Έκκληση προς τον υπουργό Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά απευθύνει ο σύλλογος Αρχιτεκτόνων(τμήμα Αττικής), ζητώντας να μην κάνει δεκτή την πρόσφατη γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεοτέρων Μνημείων για τη διατήρηση ορισμένων κτιρίων στον χώρο του παλιού αεροδρομίου στο Ελληνικό και την επανεξέταση του θέματος.

Επισημαίνει ότι το Συμβούλιο δεν πήρε υπόψη του την εμπεριστατωμένη εισήγηση των υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού και την έκθεση της αρχιτεκτονικής σχολής του Πολυτεχνείου, αλλά αποδέχθηκε την επιχειρηματολογία ορισμένων ειδικών που τάχθηκαν κατά της κήρυξης, αφήνοντας αιχμές για το ΤΑΙΠΕΔ που τους επέλεξε.

Οι αρχιτέκτονες επικεντρώνουν την κριτική τους σε τρεις περιπτώσεις:

Το αθλητικό κέντρο του Αγίου Κοσμά, που φέρει την υπογραφή του διεθνούς βεληνεκούς πολεοδόμου Κωνσταντίνου Δοξιάδη και είχε σχεδιαστεί το 1959, ενώ αποτελεί μέρος της γενικότερης μελέτης του για το παράκτιο μέτωπο της Αττικής.

Τον δυτικό αεροσταθμό που ήταν η πρώτη και η μόνη για μια εικοσαετία αεροπορική πύλη της Ελλάδας, ενώ «πρωταγωνίστησε» σε πολλές ταινίες του ασπρόμαυρου ελληνικού κινηματογράφου.

Σχεδιάστηκε από τον Θουκυδίδη Βαλεντή (1908-1982), καθηγητή της Κτιριολογίας στις αρχιτεκτονικές σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του μοντερνισμού στη χώρα μας. Έχει υπογράψει σημαντικά δημόσια και ιδιωτικά κτίρια, ενώ το 1946 είχε μεταβεί στην Βρετανία για να ειδικευθεί σε θέματα κτιριακών υποδομών για την αεροπορία.

Το συγκρότημα του κολεγίου Θηλέων, που κατασκευάστηκε τον μεσοπόλεμο όταν η Ελλάδα υποδέχθηκε τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας και το σχολείο που λειτουργούσε στη Σμύρνη. Είναι έργο του Στιούαρτ Τόμσον, που είχε βραβευτεί από τις ελληνικές αρχές για τα εμβληματικά του κτίρια. Στη χώρα μας έχει σχεδιάσει την Γεννάδιο Βιβλιοθήκη και το μουσείο της Αρχαίας Κορίνθου. 

 

Συντάκτης: Χαρά Τζαναβάρα (www.efsyn.gr)

Προβλήθηκε 906 φορές