Στο «τρέχον» και «εν εξελίξει» Δημοτικό Συμβούλιο θα γίνει ενημέρωση για τις εξελίξεις στη Δημόσια περιουσία.

Η Συντακτική ομάδα του Ηλιούπολη για όλους (www.ilioupoligiaolous.gr) θέλοντας να συμβάλει στην συζήτηση και ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και των Δημοτών προχώρησε στη παρακάτω καταγραφή!

Τη υπόθεση των ακινήτων του Δήμου που «σφετερίστηκαν» οι Νασταίοι τη γνωρίζουν πολύ καλά οι Ηλιουπολίτες.

Πριν λίγο καιρό σε μια πανηγυρική διαδημοτική εκδήλωση ανακοινώθηκε η δικαίωση του Δημοσίου που με απόφαση του Εφετείου απέρριπτε τις διεκδικήσεις των Νασταίων και κατοχύρωνε την ιδιοκτησία στο Ελληνικό Δημόσιο. Οι πανηγυρισμοί ήταν «ανησυχητικά» υποτονικοί από την πλευρά των εμπλεκομένων Δημοτικών Αρχών.

Μακάρι τα γεγονότα να διαψεύσουν τις «ανησυχίες» που, όμως, είναι υπαρκτές και άρχισαν χρόνια πριν.

Η αρχή των ανησυχιών ξεκινάει κοντά έξι χρόνια τώρα και συμπίπτει με την εμφάνιση της κρίσης. Ανατρέξαμε σε δημοσιευμένα κείμενα της προεκλογικής περιόδου του 2010 τα οποία και επαναφέρουμε στη μνήμη των συμπολιτών μας, κυρίως όμως, τα ξαναθυμίζουμε στις Δημοτικές Παρατάξεις οι οποίες οφείλουν να τις επαναβεβαιώσουν ή να τις «επικαιροποιήσουν».

«Σφυρίζοντας αδιάφορα» φθάσαμε στη σημερινή κατάσταση όπου η υπόθεση της Δημόσιας Περιουσίας σώθηκε από τους Νάστους και περνάει στο περίφημο Υπερταμείο, με ό τι αυτό σημαίνει. Οι Δημοτικές Παρατάξεις οφείλουν να ενημερώσουν τους πολίτες, να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους και να αναλάβουν πρωτοβουλίες.

Η Συντακτική Ομάδα του Ηλιούπολη για όλους (www.ilioupoligiaolous.gr) βρήκε και επαναδημοσιεύει τέσσερα σχετικά άρθρα κείμενα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Το «τελικό» κείμενο γίνεται μακροσκελές αλλά η σοβαρότητα του θέματος, μας επιβάλλει να τα δημοσιεύσομε χωρίς καμιά περικοπή ή σύντμηση.

Ιδού λοιπόν η αρχή των ανησυχιών για τις οποίες μιλάμε και ελπίζουμε να σπάσει η «ανησυχητική και αμήχανη σιωπή» των Δημοτικών Παρατάξεων.

Ο χορός των δημοσιευμάτων που αναφερόμαστε ξεκίνησε με τον τότε Δημοτικό Σύμβουλο, Αντιδήμαρχο και νυν Συνήγορο του Δημότη Γαβριήλ Αραμπατζή.

Στις 19 Σεπτεμβρίου 2010 στη πορεία προς τις Δημοτικές Εκλογές ο Γαβριήλ Αραμπατζής έδωσε στη Δημοσιότητα ένα άρθρο του με τίτλο «Δημόσια Περιουσία - Να δώσουμε μαχητικό «παρών» στο δικαστήριο».

«Το θέμα της δημόσιας περιουσίας, είναι από τα πιο σοβαρά για την πόλη μας και για αυτό θα πρέπει, από κοινού όλοι μας να δώσουμε τον αγώνα μας. Ο Δήμαρχος Γιάννης Αναγνώστου και η Δημοτική Αρχή αγωνίστηκε και αγωνίζεται, ώστε η δημόσια περιουσία να περιέλθει στα χέρια του λαού προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες του σε ελεύθερους χώρους, χώρους πρασίνου, χώρους απόλαυσης και αναψυχής και όπου χρειάζεται χώρους για την εξυπηρέτηση κοινωνικών αναγκών.

