ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ (Π.Ε.Σ.ΕΚ)
ΓΡΑΦΕΙΑ: ΚΟΡΝΑΡΟΥ 2 ΚΑΙ ΕΡΜΟΥ(ΟΛΜΕ). ΤΚ: 10563 ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ: 210-3318632
EMAIL: [email protected]
Blog: syntaxekpedeftikoi.blogspot.gr

Αθήνα 9.9.2019

Σχετικά με τον επανυπολογισμό των συντάξεων

• Προεκλογική δέσμευση της νέας κυβέρνησης ήταν η κατάργηση του ν. Κατρούγκαλου. Είναι ένα δίκαιο και ώριμο αίτημα όλων των συνταξιούχων, γιατί διαχωρίζει τους συνταξιούχους σε δύο κατηγορίες, μειώνοντας τις συντάξεις των νέων συνταξιούχων από 13.5.2016 τουλάχιστον κατά 20%, παρά τα ψέματα του Κατρούγκαλου ότι ο νόμος του δε θα μειώσει τις συντάξεις, αλλά θα δώσει και αυξήσεις(!).

• Ο ν. Κατρούγκαλου για τους συνταξιούχους πριν από 13.5.2016 προέβλεπε επανυπολογισμό των παλαιών συντάξεων και περικοπή της προσωπικής διαφοράς από 1.1.2019. Το συνταξιουχικό κίνημα για τρία χρόνια ήταν στους δρόμους και απαιτούσε κατάργηση του ν. Κατρούγκαλου και μη επανυπολογισμό των συντάξεων. Γιατί γνωρίζαμε ότι η προσωπική διαφορά που θα προκύψει από τον επανυπολογισμό δεν είναι σύνταξη και η κάθε κυβέρνηση θα μπορούσε να την εξαφανίσει.

• Η κυβέρνηση Σύριζα, ή γιατί δεν ήταν δυνατόν να γίνει ή γιατί δεν ήθελε, δεν τόλμησε να δημοσιοποιήσει τον επανυπολογισμό με την προσωπική διαφορά. Κύρια όμως γιατί γνώριζε ότι θα είχε απέναντί της την οργή 2.500.000 συνταξιούχων. Ανέστειλε την περικοπή της προσωπικής διαφοράς. Ο νόμος που ψήφισε στη Βουλή το Δεκέμβρη του 2018 αναφέρει ρητά ότι η προσωπική διαφορά δεν καταργείται, αλλά αναστέλλεται και μετά το ξεπάγωμα(;) των συντάξεων από 1.1.2023 θα συμψηφίζεται μέχρι την πλήρη εξάλειψή της , συμψηφιζόμενη με την εκάστοτε αναπροσαρμογή των συντάξεων.

• Επειδή η απειλή της περικοπής υπήρχε πάνω από τα κεφάλια μας και επειδή ήταν δεδομένη η οργή των συνταξιούχων, ο Μητσοτάκης είχε δεσμευτεί προεκλογικά ότι θα καταργήσει το ν. Κατρούγκαλου. Τώρα η νέα κυβέρνηση δε μιλάει για κατάργηση του νόμου, αλλά κάποιων διατάξεων που ενδεχομένως θα κριθούν αντισυνταγματικές από το ΣΤΕ και ανακοίνωσε ότι θα δημοσιοποιήσει τον επανυπολογισμό των συντάξεων, για να ενημερωθούν οι συνταξιούχοι για την προσωπική διαφορά.

• Εμείς δεν έχουμε αμφιβολία για το σφαγιασμό των συντάξεων μας με την τριχοτόμησή τους ( σε εθνική, ανταποδοτική και προσωπική διαφορά). Γι’ αυτό εμμένουμε στην κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου, δεν αποδεχόμαστε τον επανυπολογισμό, απαιτούμε την κατάργηση των περικοπών στους νέους συνταξιούχους, που έχουν συνταξιοδοτηθεί μετά την 13.5.2016, και την επιστροφή όλων των κλεμμένων, αναδρομικά. Ο ν. Κατρούγκαλου σφαγιάζει τις συντάξεις, μειώνει τις επικουρικές και το εφάπαξ κάθε χρόνο, ώστε στο τέλος να ισοδυναμούν με ένα φιλοδώρημα.

Ο νόμος δεν επιδέχεται διορθώσεις ή βελτιώσεις γιατί η κυβέρνηση Σύριζα είχε δεσμευτεί μέσω των μνημονίων για να βάλει ταφόπλακα στην κοινωνική ασφάλιση με τους αντιασφαλιστικούς νόμους που είχε ψηφίσει. Απαιτούμε, επίσης, την έκδοση όλων των συντάξεων των νέων συνταξιούχων, χωρίς την εφαρμογή του ν. Κατρούγκαλου.


Για το Δ.Σ της Π.Ε.Σ.ΕΚ

Ο πρόεδρος                                          Ο Γ. Γραμματέας

Τάσος Σταυρόπουλος                               Γιώργος Τριβιζάκης

 

Προβλήθηκε 1326 φορές
Ο καιρός το Σάββατο 20 Απριλίου 2024

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ - Βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές στην κεντρική και βόρεια ηπειρωτική χώρα και το βόρειο και ανατολικό Αιγαίο. Τα φαινόμενα μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες θα είναι ιδιαιτέρως έντονα και θα εμφανίσουν μεγαλύτερη επικινδυνότητα στις ακόλουθες περιοχές: Ανατολική Θεσσαλία, Σποράδες (κυρίως Σκιάθο και Σκόπελο), Νότια Πιερία, Βόρεια Εύβοια, νομό Φθιώτιδας (στα βόρεια), νησιά ανατολικού Αιγαίου (κυρίως Χίο και Λέσβο).

Συμβούλιο της Επικρατείας: Αλλαγή επωνύμου όταν ο πατέρας ''εξαφανίζεται''

Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι η εγκατάλειψη των παιδιών και η έλλειψη ουσιαστικού δεσμού με τον γονέα, το επώνυμο του οποίου φέρουν, δικαιολογεί την αλλαγή του για ψυχολογικούς λόγους και την υιοθέτηση του επωνύμου της μητέρας

Απεργία ΓΣΕΕ: Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας την Τετάρτη

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα υπάρξουν από τις 09:30 το πρωί της Τετάρτης (17.4.24) στο κέντρο της Αθήνας, για την καλύτερη διαχείριση της κυκλοφορίας λόγω πραγματοποίησης συγκεντρώσεων στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας της ΓΣΕΕ.