Η σπείρα που είχε εγκέφαλο έναν άνδρα με κυπριακή υπηκοότητα και μετέφερε χημικούς διαλύτες από την Βουλγαρία, εξαρθρώθηκε από το συντονιστικό επιχειρησιακό κέντρο όλων των διωκτικών αρχών (ΑΑΔΕ, Οικονομική Αστυνομία, ΣΔΟΕ κ.ά.). 
 
Το κύκλωμα διένειμε τους διαλύτες σε τουλάχιστον 20 πρατήρια της Αττικής που πουλούσαν καύσιμα σε χαμηλές τιμές, με στόχο τη νοθεία τους, το λαθρεμπόριο και το παράνομο κέρδος.
 
Με την ανάμειξη αυξανόταν ο όγκος των καυσίμων κινητήρων με φτηνές ουσίες, παρέχοντας έτσι μεγάλα κέρδη στα μέλη του κυκλώματος. Σημειώνεται ότι τα πρατήρια που προωθούσαν τα νοθευμένα καύσιμα πουλούσαν σε χαμηλότερες τιμές για να προσελκύουν πελάτες.

 

Οι εικόνες… μιλούν από μόνες τους

 
 
Ποιοι συνελήφθησαν – Πώς δρούσε το κύκλωμα
Μεταξύ των συλληφθέντων είναι ιδιοκτήτες πρατηρίων, ιδιοκτήτες και οδηγοί βυτιοφόρων και κάποιοι αχυράνθρωποι που φέρονταν ως διαχειριστές οκτώ εικονικών εταιρειών στην Ελλάδα, στις οποίες κατέληγαν μεγάλες ποσότητες διαλυτών, που εισάγονταν από τη Βουλγαρία, όπου είχαν στήσει δύο εταιρείες για τον σκοπό αυτό.
Ως αρχηγός του κυκλώματος φέρεται ένα 50χρονος Κύπριος, ο οποίος δεν μένει στην Ελλάδα και αναμένεται η έκδοση σύλληψης του, ενώ διώκεται και για άλλα αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα στο εξωτερικό
Το κύκλωμα αποτελείτο από τέσσερις υποομάδες, που είχαν άμεση συνεργασία μεταξύ τους.
Οι διαλύτες από την Βουλγαρία, κατέληγαν σε δύο μεγάλες αποθήκες στον Ασπρόπυργο και στο Μενίδι Αττικής, που ήταν σε δυσπρόσιτες περιοχές, ενώ διέθεταν συστήματα παρακολούθησης με κάμερες για να είναι δύσκολο να τις πλησιάσει κανείς.
 
Στη συνέχεια μεταφέρονταν στα 21 πρατήρια και αναμιγνύονταν με τα καθαρά καύσιμα τα οποία αγόραζαν οι ανυποψίαστοι καταναλωτές. Σε κάποιες περιπτώσεις, σύμφωνα με την Αστυνομία, μεταφέρονταν κατευθείαν στα πρατήρια.
 