Το θέμα της δημοσίας περιουσίας έχει ξεκινήσει αρκετά χρόνια πριν. Το 1984 με ενέργειες του αείμνηστου Δημάρχου Δημήτρη Κιντή έγινε η καταγραφή από το υπουργείο οικονομικών των οικοπέδων, που διεκδικούσαν οι κληρονόμοι, ως δημόσιες εκτάσεις.

Το 1987 αφού πρώτα είχαν χάσει δίκες ασφαλιστικών μέτρων, γίνεται αγωγή από τους κληρονόμους διεκδικώντας τεράστιες εκτάσεις μέσα στην πόλη και στη συνέχεια με άλλες δυο αγωγές δηλώνουν ότι είναι δική τους η έκταση μέχρι την κορυφογραμμή του Υμηττού.

Η αντιδικία με τις αγωγές αυτές δεν έχει τελειώσει, μια δικαστική απόφαση πριν από τρία χρόνια έθεσε ως άμεση ανάγκη σε κάποιο πραγματογνώμονα να ορίσει τους πρόποδες του Υμηττού και να πει που βρίσκονται τα οικόπεδα αυτά σε σχέση με τους πρόποδες. Τέτοια πραγματογνωμοσύνη παρά τις αναβολές δεν έχει δοθεί μέχρι σήμερα.

Πρόσφατα με ενέργειες του Δημάρχου Ηλιούπολης Ιωάννη Αναγνώστου, μαζί με τους Δημάρχους Αργυρούπολης Δημήτρη Ευσταθιάδη και Αλίμου Θάνου Ορφανού, υποβλήθηκε μηνυτήρια αναφορά, κατά των κληρονόμων για απάτη σε βαθμό κακουργήματος, διατάχτηκε προκαταρτική εξέταση, ερευνήθηκε το θέμα σε βάθος και κρίθηκε ότι πράγματι οι κληρονόμοι είχαν πράξει αξιόποινες πράξεις και ασκήθηκε ποινική δίωξη. Αυτό είναι μια σημαντική εξέλιξη χωρίς όμως να λύνει το πρόβλημα μια και υπάρχει αρκετό δρόμος ακόμη.

Το πρόβλημα της δημόσιας περιουσίας είναι μεγάλο, σοβαρό για τον τόπο μας και χρειάζεται συμμέτοχη απ' όλους, ανεξάρτητα από παραταξιακές διαφορές ή διαφορετικές προσεγγίσεις.

Από το δημαρχείο το πρωί της Τρίτης 28 Σεπτεμβρίου θα υπάρχει λεωφορείο για τα δικαστήρια και καλό θα ήταν να υπάρχει κόσμος στο δικαστήριο, να δώσουμε όλοι το «παρών» για να καταλάβουν κάποιοι ότι το θέμα δεν είναι νομικό αλλά πολιτικό».
Αραμπατζής Γαβριήλ Δημοτικός Σύμβουλος Ηλιούπολης

Στις 22 Σεπτεμβρίου 2010 η Παράταξη «Ηλίου – Πόλις ανθρώπινη πόλη» δίνει στη Δημοσιότητα ανακοίνωση με τίτλο: Κάτω τα χέρια από τη Δημόσια Περιουσία

«Ο πρωθυπουργός, (Γιώργος Παπανδρέου) κατά την επίσκεψή του στη Wall Street, δήλωσε προς ξένους επενδυτές, ότι σχεδιάζεται από την Κυβέρνηση η «αξιοποίηση» (!!!) των ανενεργών (;;;) περιουσιακών στοιχείων του κράτους.

Συμψηφίζοντας το ποσό του χρέους με την αξία της δημόσιας περιουσίας, έκανε σαφή την πρόθεση της κυβέρνησής του να ξεπουλήσει κοψοχρονιάς, σε ξένους επενδυτές, ότι έχει απομείνει, από τη δημόσια γη.

