Μεταρρυθμίσεις για μια βιώσιμη ανάπτυξη
1. Κρατήσαμε όρθια τη ΔΕΗ
  1. hatzidakis deiΑποτρέψαμε τη χρεοκοπία της με το σχέδιο διάσωσης και τα μέτρα στήριξης του καλοκαιριού του 2019. Η ΔΕΗ έλαβε πιστοποιητικό βιωσιμότητας από την Ernst & Young στις 24 Σεπτεμβρίου 2019. Αναβαθμίστηκε η πιστοληπτική της ικανότητα από την Standard & Poor’s στις 6 Νοεμβρίου 2019.
  2. Με το νόμο 4643/2019 για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας εκσυγχρονίσαμε τη ΔΕΗ. Γίνεται πιο ευέλικτη και πιο αποτελεσματική με ρυθμίσεις όπως η κατάργηση της μονιμότητας των νεοπροσλαμβανόμενων, το ευέλικτο πλαίσιο για τις προσλήψεις, τα κίνητρα για την προσέλκυση στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα.
  3. Τα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ για το α’ τρίμηνο του 2020, με την οριακή επιστροφή της στην κερδοφορία, αποτελούν έμπρακτη επιβεβαίωση αυτής της προσπάθειας.
  4. Διευρύναμε το «δίχτυ προστασίας» για τους ευάλωτους καταναλωτές μέσω της επανασύνδεσης της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος σε νοικοκυριά που αποδεδειγμένα αδυνατούν να εξοφλήσουν.
2. Ξεκινήσαμε την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ. Βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαγωνιστικές διαδικασίες για την ιδιωτικοποίηση του 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών και του 65% της ΔΕΠΑ Εμπορίας.
3. Ξεκινήσαμε τη διαδικασία εξυγίανσης της ΛΑΡΚΟ! Με νομοθετική ρύθμιση δρομολογήσαμε τις εξελίξεις για εκκαθάριση εκκρεμοτήτων 35 ετώνΟριστική λύση μέχρι τον Σεπτέμβριο!
4. Απλοποιούμε την αδειοδότηση για τις ΑΠΕ. Περάσαμε σχετικές ρυθμίσεις τόσο με τον νόμο απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας (π.χ. έργα ΑΠΕ σε γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας μέχρι ποσοστού 1%) όσο και στον Περιβαλλοντικό Νόμο, με τον οποίο επιτεύχθηκε σημαντική περαιτέρω επιτάχυνση της αδειοδοτικής διαδικασίας με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα.
5 TARGET
MODEL
5. Εφαρμόζουμε το Target Model στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα ενεργοποίησης το Σεπτέμβριο του 2020 και στόχο μας τη φθηνότερη ενέργεια για καταναλωτές και βιομηχανία.
 
6. Με τον Αναπτυξιακό Νόμο φέραμε διατάξεις που διευκολύνουν τις επενδύσεις και διασφαλίζουν τη βιώσιμη ανάπτυξη στο χωροταξικό σχεδιασμό:
  1. Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης
  2. Δυνατότητα Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων ανά Δημοτική Ενότητα. Γρηγορότερες διαδικασίες!
  3. Προαιρετική διαδικασία προέγκρισης για τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια
7 ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ7. Επιταχύναμε την κτηματογράφηση και ενισχύσαμε τη λειτουργία και αποτελεσματικότητα του Κτηματολογίου. Το ποσοστό έγκαιρης συλλογής δηλώσεων σε πολλές περιοχές ξεπερνάει το συμβατικό στόχο του 55%. Η ολοκλήρωση της εμπρόθεσμης συλλογής δηλώσεων καλύπτει πλέον το 93% της χώρας!
8 ELLHNIKO copy8. Συμβάλλαμε στην επανεκκίνηση της εμβληματικής επένδυσης στο Ελληνικό. Ολοκληρώσαμε σε διάστημα μικρότερο των 3 μηνών (Ιούλιος–Σεπτέμβριος 2019) την υπογραφή των τεσσάρων Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων που εκκρεμούσαν από τον Οκτώβριο του 2018.