Για τη διακίνηση των χημικών διαλυτών, χρησιμοποιούσαν «εικονικά» παραστατικά, με αποδέκτες τις εταιρείες «φαντάσματα» που δήθεν δραστηριοποίονταν στην εμπορία τέτοιων προϊόντων, αλλά δεν είχαν καμία δραστηριότητα.
Η διακίνηση των χημικών διαλυτών ξεκινούσε από δύο εικονικές εταιρίες στη Βουλγαρία. Οι δύο αυτές εταιρίες εμφανίζονταν, είτε ως μεταφορείς των χημικών διαλυτών, είτε έπαιζαν τον ρόλο του αποστολέα σε ελληνικές εικονικές εταιρίες, οι οποίες στη συνέχεια μετέφεραν το χημικό προϊόν στα πρατήρια καυσίμων. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της μεταφοράς των χημικών στην Ελλάδα από τα φορτηγά ή τα βυτιοφόρα, υπήρχαν αυτοκίνητα – προπομποί αυτών, προκειμένου να ειδοποιούνται εκ των προτέρων για την περίπτωση ελέγχων και να τους αποφεύγουν.
Χημικοί διαλύτες επικίνδυνοι για τα αυτοκίνητα
Οι χημικοί διαλύτες που θεωρούνται ιδιαίτερα επικίνδυνοι για τους κινητήρες των αυτοκινήτων, αναμειγνύονταν με βενζίνη, με στόχο την τεχνητή διόγκωση των πωλούμενων ποσοτήτων, με αποτέλεσμα την κλοπή των καταναλωτών και την αποφυγή καταβολής φόρων και δασμών η αξία των οποίων, στην περίπτωση αυτή, εκτιμάται σε 2,5 εκατομμύρια ευρώ.
Κατά την παρουσίαση της υπόθεσης ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, ανακοίνωσε ότι συνελήφθησαν συνολικά 20 άτομα, ενώ έχει σχηματισθεί δικογραφία με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν έως τώρα, για 72 άτομα που θεωρείται ότι συμμετείχαν στο κύκλωμα. Εκτιμάται ότι από το 2018 που εντοπίζονται τα ίχνη του κυκλώματος, έως σήμερα, διακινήθηκαν συνολικά στην Ελλάδα 2.000 τόνοι χημικών διαλυτών. Με την ποσότητα αυτή φέρεται να έγινε νοθεία σε περίπου 40.000 τόνους βενζίνης που διακινήθηκαν στο διάστημα αυτό, στην εγχώρια αγορά.
Σφραγίστηκαν δεξαμενές και δεσμεύτηκαν καύσιμα
Το συντονιστικό επιχειρησιακό κέντρο προχώρησε σε ελέγχους σε 20 πρατήρια πώλησης υγρών καυσίμων στην Αττική και σε αποθηκευτικούς χώρους, καθώς και σε σπίτια. Παράλληλα, από έρευνα που έγινε σε σπίτι εμπλεκόμενου στην υπόθεση, κατασχέθηκαν 16.600 ευρώ και υπολογιστές. Σημειώνεται ότι σφραγίστηκαν οι δεξαμενές που εντοπίστηκαν κατά τον έλεγχο, και δεσμεύτηκαν οι ποσότητες που βρέθηκαν σ’ αυτές.
Ο εγκέφαλος της υπόθεσης που καταζητείται, διώκεται και για κακουργήματα στο εξωτερικό. Στους 20 συλληφθέντες περιλαμβάνονται διαχειριστές ή νόμιμοι εκπρόσωποι των πρατηρίων υγρών καυσίμων. Ωστόσο διαφεύγουν και αναζητούνται οδηγοί και άλλα άτομα που συμμετείχαν στην εγκληματική οργάνωση.
Και τι… δεν βρήκαν
Κατά τη διάρκεια των αστυνομικών επιχειρήσεων, που έγιναν Τετάρτη (27.11.2019) και Πέμπτη (28.11.2019) πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε 20 πρατήρια υγρών καυσίμων, σε 6 αποθηκευτικούς χώρους και σε οικία, όπου συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
– 24 τόνοι χημικών διαλυτών, σε ισάριθμες υπέργειες δεξαμενές,
– 21 υπέργειες δεξαμενές χωρητικότητας 1.000 λίτρων κενές περιεχόμενου,
– 8 δεξαμενές κενές περιεχομένου,
– φορτηγό Δ.Χ. με ξένες πινακίδες κυκλοφορίας,
– βυτιοφόρο όχημα και Δ.Χ. φορτηγό,
– δύο επικαθήμενα και δύο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα,
– κινητά τηλεφωνά και κάρτες sim,
– το χρηματικό ποσό των 16.600 ευρώ,
– κεντρική μονάδα ηλεκτρονικού υπολογιστή και φορητός υπολογιστής
Επιπλέον ελήφθησαν δείγματα από τις δεξαμενές, προκειμένου να αποσταλούν στο Χημείο του Κράτους, για να διερευνηθεί αν κάνουν ζημιά στους κινητήρες των αυτοκινήτων, ενώ παράλληλα συλλέχθηκε πλήθος στοιχείων για περαιτέρω επεξεργασία και έλεγχο.
Οι συλληφθέντες έχουν οδηγηθεί στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ αναζητούνται οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση
 

Φωτογραφίες και βίντεο από: ΕΛ.ΑΣ.

Προβλήθηκε 597 φορές
Πέθανε ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης: Ποιο ήταν το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ γνωστό ως ''Ιταλός''

Ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης, μέλος της αντιστασιακής οργάνωσης ΠΑΚ που ίδρυσε το ΠΑΣΟΚ κατά της στρατιωτικής Χούντας, είχε γεννηθεί στην Αλεξανδρούπολη το 1951. Σπούδασε Πολιτικές και Οικονομικές Επιστήμες με μεταπτυχιακό στην Κοινωνιολογία.