­σε ενα­γω­νί­ως εναλ­λα­κτι­κές, ο Μαρ­κε­ζί­νης πα­ρέ­λα­σε επα­νει­λημ­μέ­να απ’ όλα τα κα­νά­λια. Είχε όμως ήδη την τι­μη­τι­κή του στην «Αυγή», από τις 10/05/ 2009. Ο Β. Μαρ­κε­ζί­νης φαί­νε­ται να πα­ρα­μέ­νει και σή­με­ρα μια καλή εναλ­λα­κτι­κή για το σύ­στη­μα, σε πε­ρί­πτω­ση ανα­ζή­τη­σης νέων «τε­χνο­κρα­τών» και Πα­πα­δή­μων…

Σε αρ­κε­τές «ευ­γε­νείς» εθνι­κι­στι­κές-αντι­τουρ­κι­κές πρω­το­βου­λί­ες στη Θράκη, από τη δε­κα­ε­τία του ’90, φαί­νε­ται να έχουν πρω­τα­γω­νι­στή­σει Έλ­λη­νες κα­πι­τα­λι­στές όπως ο Π. Εμ­φιε­τζό­γλου, που εκ­θειά­ζε­ται και σε δε­κά­δες φι­λο­να­ζι­στι­κά σάιτ, χρη­μα­το­δό­τη­σε την έκ­δο­ση «Πο­μα­κο­ελ­λη­νι­κού Λε­ξι­κού» και τη Βι­βλιο­θή­κη των Πο­μα­κο­χω­ρί­ων. (Κάπου μα­θαί­νου­με ότι ήταν και χο­ρη­γός του «πα­τριω­τι­κού» πε­ριο­δι­κού ΑΡΔΗΝ, που επί­σης εκ­θειά­ζει την «πα­τριω­τι­κή»-αντι­τουρ­κι­κή δράση του.) Ο Εμ­φιε­τζό­γλου δια­τη­ρεί στε­νό­τα­τες σχέ­σεις με το ρω­σι­κό κε­φά­λαιο, σύμ­φω­να με το χρυ­σα­βγί­τι­κο και φι­λο-που­τι­νι­κό Makeleio.gr, όπως και ο εφο­πλι­στής και πρό­ε­δρος του Ολυ­μπια­κού Β. Μα­ρι­νά­κης. Καθώς φαί­νε­ται, τα πιο «πα­τριω­τι­κά» τμή­μα­τα της ελ­λη­νι­κής αστι­κής τάξης επι­διώ­κουν σχέ­σεις με τη «ρω­σι­κή αρ­κού­δα». Το Ίδρυ­μα Νιάρ­χου, πάλι, φαί­νε­ται να ανή­κει στο φι­λο­δυ­τι­κό στρα­τό­πε­δο, και όχι μόνο επει­δή τα έχει καλά με την κυ­βέρ­νη­ση Τσί­πρα. Την οι­κο­νο­μι­κή του δια­χεί­ρι­ση την έχει ανα­θέ­σει σε βρε­τα­νι­κή πο­λυ­ε­θνι­κή, ενώ σε σκα­κι­στι­κό πρό­γραμ­μα που χρη­μα­το­δό­τη­σε το ίδρυ­μα, κά­λε­σε τον Κα­σπά­ροφ να κα­τα­κε­ραυ­νώ­σει το δι­κτά­το­ρα Πού­τιν. Όπως και να έχει, τόσο το «ελ­λη­νο-δυ­τι­κό» όσο και το «ελ­λη­νο-ρω­σι­κό» αστι­κό κύ­κλω­μα, υπε­ρα­σπί­στη­καν με πάθος τη Σα­μπι­χά απέ­να­ντι στους «εθνο­προ­δό­τες-πρά­κτο­ρες της Τουρ­κί­ας».