Η σύμπτωση των δηλώσεων αυτών με το Δικαστήριο της 28.9.2010 για τα δημόσια ακίνητα στην Ηλιούπολη, εντείνει την ανησυχία και τις υποψίες μας. Επειδή οι δημότες της πόλης μας έχουν ματώσει δίνοντας πολύχρονους επίμονους και επίπονους αγώνες για την υπεράσπιση της δημόσιας περιουσίας δηλώνουμε σε όλους αυτούς που απεργάζονται τέτοια σχέδια, πως θα μας βρουν απέναντί τους.

Είμαστε αποφασισμένοι να διαφυλάξουμε κάθε σπιθαμή που η ΚΕΔ θα θελήσει να ξεπουλήσει σε ιδιώτες. Αυτοί οι χώροι ανήκουν στους Ηλιουπολίτες, που τους κέρδισαν με τους αγώνες τους και σε κανέναν άλλο.

Καλούμε όλες τις παρατάξεις που συμμετέχουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοέμβρη, να δηλώσουν ρητά πως, απ’ όποια θέση και αν μας κατατάξει η ψήφος των πολιτών, θα απαιτήσουν την εκχώρηση των οικοπέδων στον Δήμο προς χρήση και αξιοποίηση, χωρίς ο ίδιος να μπορεί να τα εκχωρήσει σε ιδιώτες.

Τη δήλωση αυτή να συνυπογράψουν όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι και να σταλεί στην κυβέρνηση, στη Βουλή και στα κόμματα».
Το γραφείο Τύπου της «ΗΛΙΟΥ-Πόλις, ανθρώπινη πόλη»

Το δικαστήριο αναβλήθηκε και στις 30 Σεπτεμβρίου ο Δημήτρης Πανταζόπουλος υποψήφιος Δήμαρχος δημοσίευσε ένα άρθρο του με τίτλο: Απειλητικά σύννεφα πάνω από τη Δημόσια Περιουσία

“Την Τρίτη 03.11.2009 διεξάχθηκε η δίκη των Νασταίων για την Δημόσια Περιουσία. Σχεδόν ένα χρόνο αργότερα, στις 28 Σεπτεμβρίου 2010 προσδιορίσθηκε και πάλι η δίκη η οποία όμως αναβλήθηκε.

Παρά την διαφαινόμενη αναβολή η παρουσία των πολιτών ήταν απογοητευτική και πώς να γίνει διαφορετικά όταν από τους υποψήφιους Δημάρχους παρέστη μόνο ο Δήμαρχος κ. Αναγνώστου και ο Υποψήφιος Δήμαρχος κ. Δημήτρης Πανταζόπουλος του Ενωτικού Αυτοδιοικητικού Κινήματος Ηλιούπολης.

Για να θυμηθούμε μερικά πράγματα κρίνουμε αναγκαίο να αναφερθούμε σε κομβικά σημεία της Δημόσιας περιουσίας ..

Η ιστορία της Δημόσιας περιουσίας είναι τόσο παλιά όσο και η ιστορία της πόλης μας. Οι κληρονόμοι Νάστου και οι συνεταίροι τους, αφού διαμέλισαν και τεμάχισαν την πόλη, αφού πούλησαν γη που δεν τους ανήκε , φθάσαμε στο 1984.

Η ιστορική πολιτική απόφαση του, τότε, υπουργού οικονομικών Δημοσθενόπουλου κατοχύρωσε τα εναπομείναντα οικόπεδα στην πόλη.

Βέβαια για να φθάσουμε το 1984 προϋπήρξαν οι αγώνες του Δημήτρη Κιντή οι οποίοι καταξιώθηκαν στην συνείδηση των Ηλιουπολιτών. Η κινητοποίηση του λαϊκού παράγοντα και οι αγώνες της τότε Δημοτικής Αρχής, έφεραν θετικό αποτέλεσμα.

Ας μην λησμονούμε ότι και η εποχή 1978 – 1990 είχε το αρνητικό της σημείο. Η δημοτική αρχή μην έχοντας τους κατάλληλους μηχανισμούς προστασίας χορήγησε αρκετά ΤΑΠ ώστε πολλοί καταπατητές κατάφεραν να αξιοποιήσουν τις παρανομίες τους. Το 1991 φτάνουμε στη Δημαρχία Θ. Γεωργάκη .

