Μέσα σε διάστημα δυόμισι ωρών ολοκληρώθηκε η επιχείρηση των δυνάμεων της ΕΛ.ΑΣ. στο Κουκάκι, στα κτίρια στις οδούς Ματρόζου και Παναιτωλίου που είχαν ανακαταληφθεί από αντιεξουσιαστές.

Η όλη επιχείρηση διήρκεσε από τις 19:00 του Σαββάτου μέχρι τις 21:30, όπως αναφέρει η ΕΛ.ΑΣ., με τους αντιεξουσιαστές να έχουν ανακαταλάβει τα δύο κτίρια από νωρίς το απόγευμα.

Αμέσως μόλις έγιναν γνωστές οι ανακαταλήψεις, εστάλησαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις (ΕΚΑΜ, ΟΠΚΕ) στην περιοχή, οι οποίες και ανέμεναν τους εισαγγελικούς λειτουργούς για να πάρουν το «πράσινο φως» και να προχωρήσουν στην εκκένωση των κτιρίων.

Όταν αυτό έγινε, άρχισε η επιχείρηση. Οχι όμως ταυτόχρονα και στα δύο κτίρια, καθώς πρώτα έγινε η επιχείρηση στην οδό Ματρόζου 45 και κατόπιν με νέα επιχείρηση εκκενώθηκε η κατάληψη στην οδό Παναιτωλίου 21.

Οι αντιεξουσιαστές έσπασαν τους τσιμεντόλιθους στα παράθυρα του κτιρίου στην οδό Ματρόζου για να μπουν μέσα

Συνολικά η ΕΛ.ΑΣ. συνέλαβε 13 άτομα από τις δύο ανακαταλήψεις, ενώ προσήχθησαν άλλα 9 άτομα που είχαν σπεύσει στην περιοχή μαζί με αυτούς που τελικά μπήκαν στα κτίρια.

Συγκεκριμένα, σε οκτώ συλλήψεις, πέντε γυναίκες και τρεις άνδρες, προχώρησε η αστυνομία κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης -που ήταν η δεύτερη χρονικά- για την εκκένωση του κτιρίου στην οδό Παναιτωλίου, στο Κουκάκι, το οποίο είχε ανακαταληφθεί.

Η συγκεκριμένη αστυνομική επιχείρηση ολοκληρώθηκε στις 21:30, ενώ διενεργήθηκε με την παρουσία εισαγγελέα, όπως και αυτή που έγινε νωρίτερα, στην οδό Ματρόζου, πάλι στο Κουκάκι.

Ο τροχός της ΕΚΑΜ επί το έργον, υπό την προστασία των αστυνομικών

Υπενθυμίζεται ότι στην επιχείρηση για την εκκένωση του κτιρίου της οδού Ματρόζου, στο Κουκάκι, που ολοκληρώθηκε στις 20:30, συνελήφθησαν τρεις άνδρες (ο ένας ανήλικος) και δύο γυναίκες. Παράλληλα, η αστυνομία προχώρησε σε εννέα άλλες προσαγωγές έξω από το κτίριο.

Καλυμμένοι από μπογιές οι άνδρες των ΕΚΑΜ στο Κουκάκι

Όλοι οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην Κρατική Ασφάλεια. Σύμφωνα με ενημέρωση από την αστυνομία, στις δύο επιχειρήσεις για την εκκένωση των κτιρίων τραυματίσθηκαν ελαφρά 6 αστυνομικοί.

Οι καταληψίες του κτιρίου στην οδό Ματρόζου κατά τη διάρκεια της επιχείρησης της ΕΛ.ΑΣ. πετούσαν τσιμεντόλιθους, καδρόνια, μπογιές, ακόμα και έπιπλα εναντίον των αστυνομικών, οι οποίοι προστατεύονταν με τις ασπίδες τους. Μάλιστα, οι άνδρες της ΕΚΑΜ κατά την επιχείρηση χρησιμοποιούσαν ειδικά λέιζερ για να τυφλώνουν τους νεαρούς προκειμένου να μην μπορούν να πετούν αντικείμενα. Τελικά μπήκαν στο κτίριο έπειτα από προσπάθεια σχεδόν μίας ώρας, και αφού χρησιμοποίησαν τροχό για να μπορέσουν να εισέλθουν.