Εφο­πλι­στι­κός όμι­λος Νιάρ­χου

Το Ίδρυ­μα Σταύ­ρος Νιάρ­χος μα­θαί­νου­με ότι «είναι ένας από τους με­γα­λύ­τε­ρους ιδιω­τι­κούς φι­λαν­θρω­πι­κούς ορ­γα­νι­σμούς στον κόσμο και πραγ­μα­το­ποιεί δω­ρε­ές σε ΜΚΟ στους το­μείς της τέ­χνης και του πο­λι­τι­σμού, της παι­δεί­ας, της υγεί­ας και του αθλη­τι­σμού και της κοι­νω­νι­κής πρό­νοιας». Από την έναρ­ξη της λει­τουρ­γί­ας του, το 1996, έως σή­με­ρα, έχει δια­θέ­σει συ­νο­λι­κά 1,5 δι­σε­κα­τομ­μύ­ριοευρώ ($1,8 δι­σε­κα­τομ­μύ­ριο), μέσω 3.316 δω­ρε­ών σε μη κερ­δο­σκο­πι­κούς ορ­γα­νι­σμούς, σε 111 κράτη ανά τον κόσμο.

Στην Ελ­λά­δα διέ­θε­σε, τις χρο­νιές 2012 και 2013, 200 εκ. ευρώ, ενώ τον Ιού­νιο 2015 (κυ­βέρ­νη­ση ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ-ΑΝΕΛ) ανα­κοί­νω­σε δωρεά με άλλα 100 εκατ. για την αν­θρω­πι­στι­κή κρίση στην Ελ­λά­δα, χωρίς να λη­φθούν υπόψη οι «τα­κτι­κές του δω­ρε­ές».

Η με­γα­λύ­τε­ρη με­μο­νω­μέ­νη δωρεά του Ιδρύ­μα­τος όμως είναι το Κέ­ντρο Πο­λι­τι­σμού Ίδρυ­μα Σταύ­ρος Νιάρ­χος (ΚΠΙΣΝ) στην Αθήνα, το οποίο ανα­μέ­νε­ται να ολο­κλη­ρω­θεί εντός του 2016, στο «φι­λέ­το» του Δέλτα Φα­λή­ρου που του πα­ρα­χω­ρή­θη­κε σε ανα­γνώ­ρι­ση της «εθνι­κής του προ­σφο­ράς»... Ο συ­νο­λι­κός προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός του έργου είναι € 596 εκα­τομ­μύ­ρια. Το Σάβ­βα­το 6 Φε­βρουα­ρί­ου 2016, ο πρω­θυ­πουρ­γός κ. Αλέ­ξης Τσί­πρας επι­σκέ­φθη­κε το ΚΠΙΣΝ. Τον πρω­θυ­πουρ­γό συ­νό­δευ­σαν ο υπουρ­γός Πο­λι­τι­σμού κ. Αρι­στεί­δης Μπαλ­τάς και ο υπουρ­γός Επι­κρα­τεί­ας κ. Νίκος Παπ­πάς. (Η φωτό που δη­μο­σιεύ­ου­με, πε­ρισ­σό­τε­ρο για τη γε­λοιό­τη­τα παρά ως απο­δει­κτι­κό στοι­χείο):

Το ίδρυ­μα Νιάρ­χου χρη­μα­το­δο­τεί και τη ΜΚΟ PRAKSIS, που τις τε­λευ­ταί­ες μέρες εξήγ­γει­λε ότι ανα­ζη­τά και προ­πλη­ρώ­νει δια­με­ρί­σμα­τα προς ενοι­κί­α­ση για προ­σω­ρι­νή φι­λο­ξε­νία προ­σφύ­γων. Χρη­μα­το­δό­της του συ­γκε­κρι­μέ­νου προ­γράμ­μα­τος είναι η συ­στη­μι­κό­τα­τη Ύπατη Αρ­μο­στεία του ΟΗΕ για τους πρό­σφυ­γες.