Επειδή πιστεύω ότι η λήθη δεν βοηθά τις κοινωνίες να προχωρήσουν μπροστά αλλά και η καταβαλόμενη προσπάθεια για συστηματική απαξίωση της , πιο δημιουργικής σε υποδομές περίοδος 1991 – 2006 δεν βοηθά την κοινή πορεία , αναφέρουμε επιγραμματικά:

1. 23/01/1997 δικαστική κατοχύρωση περιοχής «χαλικάκι» 60 στρ. στο Δήμο Ηλιούπολης

2. 09/02/1996 παραχώρηση 32 στρ. στα «Αστυνομικά» που στεγάζουν σήμερα : τένις, αναψυκτήριο, κολυμβητήριο, παιδικής σταθμούς, νηπιαγωγεία, 2ο γυμνάσιο

3. 22/04/1996 κατοχύρωση Δημοτικού θερινού κινηματογράφου Μελίνα Μερκούρη

4. 15/03/1995 παραχώρηση 25 οικοπέδων από την ΚΕΔ για αξιοποίηση

5. αλλεπάλληλες δικαστικές αποφάσεις από το 1995 – 2005 για διεκδικήσεις ενάντια στους καταπατητές

6. 23 αυτόνομες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου για την προάσπιση της δημόσιας περιουσίας

7. κατασκευή νηπιαγωγείων : 4ο, 6ο, 7ο, 8ο, 10ο, 11ο, 12ο, 13ο, 14ο,15ο, 22ο, 21ο

8. κατασκευή δημοτικών σχολείων : 11ο, 12ο, 13ο, 15ο, 21ο, 22ο

9. 2ο Γυμνάσιο, 3ο Λύκειο 4ος, 5ος, 6ος, 9ος, 10ος παιδικοί σταθμοί

10. Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής

Είναι απολύτως ξεκάθαρο και αντιληπτό ότι η «Δημοτική Αλλαγή» που ο υποψήφιος Δήμαρχος του Ενωτικού Αυτοδιοικητικού Κινήματος Ηλιούπολης είχε την τιμή να εκπροσωπεί για μια τετρετία ως επικεφαλής της , από το 2007 -2010 , αξιοποίησε σε σημαντικό βαθμό την Δημόσια περιουσία , στα προηγούμενα 16 χρόνια που με την λαϊκή εντολή διαχειριζότανε το συμφέρον του Δήμου.. Δεν έχασε ούτε μια δίκη και έβαλε την πόλη σε τροχιά ανάπτυξης.

Από τον Ιανουάριο του 2007 ανέλαβε τη δημοτική αρχή ο Γ. Αναγνώστου.

Στο σημείο αυτό αξίζει να γνωρίζουν οι συμπολίτες μας σε ποιες ενέργειες έχει προβεί η πολιτεία που είναι και ο ιδιοκτήτης και υπερασπιστής της δημόσιας περιουσίας.

1. Ο Υπουργός Οικονομικών κος Αλογοσκούφης διορίζει από την 05/05/2004 έως την 31/07/2006 με αποφάσεις του, την κα. Μάλοβιτς (κληρονόμο των Νασταίων) σε 7 καίριες πολιτικές θέσεις στο Υπουργείο Οικονομικών. Ο λαός μας αναφέρει πολύ σωστά : « έβαλαν το λύκο να φυλάει τα πρόβατα». Ο ξεσηκωμός του λαού της Ηλιούπολης για την προκλητική αυτή ενέργεια της τότε κυβέρνησης απέτρεψε τους δόλιους σχεδιασμούς εις βάρος των συμφερόντων των Ηλιουπολιτών.

2. Η ΚΕΔ (κτηματική εταιρία του Δημοσίου) σε συνάντηση των επικεφαλής των Δημοτικών παρατάξεων (08/04/2008) μας ενημερώνει πως προτίθενται να εκποιήσει τα λεγόμενα «φιλέτα» οικόπεδα της πόλης μας προκειμένου να εισπράξει το μεγάλο οικονομικό αντίκρισμα που έχουν. Τα «υπόλοιπα» οικόπεδα «προτίθεται» να τα παραχωρήσει στο Δήμο.

