Πριν από λίγες εβδομάδες, τον Φλεβάρη που μας πέρασε, η διοίκηση της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ) έκανε κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην εκδήλωση «τιμής και μνήμης για τη μάχη της Φλώρινας».

Στην πόλη της Φλώρινας έχει κατασκευαστεί και μνημείο στον κοινό τάφο των μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ που έπεσαν στη μάχη της Φλώρινας.

Αυτά έγιναν την Κυριακή 14 Φλεβάρη 2016. Στις 19-23 Μαΐου διοργανώνεται «Φόρουμ τιμής και μνήμης» ΜΕ ΤΗ ΧΟΡΗΓΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ Ταμείου για το Μέλλον!!!

Πάλι καλά που οι προφανώς γερμανόφιλοι διοικούντες τον «Ενωτικό Σύλλογο Λεχοβιτών» δεν πρότειναν την από κοινού εκδήλωση της Εθνικής Αντίστασης και του επίσημου οργάνου της γερμανικής κυβέρνησης που είναι ο χορηγός του «συνεδρίου»… Θα ήταν μια «καλή» ευκαιρία να κάνουν ένα «ευλαβικό προσκύνημα» στο μνημείο των θυμάτων της ναζιστικής κτηνωδίας οι απόγονοι των συνεργατών των ναζί, οι οποίοι προφανώς έχουν «τιμολογήσει» την ιστορική μνήμη των θυμάτων ΣΥΓΓΕΝΩΝ ΤΟΥΣ, σύμφωνα με το «μέλλον» που υπόσχεται το Ελληνογερμανικό Ταμείο…

Είναι παραπάνω από φανερό ότι οι Γερμανοί νεοναζί και οι «Έλληνες» συνεργάτες τους προωθούν συστηματικά την διάσπαση των τοπικών κοινωνιών σε γερμανόφιλους και "αντιγερμανούς" , προωθώντας έναν "ιδιότυπο" εμφύλιο πόλεμο ... Προχωρούν ακάθεκτοι και όπου βρίσκουν πρόσφορο έδαφος τύπου «Ενωτικού Συλλόγου Λεχοβιτών», στήνουν "Πέμπτες Φάλαγγες"…

 

 

Τι θα περιλαμβάνει η «διαφώτιση» των Γερμανών στο τετραήμερο «φόρουμ»; ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΔΩ.

Όπως βλέπετε, τα θέματα είναι «καυτά»:

Ο ρόλος των μνημείων για την παιδεία και τον τουρισμό.
Ο ρόλος των Μαρτυρικών Τόπων στην ελληνική κοινωνία και στο ευρωπαϊκό πλαίσιο.
Ο ρόλος της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην επεξεργασία της μνήμης.
Επεξεργασία της μνήμης της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης


Όπως διαπιστώνετε, η συντριπτική πλειοψηφία των ομιλητών είναι Γερμανοί..!

Γι’ αυτό, προφανώς, έγινε χορηγός το Ελληνογερμανικό Ταμείο..! Η «διαφώτιση» πρέπει να έχει όλα τα εχέγγυα της γερμανικής "αμεροληψίας", με τη συμβολή βεβαίως των "προθύμων", οι οποίοι θέλουν να "ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΟΥΝ" τη μνήμη!!!


Τι "ξεχνούν" οι γερμανόφιλοι "Ενωτικοί"…

Αντιγράφω από τη el.wikipedia.org σχετικά με την ιστορία του Λέχοβου:

Εθνική αντίσταση

Οι κάτοικοι του Λεχόβου συμμετείχαν ενεργά στην Εθνική Αντίσταση του 1941-44, με αποτέλεσμα να υποστούν τα αντίποινα των γερμανικών δυνάμεων κατοχής. Από τις 23 έως τις 26 Ιουλίου του 1943 οι Γερμανοί και οι συνεργάτες άνδρες του Πούλου καθώς και πράκτορες της Οχράνας εισέβαλαν στο χωριό, το πυρπόλησαν και το λεηλάτησαν εξολοκλήρου.

Εκτελέσθηκε στο στρατόπεδο Παύλου Μελά στη Θεσ/νίκη ο Παπανικόλαος Τέλκας στις 2 Ιουλίου του 1943, ενώ βασανίστηκε και υπέκυψε ο Πέτρος ο Πεντόλας. Μεταξύ των καμένων κτηρίων ήταν και η αξιοσημείωτη βιβλιοθήκη της κωμόπολης που είχε ιδρυθεί το 1927 και περιείχε συνολικά 5.000 τόμους.