Μια φιλόδοξη πράσινη ατζέντα

9 ESEK 2

9. Εκπονήσαμε το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), ένα ολοκληρωμένο σχέδιο πράσινης ανάπτυξης για την Ελλάδα. Το ΕΣΕΚ εντάσσεται στη στρατηγική της Πράσινης Συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μετάβαση σε μία κλιματικά ουδέτερη οικονομία μέχρι το 2050, με στόχους φιλόδοξους αλλά ρεαλιστικούς (π.χ. αύξηση του ποσοστού των ΑΠΕ στο 35% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας και στο 60% της ηλεκτροπαραγωγής και 1 στα 3 νέα αυτοκίνητα να είναι ηλεκτρικά μέχρι το 2030).
10 ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΚΡΗΤΗΣ
ΑΤΤΙΚΗΣ10. Υλοποιούμε τις νησιωτικές ηλεκτρικές διασυνδέσεις: Υπογράφηκε η υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική για καταπολέμηση της ρύπανσης με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης το 2023. Η μικρή διασύνδεση Κρήτης–Πελοποννήσου αναμένεται να ηλεκτριστεί ως το τέλος του 2020. Το τμήμα Πάρος-Νάξος-Μύκονος της διασύνδεσης Αττικής-Κυκλάδων αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του καλοκαιριού του 2020.
11. Βάζουμε τέλος στο λιγνίτη ως το 2023 τόσο για περιβαλλοντικούς όσο και για οικονομικούς λόγους:
  1. 11 ΑΠΟΛΙΓΝΙΤΟΠΟΙΗΣΗΤο νέο business plan της ΔΕΗ προβλέπει απόσυρση όλων των λιγνιτικών μονάδων έως το 2023 (μόνο η Πτολεμαΐδα 5 θα λειτουργεί με λιγνίτη το αργότερο μέχρι το 2028).
  2. Συστήσαμε τη Διυπουργική Επιτροπή για την απολιγνιτοποίηση για την κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου Σχεδίου (Master Plan) για τη Δίκαιη Μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης.
  3. Κινητοποιούμε πόρους 6,2 δισ. ευρώ που θα χρηματοδοτήσουν αναπτυξιακές παρεμβάσεις στις λιγνιτικές περιοχές της χώρας.
  4. Ανακοινώσαμε πακέτο 12 μέτρων άμεσης δράσης για τη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη, το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων:
    • μεγάλες επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά (π.χ. επένδυση των ΕΛΠΕ που θα δημιουργήσει 300 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή και συνεργασία ΔΕΗ και γερμανικής RWE σε φωτοβολταϊκά στη Δυτική Μακεδονία ισχύος 1G).
    • Τα 136 εκατ. του λιγνιτικού πόρου της ΔΕΗ για τις λιγνιτικές περιοχές.
    • Ακόμα 62 εκατ. ευρώ μέσω του Πράσινου Ταμείου.
12. Ψηφίστηκε στις 5 Μαϊου 2020 ο νέος περιβαλλοντικός νόμος που εκσυγχρονίζει την σχετική νομοθεσία:
  1. hatzidakis omilia vouli 4Απλοποιούμε ριζικά τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις: Δεν θα απαιτούν πλέον 6-8 χρόνια, αλλά μόλις 100-150 ημέρες, όπως συμβαίνει στη Γερμανία, την Ιταλία και την Ολλανδία.
  2. Δημιουργούμε ένα σύγχρονο και ευρωπαϊκό πλαίσιο προστασίας για τις περιοχές Natura, το οποίο βάζει τέλος στην αυθαιρεσία και θα έχει τη σφραγίδα του Συμβουλίου της Επικρατείας.
  3. Δίνουμε λύση στα προβλήματα με τους δασικούς χάρτες, με σεβασμό στο Σύνταγμα και την κοινή λογική.
  4. Απαγορεύουμε την έκδοση οικοδομικής άδειας, όταν δεν έχουν ρυθμιστεί σύννομα τα μπάζα.
  5. Συνδέουμε χιλιάδες σπίτια με το αποχετευτικό δίκτυο.
  6. Επεκτείνουμε το τέλος σε όλες τις πλαστικές σακούλες, ανεξαρτήτως πάχους, για να σταματήσουν τα παιχνίδια με την πλαστική σακούλα και να μειώσουμε την πλαστική ρύπανση
  7. Δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για μια πιο αποτελεσματική διαχείριση των σκουπιδιών, ιδιαίτερα στο Ιόνιο και στο Νότιο Αιγαίο.
13. Προχωράμε στο δρόμο της κοινής λογικής στην Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων:
  1. 13 ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝΒάλαμε ήδη τέλος στις ντροπιαστικές εικόνες με τα βουνά απορριμμάτων στην Κέρκυρα, το Αίγιο, τη Λευκάδα και τη Χάλκη.
  2. Αντιμετωπίσαμε με επιτυχία 5 περιπτώσεις (Κάσος, Πάτμος, Σίκινος, Κέα και Κάρυστος) Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ). Ως αποτέλεσμα μειώνονται τα ετήσια πρόστιμα στην ΕΕ!
  3. Επικαιροποιήσαμε το Εθνικό Σχέδιο για τη Διαχείριση των Αποβλήτων (ΕΣΔΑ).
  4. Αναπτύσσουμε ολοκληρωμένο δίκτυο συλλογής οργανικών αποβλήτων (π.χ. τρόφιμα) στον καφέ κάδο με στόχο 100% κάλυψης της Ελλάδα έως το τέλος του 2022.
  5. Εντατικοποιήσαμε τις διαδικασίες για τη δημοπράτηση 17 νέων Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων εντός του 2020 σε όλη την Ελλάδα.
14. Αποσύρουμε τα πλαστικά μιας χρήσης:
  1. 14 ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ ΜΙΑΣ
ΧΡΗΣΗΣΗ Ελλάδα γίνεται από τις χώρες που πρωτοπορούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με την απόσυρση των πλαστικών μιας χρήσης
  2. Μαχαιροπήρουνα, πιατάκια, ποτήρια και περιέκτες τροφίμων από φελιζόλ, καλαμάκια, μπατονέτες, αναδευτήρες, καθώς και πάσης φύσεως προϊόντα που διασπώνται σε μικροπλαστικά: όλα αυτά αποσύρονται από τον Ιούλιο του 2021! Εφαρμόζουμε το νόμο στο Δημόσιο από την 01 Ιανουαρίου του 2021!
15
ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ15. Φέραμε μία συνολική και δίκαιη λύση για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων με τελευταία δυνατή ημερομηνία τακτοποίησης των αυθαιρέτων με βαριές παραβάσεις την 30η Σεπτεμβρίου του 2020.
16 ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΕΙΣ
ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ16. Κάναμε την αρχή με κατεδαφίσεις αυθαιρέτων σε Μακρόνησο και Μάνδρα και συνεχίζουμε με 108 προγραμματισμένες κατεδαφίσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα. 140 από αυτές θα γίνουν στο Μάτι!
17. Εγκαινιάζουμε μία νέα εποχή στην ηλεκτροκίνηση:
  1. 17 ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗΦέραμε νομοσχέδιο με κίνητρα για την αγορά ηλεκτρικών ΙΧ, ηλεκτρικών σκούτερ και ποδηλάτων σε ένα συνολικό πακέτο 100 εκατομμυρίων ευρώ. Με τον συνδυασμό των οικονομικών και φορολογικών κινήτρων μειώνουμε το κόστος του ηλεκτρικού ΙΧ μεσοσταθμικά κατά 25%, ενώ μειώνουμε την τιμή των ηλεκτρικών σκούτερ κατά 20% και την τιμή των ηλεκτρικών ποδηλάτων κατά 40%!
  2. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει επίσης και κίνητρα για την εγκατάσταση στην Ελλάδα εταιρειών παραγωγής μπαταριών και φορτιστών ιδιαίτερα στις λιγνιτικές περιοχές της χώρας!
18
ΑΚΡΟΠΟΛΗ18. Κρατάμε την Ακρόπολη στο ύψος της. Μειώσαμε το ύψος των κτιρίων γύρω από την Ακρόπολη στα 21 μέτρα.. Διότι ανήκει σε όλους τους Έλληνες!
19 ENERGEIAKI ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ19. Ολοκληρώσαμε με επιτυχία το δεύτερο κύκλο του προγράμματος “Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον” με προϋπολογισμό 275 εκατ. ευρώ και την ένταξη σχεδόν 23.000 νοικοκυριών. Προγραμματίζουμε τον τρίτο κύκλο για το φθινόπωρο.
 