Ηλιουπολίτες – Ηλιουπολίτισες

Δυστυχώς με το οικονομικό περιβάλλον που δημιουργήθηκε φαίνεται πως οι σημαντικοί αγώνες για την προάσπιση της Δημόσιας Περιουσίας δεν ανήκουν στο παρελθόν αλλά είναι μπροστά μας. Πρέπει όλοι να συμφωνήσομε πως ενώ με την πολιτική απόφαση Δημοσθενόπουλου η πορεία που χαράχθηκε έφερε θετικά για την πόλη μας αποτελέσματα, σήμερα, σύννεφα μαζεύονται πάνω από την Δημόσια περιουσία με κίνδυνο, με πολιτικές και πάλι αποφάσεις , να ξεπουληθεί η Δημόσια περιουσία για την εξυπηρέτηση του Δημοσίου χρέους της χώρας.

Η διαμόρφωση κλίματος που επιχειρείται με την περίπτωση του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού αποτελεί προπομπό και για την τύχη της Δημόσιας περιουσίας και στην Ηλιούπολη .

Καλούμε το λαό της Ηλιούπολης να βρίσκεται σε εγρήγορση για την προστασία της Δημόσιας Περιουσίας , την άμεση μεταβίβαση της στην ιδιοκτησία του Δήμου προκειμένου να κλείσει οριστικά το θέμα αυτό.

Βρισκόμαστε ίσως στην πιο δύσκολη φάση που αφορά τα δημόσια κτήματα στην πόλη μας. Η περιφρούρηση και η αξιοποίηση αυτών των οικοπέδων πρέπει να γίνει επ’ ωφελεία της πόλης με πρόγραμμα και σχεδιασμό για τις ανάγκες της επόμενης 20ετίας.

Το οφείλουμε στην ιστορία της πόλης και των κατοίκων της , κυρίως όμως το οφείλουμε στα παιδιά μας., στις επόμενες γενιές των Ηλιουπολιτών.

Το Ενωτικό Αυτοδιοικητικό Κίνημα Ηλιούπολης δεσμεύεται απέναντί στο λαό της Ηλιούπολης να αγωνιστεί μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο, μαζί με τους ενεργούς πολίτες, τους φορείς και τα κινήματα πολιτών έχοντας ως άξονα διεκδίκησης τις παρακάτω θέσεις :

α) Κατάργηση του ν. 2137/2003/αρ.3 που διευκολύνει τους καταπατητές να λυμαίνονται δημόσια περιουσία.

β) Ο Δήμαρχος και η δημοτική αρχή πρέπει να αξιώσει και να πάρει άμεσα οριστικά παραχωρητήρια για το σύνολο των δημοσίων κτημάτων.

γ) Ο Δήμος Ηλιούπολης να ενισχύσει το νομικό του οπλοστάσιο απέναντι στους κληρονόμους Νάστου χωρίς να φείδεται κόστους μπροστά στο τεράστιο όφελος για την πόλη μας.

δ) Να σχεδιάσουμε από κοινού με τους φορείς της πόλης μας τους τρόπους και τις δράσεις μας που θα αναδεικνύουν, θα στηρίζουν και θα προασπίζουν τη Δημόσια περιουσία.

ε) Το δημοτικό συμβούλιο αφού πάρει έγκαιρα τις απόψεις των φορέων και των κινήσεων πολιτών, αφού ιεραρχήσει τις ανάγκες και τις προτεραιότητες, να προγραμματίσει και να αξιοποιήσει τα εναπομείναντα οικόπεδα έχοντας ως πυξίδα, το μέλλον των παιδιών μας και την ποιότητα ζωής που τόσο αμφισβητείται στις μέρες μας.

Η προάσπιση και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας ας γίνει υπόθεση όλων μας. Το οφείλουμε στα παιδιά μας. Το αξίζει η πόλη μας.

Δημήτρης Πανταζόπουλος
Υποψήφιος Δήμαρχος Ηλιούπολης
30 Σεπτεμβρίου 2010

Στις 4 Οκτωβρίου 2010 ο Γαβριήλ Αραμπατζής συμμετέχοντας στη προεκλογική αναμόχλευση του θέματος της Δημόσιας Περιουσίας που άνοιξε με την ευκαιρία του δικαστηρίου δημοσιεύει ένα ενδιαφέρον άρθρο με τίτλο: «Δεν ξεχνώ τη Δημόσια Περιουσία»

“Με τα στοιχεία που υπήρχαν λίγες μέρες προτού τη δική για τη δημόσια περιουσία (Τρίτη 28 Σεπτέμβρη) διαφαινόταν ότι η υπόθεση θα πάρει νέα αναβολή.