Συμ­πτώ­σεις…

Κάπως έτσι συ­μπλη­ρώ­νε­ται το παζλ, μετά τις πρό­σφα­τες κα­ταγ­γε­λί­ες των απλών αλ­λη­λέγ­γυων αν­θρώ­πων, ότι η κυ­βέρ­νη­ση Τσί­πρα προ­σπα­θεί να πε­ρι­θω­ριο­ποι­ή­σει, να κα­να­λι­ζά­ρει ή να εν­σω­μα­τώ­σει (και άρα σε κάθε πε­ρί­πτω­ση 1)να ανα­κό­ψει και 2) να κα­τα­συ­κο­φα­ντή­σει…) την αυ­θόρ­μη­τη αλ­λη­λεγ­γύη πα­ρέ­χο­ντας ερ­γο­λα­βί­ες σε ΜΚΟ, προ­σλαμ­βά­νο­ντας ημε­τέ­ρους, σε έναν ξέ­φρε­νο χορό εκα­τομ­μυ­ρί­ων άγνω­στης προ­έ­λευ­σης.

Λίγες μέρες μετά τις κα­ταγ­γε­λί­ες αλ­λη­λέγ­γυων για το «σόου» της Βαρ­δι­νο­γιάν­νη (της ΜΚΟ «Χα­μό­γε­λο του Παι­διού» και της γνω­στής οι­κο­γέ­νειας πε­τρε­λαιά­δων κι εφο­πλι­στών) στο λι­μά­νι του Πει­ραιά. Όπως και να έχει, η ιστο­ρία με τις ΜΚΟ έχει πολύ ψωμί.

ΜΚΟ για πα­ρά­δειγ­μα έχει ιδρύ­σει και ο (διω­κό­με­νος στις ΗΠΑ ως απα­τε­ώ­νας) Αρ­τέ­μης Σώρ­ρας, που με άγνω­στες χρη­μα­το­δο­τή­σεις ανοί­γει κομ­μα­τι­κά γρα­φεία σε όλη την Ελ­λά­δα «για να μας σώσει». Το σί­γου­ρο συ­μπέ­ρα­σμα είναι ένα: Όμορ­φος κό­σμος ΜΚΟ, ηθι­κός, αγ­γε­λι­κά πλα­σμέ­νος.

Όλα αυτά γί­νο­νται σε μια πε­ρί­ο­δο που ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ προ­σπα­θεί να κάνει πιο στέ­ρε­ες τις σχέ­σεις του με ένα κομ­μά­τι της αστι­κής τάξης, εξ ου και ο «πό­λε­μος των τη­λε­ο­πτι­κών συ­χνο­τή­των». Απο­κα­λύ­ψεις πάνε κι έρ­χο­νται κα­θη­με­ρι­νά για διο­ρι­σμούς ημε­τέ­ρων στην «Ομάδα Επι­κοι­νω­νί­ας» του πάλαι ποτέ αρι­στε­ρού κυ­βερ­νώ­ντος κόμ­μα­τος, με πρό­σφα­το αυτόν του επι­κε­φα­λής στην εφη­με­ρί­δα «Χωνί», Γ. Χρι­στο­φο­ρί­δη.

Λίγες μέρες πριν, ξε­σκε­πά­στη­κε κύ­κλω­μα «δη­μο­σιο­κά­φρων»-εκ­βια­στών, απο­τε­λού­με­νο από τον εκ­δό­τη της Ακρό­πο­λης Π. Μαυ­ρί­κο (που όμως λίγο καιρό πριν στή­ρι­ζε τον Τσί­πρα) και τον Χ. Φρά­γκου που ακρι­βώς την προη­γού­με­νη μέρα αρ­θρο­γρα­φού­σε γε­λοιω­δώς ότι «Η Google μπο­ρεί να ρίξει τον Τσί­πρα» (το άρθρο του ανέ­βη­κε στο left. για να κα­τε­βεί εσπευ­σμέ­να στη συ­νέ­χεια).