30 αντάρτες του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ κατάγονται από το Λέχοβο με πιο γνωστό τον Καπετάν Αμύντα (Κοσμά Σπανό). Λόγω του ολοκαυτώματος που υπέστη, το 1998 το Λέχοβο χαρακτηρίστηκε μαρτυρικό χωριό με το Προεδρικό Διάταγμα 398/98. Είναι μέλος του "Δικτύου Μαρτυρικών Χωριών και Πόλεων της Ελλάδας".

Προς τιμήν των νεκρών Λεχοβιτών του Έπους του Σαράντα και της Εθνικής Αντίστασης 1941-44 έχει ανεγερθεί ειδικό ηρώο με τα ονόματά τους στην πλατεία του χωριού.


Ιστορικές αναφορές

Μακεδονικός αγώνας

Για την προσφορά του χωριού, χαρακτηριστικά γράφει ο Καραβίτης: «Σε κανένα χωριό της Μακεδονίας δεν εχύθη τόσο αίμα αντάρτικο, εκτός του Λεχοβίτικο, όσον εις το Λέχοβο». Στα χρόνια του μακεδονικού αγώνα το Λέχοβο υπήρξε προπύργιο του ελληνισμού.

Αποτέλεσε το καταφύγιο και το ορμητήριο των μακεδονομάχων που έδρασαν στη Δυτική Μακεδονία. Εδώ έδρασαν πολλοί γνωστοί οπλαρχηγοί, όπως ο Παύλος Μελάς, ο Γεώργιος Κατεχάκης («καπετάν-Ρούβας»), ο Γεώργιος Δικώνυμος-Μακρής, ο Γεώργιος Σεϊμένης, κ.ά.

Με έδρα το Λέχοβο έδρασε μεγάλο σώμα Κρητικών από την Ανώπολη Σφακίων. Πολλοί από αυτούς μνημονεύουν το Λέχοβο στα απομνημονεύματά τους και αναφέρουν τις "κρυψάνες" του, τα καταφύγια, που βοήθησαν στην υπόθεση του αγώνα.

Από τους μακεδονομάχους που έδρασαν εδώ, το πρώτο θύμα του Μακεδονικού Αγώνα ήταν ο Γεώργιος Σεϊμένης από την Ανώπολη Σφακιών, ο οποίος τραυματίστηκε στο Όστιμο (Τρίγωνο), συνελήφθη από τους Βουλγάρους, βασανίστηκε και εκτελέστηκε κατόπιν προδοσίας στις 23/24 Ιουλίου του 1903.

Επίσης στο χωριό σκοτώθηκε ο καπετάν Λιάπης και 7 αντάρτες στις 5 Νοεμβρίου 1905 σε μάχη με τον τουρκικό στρατό στη θέση της Αγίας Τριάδας. Σημαντικός Λεχοβίτης μακεδονομάχος οπλαρχηγός ήταν ο Ζήσης Δημουλιός («καπετάν-Ζήσης).

Στο Εθνικό Λαογραφικό Μουσείο Λεχόβου εκτίθενται πολλά ιστορικά αντικείμενα από την περίοδο του Μακεδονικού Αγώνα, όπως στολές, όπλα, προσωπικά αντικείμενα, εικόνες και φωτογραφίες αγωνιστών κλπ.

Προς τιμήν των νεκρών μακεδονομάχων του Λεχόβου έχει ανεγερθεί ειδικό ηρώο στον περίβολο του ναού του Αγίου Μηνά.

ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ του Λέχοβου απαλλοτριώνουν σήμερα οι Γερμανοί νεοναζί, σε αγαστή συνεργασία με τους πρόθυμους «βλαχοδήμαρχους» που συμμετέχουν ως «τιμώμενα πρόσωπα» στο… «φόρουμ»..! 

το διαβάσαμε στο: www.kessariani-vironas.gr/

Προβλήθηκε 1650 φορές
Ο καιρός την Πέμπτη 16.05.2024

ΑΤΤΙΚΗ - Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια όπου πιθανόν το μεσημέρι να εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες. Βελτίωση από αργά το απόγευμα.

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10-05-2024

ΑΤΤΙΚΗ - Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Βαθμιαία βελτίωση από το βράδυ. - Ανεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά 6 με 7 μποφόρ. - Θερμοκρασία: Από 14 έως 19 βαθμούς Κελσίου.