Όσο για τις συνθήκες υπό τις οποίες οι αντιεξουσιαστές ανακατέλαβαν τα κτίρια, στη μεν οδό Ματρόζου ανέβηκαν στον πρώτο όροφο, έσπασαν τα «χτισμένα» με τσιμεντόλιθους δύο παράθυρα και μπήκαν, ενώ στην οδό Παναιτωλίου πιθανότατα ανέβηκαν με σκάλα.

Οι ανακοινώσεις της ΕΛ.ΑΣ. για τη διπλή επιχείρηση

Αργά το βράδυ του Σαββάτου η Ελληνική Αστυνομία εξέδωσε ανακοινώσεις για την επιχείρηση.

«Στις 20:30 έληξε επιχείρηση δυνάμεων της Ελληνικής Αστυνομίας για την εκκένωση κτηρίου, πρώην κατάληψης στην οδό Ματρόζου στο Κουκάκι, που είχε για μερικές ώρες παραβιασθεί. Αυτονόητα, οι επιχειρήσεις διενεργήθηκαν με την παρουσία εισαγγελέα. Συνελήφθησαν 3 άνδρες και 2 γυναίκες, 5 στο σύνολο εκ των οποίων ένα ανήλικο άτομο. Επιπλέον πραγματοποιήθηκαν 9 προσαγωγές», ανέφερε για την επιχείρηση στην οδό Ματρόζου.

Ενώ για την επιχείρηση στην οδό Παναιτωλίου η ανακοίνωση έχει ως εξής: «Στις 21:30 έληξε και δεύτερη επιχείρηση δυνάμεων της Ελληνικής Αστυνομίας για την εκκένωση κτηρίου, πρώην κατάληψης στην οδό Παναιτωλίου στο Κουκάκι, που είχε για μερικές ώρες παραβιασθεί. Αυτονόητα, οι επιχειρήσεις διενεργήθηκαν με παρουσία εισαγγελέα. Συνελήφθησαν 5 γυναίκες και 3 άνδρες».

 

Το κτίριο στην οδό Ματρόζου 45 στο Κουκάκι που απασχόλησε την κοινή γνώμη πριν από τις γιορτές

Η επιχείρηση ανακατάληψης από αντιεξουσιαστές έγινε στην οδό Ματρόζου στο Κουκάκι, το ίδιο σημείο όπου τον περασμένο Δεκέμβριο οι αστυνομικές αρχές εισέβαλαν στο σπίτι του Δημήτρη Ινδαρέ που γειτνιάζει με το εν λόγω κτίριο.

Ο σκηνοθέτης και τα δύο του παιδιά απασχόλησαν τα ΜΜΕ και προκάλεσαν πολιτική αντιπαράθεση, αλλά και αντιδράσεις στον καλλιτεχνικό χώρο, όταν κατά την επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. για την εκκένωση της κατάληψης, τον περασμένο Δεκέμβριο, αστυνομικοί μπήκαν στο σπίτι τους στο Κουκάκι και τους συνέλαβαν.

Οι εικόνες από την επιχείρηση λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα, έδειχναν τον Δημήτρη Ινδραρέ δεμένο με χειροπέδες, με το πρόσωπό του καλυμμένο, να βρίσκεται στην ταράτσα του σπιτιού στο Κουκάκι, το οποίο βρίσκεται δίπλα στην κτίριο που προσπάθησαν να ανακαταλάβουν σήμερα αντιεξουσιαστές.

