ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ
“Μ.ΠΑΠΑΜΑΥΡΟΣ”

12-3-2020
Aρ.Πρ:76
ΠΡΟΣ: ΜΕΛΗ ΜΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Για τη συνάντηση του Δ.Σ. του Συλλόγου μας με τη Δημοτική Αρχή του Δήμου Ηλιούπολης.

Μετά από αίτημα του Συλλόγου μας, πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας του Διοικητικού Συμβουλίου με τη Δημοτική Αρχή Ηλιούπολης. Στη συνάντηση από μεριάς Δήμου παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Ηλιούπολης κ. Χατζηδάκης και οι Αντιδήμαρχοι Τεχνικών Έργων κ. Σεφτελής, Παιδείας και Πολιτισμού κ. Χωματά και η κ. Αγγελή Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Π.Ε.

Από το Δ.Σ. του Συλλόγου μας τέθηκαν τα θέματα συζήτησης, που είχαν σταλεί ήδη στη Δημοτική Αρχή, για να μας δοθούν απαντήσεις. Πρώτο θέμα συζήτησης ήταν το ζήτημα της ουσιαστικής εφαρμογής της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής, εν όψει των νέων εγγραφών, που αν και είναι υποχρεωτική στον Δήμο μας, υλοποιείται με προσωρινές λύσεις για την τρέχουσα σχολική χρονιά, χωρίς να πληρούνται οι παιδαγωγικοί εκείνοι όροι και οι κατάλληλες συνθήκες που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των παιδιών της ηλικίας αυτής. Τονίσαμε την ευθύνη που φέρουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις που ψήφισαν και εφαρμόζουν έναν νόμο, που καθιερώνει τη Δίχρονη Προσχολική Αγωγή χωρίς το κράτος να προβλέπει χρηματοδότηση, υποδομές και διορισμούς! Επιμείναμε στην αξιοποίηση των δημόσιων οικοπέδων της πόλης μας και στην κατοχύρωσή τους για σχολική χρήση και μεταφέραμε τα προβλήματα που υπάρχουν στα σχολεία, που προσωρινά και πιεστικά εφαρμόστηκε για φέτος όπως: στην αίθουσα εκδηλώσεων του 6ου Δημοτικού όπου έγινε προσαρμογή για 2 αίθουσες του 24ου Νηπιαγωγείου, στο κοντέινερ του 7ου Νηπιαγωγείου και στην επιπλέον αίθουσα που διαμορφώθηκε στο 20ο Νηπιαγωγείο.

Ο Δήμαρχος κινήθηκε στην ίδια κατεύθυνση με τις προηγούμενες δημοτικές αρχές, αυτή της διαχείρισης του προβλήματος, ισχυριζόμενος ότι κάνει αγώνα δρόμου με την ΚΤΥΠ (με κατεύθυνση από το Υπουργείο Παιδείας) για τη διάθεση προσωρινά προκάτ αιθουσών, για αντικατάσταση του κοντέινερ του 7ου Νηπιαγωγείου και τοποθέτηση στην οδό Βαλτετσίου στο πλάι του 6ου Δημοτικού. Επίσης ανέφερε ότι υπάρχει το σκεπτικό, από πλευράς του Δήμου, να αξιοποιηθούν με ορίζοντα τετραετίας, δημόσια οικόπεδα (Μυκόνου, Ματσούκα και Πεντάρη) για την ανέγερση νηπιαγωγείων που θα δώσει λύση στο οξύ πρόβλημα της σχολικής στέγης των Νηπιαγωγείων. Επιμένοντας από πλευράς Δ.Σ. στην κατοχύρωση του Δημόσιου χαρακτήρα των παραπάνω οικοπέδων, με την ανέγερση άμεσα των αιθουσών που απαιτούνται, μας είπε ότι δεν δίνονται παροχές (ρεύμα, νερό αποχέτευση) σε κενό οικόπεδο, γιατί χρειάζεται οικοδομική άδεια σύμφωνα με την ΚΤΥΠ και το Υπουργείο!!! Επίσης ανέφερε ότι βρίσκεται σε αναζήτηση κατάλληλων χώρων και διαπραγμάτευση ενοικίου, για μεταστέγαση ακατάλληλων νηπιαγωγείων της περιοχής της Αγίας Μαρίνας. Ζητήσαμε ακόμα τον αριθμό των προνηπίων, από το Δημοτολόγιο του Δήμου, που αναμένεται να εγγραφούν την επόμενη σχολική χρονιά και ειπώθηκε ότι δεν τον έχουν ακόμη, παρόλο που ο Δήμος ζητά από τα σχολεία αριθμό φοιτούντων μαθητών! Στη συνέχεια αναφέρθηκαν προβλήματα σχολείων, όπως αυτά έχουν σταλεί κατά καιρούς και από τους δ/ντές/τριες των σχολείων στις υπηρεσίες του Δήμου όπως: προβλήματα φωτισμού και ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων σε μια σειρά σχολεία, μονώσεων, προαυλίων, κατασκευών, ελαιοχρωματισμών, πυροπροστασίας, αντισεισμικής θωράκισης, καθαριότητας κατά τη διάρκεια λειτουργίας των σχολείων, φύλαξης, τραπεζοκόμων κλπ. Αναφερθήκαμε στη μη επαρκή χρηματοδότηση των λειτουργικών αναγκών των σχολείων σε προμήθειες καθαριστικών, αναλώσιμων, φαρμακευτικού και εποπτικού υλικού και αναφέραμε προβλήματα με το είδος, την ποσότητα και την ποιότητά τους. Επαναλάβαμε το πάγιο αίτημα της διάθεσης χρημάτων στους λογαριασμούς των σχολείων. Ζητήσαμε να γίνεται ετήσιος τεχνικός έλεγχος και συντήρηση των σχολείων στην αρχή ή μετά τη λήξη της σχολικής χρονιάς, με απουσία μαθητών και να τηρείται μητρώο τεχνικών εργασιών.

Εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής ενημερωθήκαμε για τα εξής: Στο θέμα του τεχνικού ελέχγου των σχολείων καθώς και της πυρασφάλειας-πυρανίχνευσης ο κ. Δήμαρχος μας ενημέρωσε ότι μες στο 2020 θα αρχίσουν να βγαίνουν οι μελέτες για τα νηπιαγωγεία- δημοτικά. Σχετικά με την αντισεισμική θωράκιση είπε ότι έχουν καλέσει τον καθηγητή Λέκκα ,ο οποίος τους ενημέρωσε ότι μακροσκοπικά έχουν ελεγχθεί όλα τα σχολεία, αλλά δεν μπορεί να γίνει μικροσκοπικός έλεγχος, για τον οποίο απαιτούνται μεγάλα κονδύλια, διότι ο ΟΑΣΠ δεν χρηματοδοτείται ούτε από την Περιφέρεια ούτε από το Κράτος! Αναφέρθηκε ακόμη ότι έχει υλοποιηθεί κατά ένα μεγάλο μέρος το πρόγραμμα του Φιλόδημου και ότι βαψίματα και επισκευές βρίσκονται σε εξέλιξη.

Για τη χρηματοδότηση και την κατανομή των κονδυλίων, από την Α΄/θμια Σχολική Επιτροπή ειπώθηκε ότι ανέλαβαν μεγάλο χρέος, κυρίως σε ΔΕΚΟ και ότι σκοπεύουν να καταθέσουν ένα χρηματικό ποσό στους λογαριασμούς των σχολείων που επιτέλους έχουν ανοίξει. Επίσης ειπώθηκε ότι δε λαμβάνουν αιτήματα σχολείων για εποπτικό υλικό για όλες τις ειδικότητες, διότι έχουν την πρόθεση να τα ικανοποιήσουν.

Για τα αλεξικέραυνα που λείπουν από τα σχολεία, δεν μπορούν να τα τοποθετήσουν ή να τα αντικαταστήσουν, διότι τα κλέβουν και η φύλαξη κοστίζει...

Στο ζήτημα της καθαριότητας των σχολείων και στο αίτημά μας για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού καθαριότητας και τραπεζοκόμου, που αναδεικνύεται τόσο επιτακτικά σήμερα, μας απάντησαν ότι συμφωνούν μαζί μας αλλά δεν εξαρτάται από τον Δήμο. Ανέφεραν επίσης ότι προσέλαβαν σχολικούς τροχονόμους στα 14ο και 23ο Νηπιαγωγεία και έναν επιπλέον στο 6ο Δημοτικό, η έγκριση των οποίων πέρασε αποκλειστικά στην αρμοδιότητα του Δήμου.

Όσον αφορά για τις παραχωρήσεις σχολικών χώρων, με αφορμή τα προβλήματα που δημιουργούνται από τον Γ.Σ.Η. και τον «ΠΡΟΑΣΠΙΖΩ», έγινε σαφέστατο και από τις δύο πλευρές, ότι δεν παραχωρείται η χρήση τους κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου.

Μετά το πέρας λειτουργίας των μαθημάτων η παραχώρηση σχολικών χώρων οφείλει να γίνεται σε φορείς με πολιτιστική, κοινωνική, αθλητική δράση χωρίς κερδοσκοπικό χαρακτήρα.

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Το Δ.Σ. του Συλλόγου θεωρεί ότι οι απαντήσεις της Δημοτικής Αρχής Ηλιούπολης κινούνται στην ίδια λογική με τις προηγούμενες.

Εξαντλούνται στο να διαχειριστούν το πρόβλημα και όχι να στοχεύσουν στη λύση του.

Ως ΔΣ δεσμευόμαστε ότι θα παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις, με σκοπό την έγκαιρη ενημέρωση των συναδέλφων, και θα συνεχίσουμε αταλάντευτα να διεκδικούμε ένα Σχολείο, που να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες όλων των παιδιών, με όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις που ανταποκρίνονται στην εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας του 21ου αιώνα!


Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ              Η Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Χήρα Αγαθή                 Παρίντα Ηλέκτρα
 

Προβλήθηκε 475 φορές

Mεταφορά του Αγάλματος του ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ στην πλατεία της 25ης Μαρτίου στην Ηλιούπολη

Ο χώρος στην πλατεία της 25ης Μαρτίου διαμορφώθηκε με συντονισμένες εργασίες για να υποδεχθεί το άγαλμα, τοποθετήθηκαν 2 κολώνες με Led για να φωτίζεται ο Εθνικός μας Ήρωας και να τιμάται όπως του αξίζει.