20
ΜΑΤΙ
20. Παρουσιάσαμε και θέσαμε σε διαβούλευση το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για το Μάτι το οποίο εκπονήθηκε υπό την επίβλεψη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Στο Μάτι μπαίνει τάξη!
21. Ανακοινώσαμε το Πρόγραμμα Εκπόνησης των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων με προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ και στόχο την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού της χώρας.
22
ΠΑΡΚΟ ΤΡΙΤΣΗ 2
22. Δώσαμε μία άμεση και καθαρή λύση για το πάρκο Τρίτση. Δράσαμε χωρίς καθυστερήσεις για το Πάρκο Γουδή.
hatzidakis ymhtos23. Βάλαμε ασπίδα προστασίας στον Υμηττό! Με την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας για τα μονοπάτια του Υμηττού στις 19 Μαϊου 2020 θέσαμε τις βάσεις για να γίνει ο Υμηττός επισκέψιμος για όλους, για ψυχαγωγία, περιήγηση και συνάντηση με τη φύση.
24. Προχωράμε σε τρεις μεγάλες παρεμβάσεις για τη Θεσσαλονίκη. Δώσαμε το «πράσινο φως» για την ανάπλαση της εκθεσιακού  χώρου της ΔΕΘ και επιταχύναμε τις διαδικασίες για να ολοκληρωθούν και να τεθούν σε διαβούλευση τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια του Πρώην Στρατοπέδου Παύλου Μελά και του Γηπέδου του ΠΑΟΚ.
25. Στις αναδασώσεις πήγαμε από τα “0” του ΣΥΡΙΖΑ στα 100 εκατομμύρια ευρώ προτάσεις για δασική προστασία που προβλέπονται στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.