Η σύλληψη Ινδαρέ στο Κουκάκι που προκάλεσε αντιδράσεις

Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Ινδαρές και οι δύο γιοι του συνελήφθησαν στις 18 Δεκεμβρίου το πρωί κατά την αστυνομική επιχείρηση για την εκκένωση καταλήψεων στο Κουκάκι. Η οικογένεια Ινδαρέ κατοικεί δίπλα στην κατάληψη της οδού Ματρόζου στο Κουκάκι.

Η αστυνομία χτύπησε την πόρτα της οικίας Ινδαρέ με στόχο οι άνδρες των ΕΚΑΜ να ανέβουν στην ταράτσα του σπιτιού τους, όταν εκείνοι ζήτησαν χαρτί εισαγγελέα για να επιτρέψουν την πρόσβαση.

Η αστυνομία εν τέλει μπήκε στην οικία Ινδαρέ και κατευθύνθηκε στην ταράτσα του σπιτιού, όπου συνέλαβε τον πατέρα και τους δύο γιους του. Τον Δημήτρη Ινδαρέ για αντίσταση στις αστυνομικές δυνάμεις και τους δύο γιους για συμμετοχή στην κατάληψη.

Τα φωτογραφικά και ηχητικά ντοκουμέντα από τη σύλληψη της οικογένειας Ινδαρέ στο Κουκάκι

Φωτογραφίες και βίντεο από την επιχείρηση του Δεκεμβρίου δείχνουν τα τρία μέλη της οικογένειας με χειροπέδες, δεμένους πισθάγκωνα, στην ταράτσα του σπιτιού τους στο Κουκάκι μαζί με άνδρες της ΟΠΚΕ.

Επίσης, φωτογραφίες του Δημήτρη Ινδαρέ που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας τον έδειχναν χτυπημένο. Τις φωτογραφίες αυτές πόσταρε ο Γιάννης Ραγκούσης στον λογαριασμό του στο Facebook, κάνοντας ταυτόχρονα σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση.

Ο Δημήτρης Ινδραές με κολάρο μετά την επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στην οδό Ματρόζου στο Κουκάκι

Τις επόμενες ημέρες, ένα ηχητικό ντοκουμέντο από τη στιγμή που συνελήφθη στο Κουκάκι ο σκηνοθέτης Δημήτρης Ινδαρές και οι δύο γιοι του είδε το φως της δημοσιότητας. Στο ηχητικό απόσπασμα, που προβλήθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open, o σκηνοθέτης βρίσκεται ακινητοποιημένος στην ταράτσα του σπιτιού του από άνδρες των ΕΚΑΜ.

Παρά τον σάλο που προκάλεσε η επιχείρηση της αστυνομίας στο Κουκάκι, κατά τη διάρκεια της οποίας σημειώθηκαν 9 συλλήψεις, η ΕΛ.ΑΣ. είχε τότε εκκενώσει το κτίριο και το είχε σφραγίσει.

Το απόγευμα του Σαββάτου ομάδα αντιεξουσιαστών βρέθηκαν και πάλι στο Κουκάκι, έσπασαν του τσιμεντόλιθους και επιχείρησαν να ανακαταλάβουν το κτίριο, με τους άνδρες της ΕΜΑΚ να παρεμβαίνουν συλλαμβάνοντας συνολικά 13 άτομα.

Πηγή: iefimerida.gr 

Προβλήθηκε 955 φορές
Ευρωεκλογές 2024: Οι 35 υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - Όλα τα ονόματα

Ανακοινώθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας (15.4.24) οι 35 υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, μετά την καταμέτρηση των ψήφων των μελών και φίλων του κόμματος στις προκριματικές εκλογές της Κυριακής.

Ο καιρός την Δευτέρα 15 Απριλίου 2024

ΑΤΤΙΚΗ - Καιρός: Γενικά αίθριος, με αραιές νεφώσεις από το απόγευμα. - Ανεμοι: Βόρειοι 3 με 4 μποφόρ, από το απόγευμα νοτίων διευθύνσεων με την ίδια ένταση. - Θερμοκρασία: Από 16 έως 30 βαθμούς Κελσίου.