Η ει­κό­να συ­μπλη­ρώ­νε­ται με πλειά­δα σάιτ και δη­μο­σιο­γρά­φων που έχουν κάνει αλ­λα­γή έως και 180 μοι­ρών για να πλαι­σιώ­σουν… αυ­ρια­νι­στι­κώς τον Κουρή, στη­ρί­ζο­ντας τον Τσί­πρα. Χα­ρα­κτη­ρι­στι­κό της με­τάλ­λα­ξης είναι το πρώην ακρο­δε­ξιό σάιτ Olympia.

Όλα αυτά σε μια πε­ρί­ο­δο που βγαί­νουν στη φόρα διά­φο­ρα άπλυ­τα, για τα κρυφά ρα­ντε­βού του Τσί­πρα με Μπό­μπο­λα, Ψυ­χά­ρη κ.λπ.

Σε μια πε­ρί­ο­δο που η Ζωή Κων­στα­ντο­πού­λου, μέχρι πολύ πρό­σφα­τα στο στε­νό­τα­το πε­ρι­βάλ­λον του πρω­θυ­πουρ­γού, δή­λω­σε ότι -εκ των υστέ­ρων και συν­δυά­ζο­ντας διά­φο­ρα πε­ρι­στα­τι­κά- οδη­γεί­ται στο συ­μπέ­ρα­σμα ότι η προ­δο­σία-υπο­γρα­φή του μνη­μο­νί­ου είχε προ­α­πο­φα­σι­στεί.

Σε αυτό το πε­ρι­βάλ­λον δεν είναι πα­ρά­ξε­νο να υπο­θέ­σει κα­νείς μυ­στι­κά ρα­ντε­βού με εφο­πλι­στές και συμ­φω­νί­ες κάτω από το τρα­πέ­ζι (που θα βγού­νε εν­δε­χο­μέ­νως σε επό­με­νο «γύρο»). Σε αυτό το πε­ρι­βάλ­λον απο­κτά­νε άλλο νόημα οι δη­μό­σιες δη­λώ­σεις του Γ. Στα­θά­κη από το 2013 ότι «δεν θα φο­ρο­λο­γη­θούν οι εφο­πλι­στές»: νόημα δέ­σμευ­σης απέ­να­ντι στους εφο­πλι­στές.

Οι οποί­οι εφο­πλι­στές, κακά τα ψέ­μα­τα, κατά την πε­ρί­ο­δο της δήθεν αρι­στε­ρής δια­κυ­βέρ­νη­σης δεν βλέ­που­με να κα­κο­περ­νά­νε. Ενώ αβγα­τί­ζουν τις δω­ρε­ές τους σε ΜΚΟ, συ­νε­χί­ζουν να πρω­τα­γω­νι­στούν διε­θνώς με πολλά δισ. κέρδη κάθε χρόνο, με τις ίδιες (56) φο­ρο­α­παλ­λα­γές. Κάτι πα­ρα­πά­νω θα ξέ­ρουν.

Έτσι στις 27.01.2016 η «Κα­θη­με­ρι­νή» έγρα­φε για την κοινή ρότα κυ­βέρ­νη­σης - εφο­πλι­στών, ενώ 2,5 μήνες πριν η Ελ­λά­δα δε­χό­ταν… ευ­ρω­παϊ­κές συ­στά­σεις για τις φο­ρο­α­παλ­λα­γές των εφο­πλι­στών, «για κρα­τι­κές ενι­σχύ­σεις στο ναυ­τι­λια­κό τομέα που μπο­ρεί να πα­ρα­βιά­ζουν τους ευ­ρω­παϊ­κούς κα­νό­νες» (κα­νό­νες «υγιούς αντα­γω­νι­σμού κι ελεύ­θε­ρης αγο­ράς» υπο­θέ­του­με). Με απλά λόγια, η Κο­μι­σιόν είπε στον Αλέξη «εί­πα­με να στη­ρί­ζεις τους εφο­πλι­στές σου, αλλά εσύ το πα­ρά­κα­νες». Η τρόι­κα προ­έ­τρε­ψε τόσο τους «Σα­μα­ρο­βε­νι­ζέ­λους» όσο και τους «Τσι­προ­καμ­μέ­νους» να φο­ρο­λο­γή­σουν τους εφο­πλι­στές. Οι ελ­λη­νι­κές κυ­βερ­νή­σεις αρ­νή­θη­καν.

