Ανησυχία προκαλούν στις Αρχές οι εικόνες με κόσμο έξω από σούπερ μάρκετ, λαϊκές, Βαρβάκειο αγορά, αλλά και εκκλησίες την Μεγάλη Παρασκευή, καθώς τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού μέσα στο Πάσχα δείχνουν να δοκιμάζονται.
 
Μπορεί οι έλεγχοι από την ΕΛ.ΑΣ. στα εθνικά οδικά δίκτυα, αλλά και στους δρόμους των πόλεων να έχουν εντατικοποιηθεί και οι αστυνομικοί να ελέγχουν όλο και περισσότερους οδηγούς και επιβάτες ΙΧ για πιθανές άσκοπες μετακινήσεις, ωστόσο το πρόβλημα συνωστισμών εντοπίστηκε αλλού.
 
Από τη στιγμή που άνοιξαν η Βαρβάκειος αγορά, οι λαϊκές στις γειτονιές, αλλά και τα σούπερ μάρκετ πλήθος κόσμου βρέθηκε εκεί για τα ψώνια του πασχαλινού τραπεζιού.
 
Ωστόσο ακόμα πιο ανησυχητικό ήταν το φαινόμενο με πολίτες να σχηματίζουν ουρές έξω από εκκλησίες προκειμένου να προσκυνήσουν τον Επιτάφιο.

Κόσμος έξω από εκκλησίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
 
 
Μόλις χθες Μεγάλη Πέμπτη έγινε γνωστό πως οι εκκλησίες θα παραμείνουν κλειστές για τους πιστούς έως τις 28 Απριλίου στο πλαίσιο των μέτρων για το κορωνοϊό. Ομως κάποιοι ιερείς, αλλά και πιστοί παραμένουν αμετανόητοι και δεν ακολουθούν το παράδειγμα της πλειονότητας των πολιτών. Ενδεικτικά είναι τα παραδείγματα από τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα.
 
Στη Θεσσαλονίκη σύμφωνα με το seleo.gr, πιστοί βρέθηκαν έξω από τον Ιερό Ναό Άγιας Μαρίνας, Αγίας Βαρβάρας και Αγίου Φανουρίου στην περιοχή της Τούμπας, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Χαλάστρα, στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος και στον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονος.

Στην Αθήνα η εκκλησία του Αγίου Θωμά στους Αμπελόκηπους παρέμεινε, σήμερα, ανοιχτή για τους πιστούς οι οποίοι έσπευσαν να προσκυνήσουν τον Επιτάφιο, παρά τις σχετικές απαγορεύσεις.
 
Όπως φαίνεται στο βίντεο που δημοσιεύει το sputniknews.gr οι πιστοί προσήλθαν στο Ναό του Αγίου Θωμά κατά μόνας καθώς οι πόρτες παρέμειναν ανοιχτές.
 
Από την πλευρά της η αστυνομία σπεύδει στα σημεία προκειμένου να απομακρύνει τον κόσμο, καθώς δεν επιτρέπεται η είσοδος στις εκκλησίες.

Ατελείωτες ουρές έξω από τα σούπερ μάρκετ
 
 

 
Από τις 13:00 που άνοιξαν τα σούπερ μάρκετ οι πολίτες σχημάτισαν ουρές έξω από τα καταστήματα προκειμένου να κάνουν τα ψώνια για το πασχαλινό τραπέζι. Καθώς εντός των καταστημάτων εφαρμόζονται αυστηρά τα μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό,έξω από αυτά, στο πεζοδρόμιο παρατηρείται το αδιαχώρητο. Ενδεικτικό είναι πως σε κάποιες περιπτώσεις οι ουρές ξεπερνούν ακόμα και τα 70 μέτρα. Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί πως οι περισσότεροι τηρούν την απόσταση ασφαλείας.

Χαμός στις λαϊκές και στη Βαρβάκειο αγορά
 

Προβλήματα πάντως από μεγάλες συγκεντρώσεις καταναλωτών παρουσιάστηκαν σε λαϊκές αγορές. Πολλοί καταναλωτές έσπευσαν για τα ψώνια με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί συνωστισμός και να χρειαστεί η παρέμβαση της αστυνομίας προκειμένου να τηρηθούν τα μέτρα ασφαλείας από τους πολίτες.
 
Στην περίπτωση της Βαρβακείου αγορά άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. είχαν βρεθεί εκεί από νωρίς και παρά την μεγάλη προσέλευση καταναλωτών τηρήθηκαν τα μέτρα. Βέβαια και εκεί σε κάποιες περιπτώσεις η κατάσταση ήταν οριακή καθώς οι πολίτες βιάζονταν να εξυπηρετηθούν με αποτέλεσμα να δημιουργείται κίνδυνος συνωστισμού.

Τα μέτρα για το Πάσχα
 
Από το Αρχηγείο της Αστυνομίας, όπου πραγματοποιούνται συνεχώς συσκέψεις μέσω τηλεδιασκέψεων, έχουν δοθεί σαφείς εντολές σε όλες τις υπηρεσίες να εφαρμόζουν κατά γράμμα όλα τα μέτρα και να επιβάλουν χωρίς διακρίσεις τις προβλεπόμενες κυρώσεις στους παραβάτες, που αυξήθηκαν με βάση τις τελευταίες ανακοινώσεις για το διάστημα από τις 21.00 το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου μέχρι τα μεσάνυχτα της Δευτέρας του Πάσχα προς Τρίτη.

Στην τελευταία τηλεσύσκεψη που έγινε χτες το βράδυ, δόθηκαν οδηγίες για αυξημένη επιτήρηση στις εκκλησίες, για σήμερα το βράδυ στον Επιτάφιο, αλλά και στην Ανάσταση και συζητήθηκαν οι τελευταίες λεπτομέρειες για τις ενέργειες των αστυνομικών, κυρίως την Κυριακή του Πάσχα.
 
Υπενθυμίζεται πως από τις 9 το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου έως τα μεσάνυχτα της Δευτέρας του Πάσχα επεκτείνεται σε όλη τη χώρα το μέτρο του διπλασιασμού του προστίμου στα 300 ευρώ και αφαίρεση των πινακίδων για άσκοπη μετακίνηση.
 
Ταυτόχρονα για το ίδιο διάστημα η κατ εξαίρεση μετακίνηση για παροχή βοηθείας σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη (κωδικός Β4) θα ελέγχεται «σαρωτικά, ενδελεχώς και επιμελώς» από τα όργανα ελέγχου σε όλη τη χώρα, σε σχέση με το σημείο αναχώρησης και τον προορισμό και θα μπορεί να γίνεται μόνο με αποκλειστικά μέχρι δύο άτομα κατά όχημα. Καταχρηστική χρήση συνεπάγεται 300 ευρώ πρόστιμο για τον οδηγό και αφαίρεση πινακίδων και 150 για τον συνοδηγό.
 
Πλέον μένει να φανεί αν ο κόσμος θα ανταποκριθεί στα μέτρα ή θα χρειαστεί οι Αρχές να λάβουν και νέα πιο αυστηρά.
 

Πηγή: iefimerida.gr 

Προβλήθηκε 1047 φορές
Πέθανε ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης: Ποιο ήταν το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ γνωστό ως ''Ιταλός''

Ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης, μέλος της αντιστασιακής οργάνωσης ΠΑΚ που ίδρυσε το ΠΑΣΟΚ κατά της στρατιωτικής Χούντας, είχε γεννηθεί στην Αλεξανδρούπολη το 1951. Σπούδασε Πολιτικές και Οικονομικές Επιστήμες με μεταπτυχιακό στην Κοινωνιολογία.