Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηλιούπολης συνεχίζει, για όγδοη χρονιά, το πρόγραμμα «Χειροποίητες Βιβλιοϊστορίες», για τα παιδιά των Νηπιαγωγείων και των Δημοτικών Σχολείων της πόλης μας.

Από τις 14 Ιανουαρίου 2020 έως τις 28 Μαΐου 2020, κάθε Τρίτη και Πέμπτη,  9.30 έως 11.30 το πρωί, μαθητές Νηπιαγωγείων και Δημοτικών έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την εκπαιδευτικό-εικαστικό, Θεανώ Χριστοπούλου, να «ζωντανεύει» εικόνες βιβλίων που επιλέξαμε για τις αντίστοιχες ηλικίες.

Συγκεκριμένα, με αφορμή και έμπνευση κάθε φορά ένα βιβλίο, τα παιδιά συμμετέχουν σε ποικίλες δράσεις και μέσα από διηγήσεις και δημιουργικά παιχνίδια, έχουν την ευκαιρία να εκφραστούν εικαστικά, να συζητήσουν, να εκπαιδευτούν περιβαλλοντικά και να έρθουν σε επαφή με διαφορετικά πεδία γνώσης.

Στόχος των δράσεων αυτών είναι να μάθουν  τα παιδιά ν' αξιοποιούν τη Βιβλιοθήκη και τον κόσμο των βιβλίων σαν ένα πέρασμα όχι μόνο στη γνώση αλλά και στη δημιουργική έκφραση, σαν ένα χώρο εξερεύνησης νέων εμπειριών & επικοινωνίας.

Τα βιβλία, στα οποία βασίζονται οι φετινές Χειροποίητες Βιβλιοϊστορίες για κάθε τάξη, είναι:
 
ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ: «Το μήλο του Μαγκρίτ»

Ένας άνθρωπος που λεγόταν Ρενέ Μαγκρίτ, πλέοντας στον κόσμο των ονείρων του, ικανοποίησε την επιθυμία του να γίνει ζωγράφος των μήλων, των καπέλων και των μηλοκαπέλων. Στα έργα του φύλλα είναι χείλη, μπαγκέτες είναι μύτες, η σωστή πλευρά δεν είναι ποτέ πάνω, αλλά και η πάνω πλευρά δεν είναι ποτέ κάτω. Εμπνευσμένο από το έργο του Ρενέ Μαγκρίτ, ενός από τους πιο αγαπημένους καλλιτέχνες σε όλο τον κόσμο, το βιβλίο του Κλας Βεεπλάνκε, σε απόδοση Βαγγέλη Ηλιόπουλου, από τον εκδοτικό οίκο Μέλισσα, προκαλεί και προσκαλεί τα παιδιά να δουν τον κόσμο γύρω τους με άλλη ματιά και να δημιουργήσουν εικαστικά.
 
ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ - Α΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ:
«Η φωνή της Ρόζι»

Η Άλισον Φαλκονάκη δίνει μέσα από μια απλή ιστορία ένα δυνατό μήνυμα,  για το πώς μπορεί ένα μικρό παιδί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τον ψυχολογικό πόλεμο, που μπορεί να δέχεται στο περιβάλλον του σχολείου. Με μια αφήγηση χωρίς διδακτισμό, λιτή αλλά γεμάτη ευαισθησία, από τη συγγραφέα του βιβλίου «Η φωνή της Ρόζι», με εικονογράφηση της Σοφίας Γαλή, από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, καθώς και  με τη χρήση δραστηριοτήτων και παιχνιδιών, τα παιδιά κατανοούν ότι το αντίδοτο για τη βία είναι, πολλές φορές, η ψυχραιμία και η ανωτερότητα.
 
«Και βγάζω το καπέλο μου...»

Ο συγγραφέας Μάκης Τσίτας παίρνει ένα σύνηθες στιγμιότυπο της καθημερινότητας εκατομμυρίων παιδιών, παίρνει τη φυσική ροπή τους να εμπιστεύονται κάθε εμφανιζόμενο με την ετικέτα της ευγένειας και της ανιδιοτελούς προσφοράς και δημιουργεί, με αντιήρωα τον κακό λύκο που μεταμφιέζεται, ένα βαθύ ρήγμα στην άκριτη εμπιστοσύνη, στην άγνοια κινδύνου και την ελλιπή προετοιμασία των παιδιών απέναντι σε κάθε λογής κίνδυνο. Η εικονογράφηση της Ντανιέλας Σταματιάδη αφηγείται μαζί με το κείμενο και συμβάλλει στη γνώση των κινδύνων και την ορθολογική συμπεριφορά απέναντι σε καθετί άγνωστο. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη και πήρε το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2014.
 
ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ  Α΄- Β΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ: «Που κρύβονται τα δικαιώματα;»

Με αφορμή μια βόλτα στην πλατεία Συντάγματος, το σύμβολο της σύγχρονης ελληνικής δημοκρατίας, οι ήρωες του βιβλίου της Μαρίζα Ντεκάστρο από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, που ζωντανεύουν με  την εικονογράφηση της Άνα Μάτεγιτς, συζητούν και μαθαίνουν τι είναι οι νόμοι, πώς φτιάχνονται, ποια είναι τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των πολιτών και πώς προστατεύονται από το Σύνταγμα. Στόχος μας είναι να κατανοήσουν τα παιδιά,  με τη βοήθεια των απλών, καθημερινών παραδειγμάτων της συγγραφέα και με τη χρήση εκπαιδευτικού υλικού ως παιχνίδι, πόσο σημαντική είναι για τη δημοκρατική κοινωνία η τήρηση των νόμων.
 
ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ Β΄- Γ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ: «Η δυστυχία του να είναι κανείς μαθητής»

Η ιστορία της συγγραφέα  Στέργια Κάββαλου, σε συνδυασμό με τα σκίτσα της Σοφίας Γάλη, περιγράφει με χιούμορ & έξυπνες ατάκες, συναισθήματα και προβλήματα, που μπορεί να αντιμετωπίσει στο χώρο του σχολείου ένα παιδί. Με αφετηρία το βιβλίο « Η δυστυχία του να είναι κανείς μαθητής», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και εκπαιδευτικά παιχνίδια, βρίσκουμε λύσεις και τρόπους να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις, όπως ο σχολικός εκφοβισμός.   

ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ Γ΄- Δ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ: «Το φαινόμενο του θερμοκηπίου»

Από τις ακραίες αλλαγές των κλιματολογικών συνθηκών έως το λιώσιμο των πάγων και των παγετώνων καθώς και τον κίνδυνο εξαφάνισης της χλωρίδας και πανίδας, η υπερθέρμανση του πλανήτη αγγίζει τη ζωή μας από κάθε άποψη. «Το φαινόμενο του θερμοκηπίου» των Laurie David-Cambria Gordon, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άγκυρα, είναι ένας πολύτιμος οδηγός για να σώσουμε τον πλανήτη μας και προσφέρει ένα μήνυμα ελπίδας, ότι ο καθένας από εμάς μπορεί να βοηθήσει, στη σωτηρία του. 
 
ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ Δ΄- Ε΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ: «Εξηγώντας στα παιδιά τη θεωρία της εξέλιξης»

Υπάρχει μια μυστηριώδης δύναμη, που επηρεάζει όλους τους ζωντανούς οργανισμούς πάνω στη Γη και εδώ και δισεκατομμύρια χρόνια έχει μεταμορφώσει απλές, μικροσκοπικές μορφές ζωής σε πλάσματα ποικίλα και εντυπωσιακά, όπως είναι οι δεινόσαυροι και οι άνθρωποι. Αυτή η δύναμη είναι η εξέλιξη. Με αφορμή τα βιβλία, από τις εκδόσεις Μεταίχμιο «Εξηγώντας τη θεωρία της εξέλιξης, ο Δαρβίνος με απλά λόγια» του παλαιοανθρωπολόγου Πασκάλ Πικ καθώς και «Η ζωή και οι περιπέτειες του Δαρβίνου-Ένα ζουζούνι παραπάνω» της Κάθριν Λάσκι, σε εικονογράφηση Μάθιου Τρούμαν και μετάφραση Ελένης Σβορώνου, προσπαθούμε να κατανοήσουμε παράλληλα με την προβολή εκπαιδευτικών ντοκιμαντέρ, το πως η εξέλιξη δεν αφηγείται απλώς την ιστορία της ζωής αλλά και την επιβίωσή της, που αποτελεί το μέλλον  μας. 
 
ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ Ε΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ: «Το κουτί»

Το βιβλίο του εκπαιδευτικού Κωνσταντίνου Πατσαρού, με εικονογράφηση του  Βασίλη Γρίβα, καταπιάνεται με σημαντικά θέματα όπως ο σχολικός εκφοβισμός, ο ρατσισμός και η ξενοφοβία, αποφεύγοντας τον διδακτισμό, με ένα έξυπνο εύρημα, το κουτί.  «Το κουτί» είναι ένα αφήγημα για τη διαφορετικότητα, από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, που απέσπασε το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού βιβλίου το 2015.
                                                                                                         
ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ Ε΄- ΣΤ΄ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ:  «Ένας κόσμος σε κίνηση»

Η Μαρίζα Ντεκάστρο, μέσα από το βιβλίο της «Ένας κόσμος σε κίνηση», από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο, μας παρουσιάζει έναν κόσμο που αλλάζει, λίγο πριν-λίγο μετά το 1821. Μια συγκλονιστική εποχή, με επαναστάσεις, ανακαλύψεις, εξερευνήσεις, που διευρύνουν τα όρια του παγκόσμιου χάρτη, ενώ οι επιστήμονες μέσα από την παρατήρηση και το πείραμα, διευρύνουν τα όρια της γνώσης. Την επιστημονική επιμέλεια του βιβλίου, που πήρε κρατικό βραβείο γνώσεων το 2018, είχαν ο Μανώλης Πατηνιώτης και ο Αριστοτέλης Τύμπας από το Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
 
ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤ΄ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ: 
«HUMAN NET»

Μια έξυπνη, ευρυματική ιστορία για το σχολικό εκφοβισμό, με εικονογράφηση του Γιώργου Δημητρίου, από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Η συγγραφέας του Human Net, Κατερίνα Ζωντανού,  καταφέρνει με χιούμορ, αλληγορία και εύστοχους παραλληλισμούς, μέσα από μια αρνητική συμπεριφορά να αφήσει ένα θετικό συναίσθημα. Με αφορμή το βιβλίο και μια διαδραστική αφήγηση, τονίζεται η δύναμη της συλλογικότητας και της πολυμορφίας της ομάδας, καθώς τα παιδιά αντιλαμβάνονται την ανάγκη για αλληλεγγύη και τη σημασία της αποδοχής του άλλου.
 
«ΦΤΟΥ ΞΕΛΥΠΗ»

Το βιβλίο  βασίζεται στην πραγματική ιστορία της Yusra Mardini, πρόσφυγα από τη Συρία και κολυμβήτρια, που κατάφερε να πάρει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016. Η προσωπική οδύσσεια της Νουρ, της ηρωΐδα, της Μαριέττας Κόντου, από τη σειρά «Ιστορίες που τις ζεις δυνατά» των εκδόσεων Μεταίχμιο (εικόνες: Στάθης Πετρόπουλος),  που ξεφεύγει από τη δίνη του πολέμου, ξεπερνά το φόβο, τον κάνει δύναμη, κατόρθωμα και υπέρβαση, ενθαρρύνει την αποφασιστικότητα και την προσήλωση στους στόχους, πέρα από τις αντιξοότητες που συναντάμε στην πορεία της ζωής. Παράλληλα, το εκπαιδευτικό υλικό (από την Καλλιόπη Κύρδη, υπεύθυνη πολιτιστικών θεμάτων, Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Α΄ Αθηνών) φέρνει τα παιδιά  σε επαφή με μια πραγματικότητα η οποία υπάρχει γύρω μας, τα ασυνόδευτα παιδιά-πρόσφυγες, που μοναδική τους εθνικότητα είναι η παιδικότητά τους.

 

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε τμήματα σχολικών τάξεων  των Νηπιαγωγείων και των Δημοτικών Σχολείων της Ηλιούπολης, ενώ μπορείτε να επιλέξετε την δράση που επιθυμείτε, ανάμεσα σε εκείνες που αντιστοιχούν στην τάξη σας.

Για δηλώσεις συμμετοχής, τα σχολεία που ενδιαφέρονται μπορούν να απευθύνονται στη Δημοτική Βιβλιοθήκη, στο τηλέφωνο 210 9948344 (κα Θεανώ Χριστοπούλου), καθημερινά από 8.30-10.00 το πρωί.
 


Ο Πρόεδρος

Δημήτρης Πανταζόπουλος


www.politismos-ilioupoli.gr

 

Προβλήθηκε 778 φορές

''Μέλλοντος Αναδρομή 2074'' -  του Ιωάννη Γ. Καρρά

Το βιβλίο αυτό είναι μια ανθρωποκεντρική μυθοπλασία επιστημονικής φαντασίας, εξιστορεί ένα ταξίδι που ξεκίνησε στο μέλλον, που μας μεταφέρει μέσα από δύσκολες χρονικές διαδρομές, τεχνολογικές εξελίξεις και όχι μόνο, στη σημερινή εποχή.