Κάπως έτσι λοι­πόν έκανε τις δου­λειές, πίσω από τις κουρ­τί­νες, κι η ομάδα Τσί­πρα. Γιατί να πρω­το­τυ­πή­σει δη­λα­δή; «Μόλις ανέ­λα­βε το υπουρ­γείο Ναυ­τι­λί­ας ο Κώ­στας Μου­σου­ρού­λης το 2012 δέ­χτη­κε την επί­σκε­ψη ενός 90χρο­νου εφο­πλι­στή. Θυ­μά­ται ακόμη τον άν­θρω­πο αυτόν να του λέει: Μην ξε­χνάς ότι ο κα­λύ­τε­ρος υπουρ­γός Ναυ­τι­λί­ας είναι εκεί­νος που δεν κάνει απο­λύ­τως τί­πο­τα σε ό,τι αφορά τον εφο­πλι­σμό. Είναι εκεί­νος που μας αφή­νει ήσυ­χους» (Εφ. Συν).

Και κα­λύ­τε­ρη κυ­βέρ­νη­ση εκεί­νη που δεν τους αγ­γί­ζει, προ­φα­νώς. Κάπως έτσι φαί­νε­ται να δη­μιουρ­γή­θη­κε ένα πα­ρα­σκή­νιο γε­μά­το με κάτι… συμ­πτω­μα­τι­κές συμ­πτώ­σεις, που θα έλεγε και ο προ­πο­νη­τής μπά­σκετ, Στιβ Για­τζό­γλου.

Ακόμα κι όταν ακού­με λοι­πόν για «πα­τριω­τι­σμό», «φι­λαν­θρω­πία», «προ­ο­δευ­τι­κή δια­κυ­βέρ­νη­ση», ας ψά­χνου­με λίγο πα­ρα­πά­νω - ίσως μυ­ρί­ζει και πάλι αν­θρώ­πι­νο αίμα.

Υ.Γ: Αυτή η ιστο­ρία έχει μια ση­μα­σία σή­με­ρα και για την ενα­πο­μεί­να­σα Αρι­στε­ρά που ανα­ζη­τεί συμ­μα­χί­ες με «πα­τριω­τι­κά» ή «προ­ο­δευ­τι­κά» τμή­μα­τα της αστι­κής τάξης ή με τη Ρωσία. Είναι προ­φα­νές σε τι πε­ρι­πέ­τειες μπο­ρεί να μπλέ­ξει.

Κα­λύ­τε­ρα να το πάρει από­φα­ση ότι ο «πα­τριω­τι­σμός» και η «προ­ο­δευ­τι­κό­τη­τα» για τους αστούς στην εποχή της κρί­σης είναι έν­νοιες που δεν υφί­στα­νται, του­λά­χι­στον δεν υφί­στα­νται με θε­τι­κό πε­ριε­χό­με­νο για τους ερ­γα­ζό­με­νους και τα λαϊκά στρώ­μα­τα.

Η απαλ­λα­γή από τα μνη­μό­νια προ­ϋ­πο­θέ­τει την τα­ξι­κή ανε­ξαρ­τη­σία των «από κάτω». Και μια Αρι­στε­ρά απαλ­λαγ­μέ­νη από τέ­τοιου εί­δους «βα­ρί­δια». 

Προβλήθηκε 944 φορές

Το διήγημα της Πέμπτης: ''Χωρίς στεφάνι'' του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

Ένα διήγημα που μπορεί να ταιριάζει με αυτό που αποκαλούμε «ατμόσφαιρα των ημερών», όμως θίγει ζητήματα της κοινωνίας μας διαχρονικά, κι έχει μεγάλο ενδιαφέρον ο τρόπος που τα προσεγγίζει ο μεγάλος Παπαδιαμάντης…