Μια δικαστική απόφαση του 2007 έθεσε σε πραγματογνώμονα να ορίσει τους πρόποδες του Υμηττού και να πει που βρίσκονται τα οικόπεδα της δημόσιας περιουσίας σε σχέση με τους πρόποδες.

Οι τρεις δήμοι Ηλιούπολης, Αργυρούπολης και Αλίμου όρισαν τεχνικό σύμβουλο για να ενημερωθεί και να συντάξει τεχνική έκθεση λαμβάνοντας υπόψη την πραγματογνωμοσύνη και όλα τα τεχνικά στοιχεία που έχουν κατατεθεί στις προηγούμενες δίκες.

Η λογική λέει ότι το Δικαστήριο δεν μπορεί να εκδώσει απόφαση, από τη στιγμή κατά την οποία δεν υπάρχει πραγματογνωμοσύνη και αν εκδώσει, πρέπει να ανακαλέσει την προηγούμενη απόφασή του στην οποίαν έλεγε ότι «μου χρειάζονται τεχνικές γνώσεις και δεν μπορώ να βγάλω απόφαση» και να πει τώρα ότι «δεν τις χρειάζομαι».

Επίσης αναβολή μπορεί να δοθεί στη δίκη εάν εντός πέντε ημερών προτού τη δικάσιμο δεν έχει κατατεθεί η πραγματογνωμοσύνη.

Η έκθεση πραγματογνωμοσύνης κατατέθηκε έξι μέρες πριν από τη δίκη της Τρίτης 28 Σεπτέμβρη, και μια μέρα προτού αυτήν τη δίκη κατατέθηκε συμπληρωματική έκθεση πραγματογνωμοσύνης μετά από αίτημα των κληρονόμων. Ο χρόνος ήταν πολύ λίγος για να ενημερωθεί ο τεχνικός σύμβουλος αλλά και οι δήμοι Ηλιούπολης-Αργυρούπολης-Αλίμου για την πραγματογνωμοσύνη και το συμπλήρωμα της. Η δίκη τελικά πήρε αναβολή και θα γίνει στις 25-1-2011.

Θα περίμενα μεγαλύτερη συμμετοχή από τους υποψηφίους δημάρχους και τους υποψηφίους δημοτικούς σύμβουλος γιατί η δημόσια περιουσία είναι θέμα πολιτικό και όχι νομικό. Στη δίκη παρέστησαν ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Αναγνώστου, ο Υποψήφιος Δήμαρχος κ. Δημήτρης Πανταζόπουλος και ο Υποψήφιος Δήμαρχος κ. Παναγιώτης Πατσαβός.

Πιστεύω ότι θα πρέπει όλες οι παρατάξεις σχετικά με το θέμα της δημόσιας περιουσίας να είναι ενωμένες. Μια πρόταση προς όλους τους υποψηφίους πάνω στις αφίσες στα φυλλάδια και τις κάρτες που θα τυπωθούν προεκλογικά να βάλουμε δυο λέξεις για τη Δημόσια Περιουσία. «Δεν Ξεχνώ τη Δημόσια Περιουσία»
Αραμπατζής Γαβριήλ, Δημοτικός Σύμβουλος Ηλιούπολης

Μαθαίνουμε πως το Δημοτικό Συμβούλιο θα γίνει αποδέκτης ενημέρωσης για τη κατάσταση τη Τετάρτη 16 Νοέμβρη 2016.

Τα παραπάνω άρθρα ελπίζουμε να βοηθήσουν για μια ολοκληρωμένη, πολιτικά, συζήτηση για ένα άκρως πολιτικό θέμα που ζητάει πολιτική λύση!

Η Συντακτική Ομάδα του Ηλιούπολη για όλους (www.ilioupoligiaolous.gr)
 

Προβλήθηκε 1542 φορές