Την έντονη ανησυχία του για το πώς ο κορονοϊός μπορεί να… σαρώσει την Ελλάδα εξέφρασε ο Νίκος Σύψας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Κι αυτό, λόγω του εφησυχασμού των πολιτών το τελευταίο διάστημα.

“Έχουμε πάρα πολύ λίγα κρούσματα και υπάρχει ένας εφησυχασμός. Αλλά δεν τελειώσαμε εδώ”, είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, με αφορμή και τις πρόσφατες εικόνες από του Ψυρρή, όπου υπήρξε συνωστισμός για ποτά take away.

Και συνέχισε: “Αν παραβιάσουμε τον κανόνα της απόστασης, μπορούμε να τα χάσουμε όλα. Οι επιπτώσεις του συνωστισμού σε πλατείες και μπαρ θα φανεί σε δύο εβδομάδες και μακάρι να μην είναι άσχημες. Ξέρω ότι είναι δύσκολο να τηρήσουμε τον κανόνα της απόστασης, αλλά πρέπει να το κάνουμε, αλλιώς θα έχουμε και μεγάλο πρόβλημα το καλοκαίρι”.

Ο Νίκος Σύψας τόνισε ότι τα κρούσματα κορονοϊού μπορούν να “εκτοξευθούν” στη χώρα μας, ανά πάσα στιγμή, όπως έγινε στη Γερμανία.

Ο κορονοϊός αν βρεθεί σε έναν συνωστισμό μεταδίδεται σαν πυρκαγιά. Μπορεί να μολύνει όχι 3 άλλα 100 άτομα. Πρέπει να ξαναπάμε στο κεφάλαιο ατομική ευθύνη, αφού πείσουμε ότι ο κορονοϊός είναι εδώ και το καλοκαίρι”.

Αναφερόμενος στο “άνοιγμα” των πτήσεων, ο κ. Σύψας ανέφερε πως “ο τουρισμός είναι ρίσκο, αλλά ελεγχόμενο ρίσκο.

Θα υπάρχει λειτουργικός έλεγχος στο αεροδρόμιο και εκεί που θα πηγαίνει ο τουρίστας θα υπάρχει ένα οργανωμένο σχέδιο…”, ενώ για τα περιστατικά σε λεωφορεία με επιβάτες που δεν φοράνε μάσκα, σχολίασε ότι “η αστυνομία δεν μπορεί να είναι παντού. Θα πρέπει κι εμείς οι πολίτες να πάρουμε το θέμα στα χέρια μας”.

Ερωτηθείς για το άνοιγμα των σχολείων, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας είπε πως “το τελευταίο που με προβληματίζει είναι τα σχολεία.

Είναι απόλυτα ελεγχόμενο το περιβάλλον. Είναι ιδανική ευκαιρία να μάθουν τα παιδιά πώς να συμπεριφέρονται σωστά στην πανδημία”.

Σε ερώτηση για την επαναλειτουργία των γυμναστηρίων, ο Νίκος Σύψας εξήγησε πως “ένας άνθρωπος που τρέχει και λαχανιάζει, εκπέμπει πολλά σταγονίδια και μάλιστα σε κλειστό χώρο. Επίσης σε αποδυτήρια και ντους, υπάρχει ένα περιβάλλον που ευνοεί τη μετάδοση του ιού”.

Τέλος, αναφέρθηκε στον κίνδυνο του ανεμιστήρα, λέγοντας πως “μπορεί να πάρει τα σταγονίδια μολυσμένου ανθρώπου και να μεταφέρει στα δύο μέτρα. Το βασικό μέτρο για τον εξαερισμό είναι τα ανοιχτά παράθυρα”.

www.newsit.gr 

Προβλήθηκε 587 φορές
Πέθανε ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης: Ποιο ήταν το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ γνωστό ως ''Ιταλός''

Ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης, μέλος της αντιστασιακής οργάνωσης ΠΑΚ που ίδρυσε το ΠΑΣΟΚ κατά της στρατιωτικής Χούντας, είχε γεννηθεί στην Αλεξανδρούπολη το 1951. Σπούδασε Πολιτικές και Οικονομικές Επιστήμες με μεταπτυχιακό στην Κοινωνιολογία.