Στην είσοδο του Δημαρχείου είναι τοποθετημένη προτομή του Ευωνύμου! Πρόκειται για απεικόνιση "Σοφού Ευωνυμαίου",  φέροντος το όνομα Ευώνυμος.

Η απεικόνιση του Ευώνυμου κοσμεί και το σήμα-λογότυπο του Δήμου Ηλιούπολης.

 

Ποιος όμως είναι ο Ευώνυμος;

-Ευώνυμος κατά την Ελληνική Μυθολογία ήταν γιός του Ουρανού και της Γης. Κατά μια δευτερεύουσα εκδοχή η Γη, γέννησε τον Ευώνυμο τον με τον Κηφισό. Κάτι τέτοια τα συνήθιζαν οι τότε θεοί! Ήταν βλέπετε φτιαγμένοι κατ εικόνα και ομοίωση των ανθρώπων και όχι το αντίθετο που επεκράτησε αργότερα!

-Ευώνυμος : ο έχων καλό όνομα

-Ευώνυμος: Ο αριστερός. Παράδειγμα: H εκ δεξιών του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Σεφτελή Κα Μαρία Κουρή και ο εξ ευωνύμων του κ. Καλαντίδης …!

-Ευώνυμος: Ένας από τους 100 Δήμους της Αρχαίας Αθήνας γνωστός οικισμός αργότερα κατά τον μεσαίωνα με το όνομα Τράχωνες και σήμερα με το όνομα Άνω Καλαμάκι, προσηρτημένου στο Δήμο Αλίμου.

-Ευώνυμος: Σήμα-Λογότυπο του Δήμου Ηλιούπολης που επελέγη με πολύ φαντασία ως σήμα-λογότυπο του Δήμου. Συνέργησαν στην επιλογή, το πράγματι ωραίο όνομα ΕΥΩΝΥΜΟΣ, η δηλούμενη δια του Ευωνύμου «Αριστεροσύνη» του Δήμου και τέλος κάποια αρχαιολογικά ευρήματα της ευρύτερης οικονομικής γεωγραφικής περιοχής του Δήμου του Ευώνυμου.  Με δεδομένη την ακριβή θέση του Δήμου Ευωνύμου όπως αυτή ορίσθηκε από τις σχετικές ανασκαφές η περιοχή της σημερινής Ηλιούπολης, με αρκετή δόση φαντασίας, θα μπορούσε να είναι η βιομηχανική και οικονομική ζώνη των Ευωνυμαίων.

Το Μάτι Πίσω από την Πλάτη εντόπισε την αρχαιολογική επιβεβαίωση περί της ύπαρξης του Δήμου Ευωνύμου και φωτογράφισε τα αποδεικτικά, περί τούτου, στοιχεία.

Στα στοιχεία, παρά το γεγονός ότι είναι ατράνταχτα, δεν δίνεται η ανάλογη δημοσιότητα από «ιστορικούς» «διαδικτυακών τόπων» της Ηλιούπολης.

Στην Οδό Αρχαίου Θεάτρου του όμορου Δήμου Αλίμου σε σχετική πινακίδα της Αρχαιολογικής υπηρεσίας ορίζεται η περιοχή ως το Κέντρο του Δήμου Ευωνύμου.

Ιδού η σχετική Φωτογραφία.

 

Στην φωτογραφία που ακολουθεί, δια μιας πινακίδας καρφωμένης σε ένα Κυπαρίσσι, ορίζεται ο χώρος του Αρχαίου Θεάτρου του Δήμου Ευωνύμου.

Στην επόμενη φωτογραφία φαίνεται το θέατρο του Δήμου Ευωνύμου με τις μαρμάρινες θέσεις από τις οποίες οι επίσημοι Ευωνυμαίοι παρακολουθούσαν τις δημόσιες συνάξεις των Ευωνυμαίων!

 


Με βάση τα παραπάνω αδιαμφισβήτητα ντοκουμέντα προκύπτει πως ο Δήμος Ευωνύμου τοποθετείται στο σημερινό Δήμο Αλίμου, στην συνοικία του Άνω Καλαμάκι που κατά τον Μεσαίωνα αναφέρεται με το όνομα Τράχωνες και στην Αρχαιότητα έφερε το όνομα Ευώνυμος.


Θα ήταν σοβαρή παράλειψη του ilioupoligiaolous αν δεν αναφερότανε στην εικόνα εγκατάλειψης του χώρου με τα αρχαιολογικά ευρήματα.

Ιδού δύο φωτογραφίες που περιγράφουν εύγλωττα την εγκατάλειψη .

Προφανώς αρχαιολογικά ευρήματα που έχουν εντοπιστεί στην Ηλιούπολη, στη καλύτερη περίπτωση, πρόκειται για περιφερειακά στοιχεία του Δήμου Ευωνύμου που ναι μεν έχουν τη βαρύτητά τους αλλά δεν θεμελιώνουν δικαίωμα Γεωγραφικής ταύτισης Ηλιούπολης –Ευωνύμου.

Προφανώς οι Ευωνυμαίοι βοσκούσαν τα πρόβατά τους ή ασκούσαν άλλες οικονομικές δραστηριότητες στην περιοχή της σημερινής Ηλιούπολης.

Ο προσδιορισμός του Κέντρου Του Δήμου Ευωνύμου στη συγκεκριμένη περιοχή του Δήμου Αλίμου είναι πέραν πάσης αμφισβήτησης .

Οι Δαιδαλώδεις συλλογισμοί των Διοικήσεων του Δήμου που οδήγησαν στην «λαθρο-οικειοποίηση » του Ευωνύμου για λογαριασμό της Ηλιούπολης αποτελεί περιττή επιλογή.

Τυχόν δε ανάδειξη του Αρχαιολογικού χώρου του Δήμου Ευωνύμου θα καταδεικνύει την υπέρμετρη και περιττή προγονοπληξία των σημερινών Ηλιουπολιτών!

Θα μπορούσε να παραλληλισθεί η περίπτωση , σε μικρογραφία βέβαια , με τη προσπάθεια των σλάβων των Σκοπίων να οικειοποιηθούν την Ιστορία των Μακεδόνων επειδή οι Σλάβοι ως έποικοι κατοίκησαν στα όρια της Μακεδονίας .

Το δυστύχημα στη περίπτωση είναι ότι, λόγω ολιγωρίας, δεν υπάρχει αντίδραση του Δήμου Αλίμου, ως όφειλε!

Κυρίως όμως δεν υπάρχει αντίδραση της επιστήμης της Αρχαιολογίας η οποία, αν έκανε καλά τη δουλειά της, δεν έπρεπε να επιτρέπει αντιεπιστημονικές προσεγγίσεις κυρίως από επισήμους φορείς όπως είναι ένας Δήμος και βεβαίως δεν θα επέτρεπε αυτή την οικτρή εικόνα εγκατάλειψης που καταδεικνύουν οι φωτογραφίες!

Ντροπή!!


Το Μάτι Πίσω από την Πλάτη

1.4.2016
 

Προβλήθηκε 3964 φορές