Αντιμετώπιση Κορωνοϊού
26. Πέντε σημαντικές πρωτοβουλίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας:
  1. koronoiosΔιασφαλίσαμε αδιάλειπτη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου και υγρών καυσίμων κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης.
  2. Ενθαρρύναμε και διευκολύναμε τους προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου να προχωρήσουν σε τιμολογιακές διευκολύνσεις για τους καταναλωτές και οι προμηθευτές ανταποκρίθηκαν. Τους ενθαρρύναμε να προσαρμοστούν στην ψηφιακή εποχή και να παρέχουν ψηφιακά όλες τους τις υπηρεσίες.
  3. Θεσπίσαμε γρήγορες διαδικασίες για την προσωρινή δημιουργία ποδηλατόδρομων και πεζόδρομων εν μέσω κορωνοϊού.
  4. Η ΔΕΗ, αλλά και οι υπόλοιποι προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου στήριξαν το Εθνικό Σύστημα Υγείας στη μάχη κατά του κορωνοϊού με μεγάλης κλίμακας κοινωνικές προσφορές.
  5. Το Πράσινο Ταμείο, μετά από προτροπή του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας και σε συνεννόηση με τα Υπουργεία Υγείας και Οικονομικών, έκανε δωρεά 1 εκατομμυρίου ευρώ στο Γενικό Νοσοκομείο «Μποδοσάκειο» της Πτολεμαΐδας.

Πολυδιάστατη ενεργειακή διπλωματία – ενεργειακή ασφάλεια
26 EAST MED
27. Υπογράψαμε στις 2 Ιανουαρίου 2020 από κοινού με την Κύπρο και το Ισραήλ την ιστορική Διακυβερνητική Συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου East Med. H Ελληνική Βουλή κύρωσε τη Συμφωνία με διακομματική πλειοψηφία στις 14 Μαΐου 2020.
 
28. Προωθούμε και άλλα έργα κοινού ενδιαφέροντος (PCI) στο φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια:
  1. 27 IGBΥπογράψαμε τη Διακυβερνητική Συμφωνία για την έναρξη κατασκευής του Διασυνδετήριου Αγωγού Φυσικού Αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB).
  2. Η ΔΕΠΑ αποφάσισε τη συμμετοχή της στον Τερματικό Σταθμό αεριοποίησης LNG (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη.
  3. Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (TAP). Ξεκινά η λειτουργία του εντός του 2020.
  4. Ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ-Κύπρου-Κρήτης.
29. Κυρώθηκαν από τη Βουλή οι συμβάσεις για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε Κρήτη και Ιόνιο.
30. Συμμετέχουμε σε μια σειρά από διεθνείς ενεργειακές πρωτοβουλίες οι οποίες καθιστούν την Ελλάδα διεθνή ενεργειακό παίκτη:
  1. 29 31 ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣΟργανώσαμε στην Αθήνα την 1η Ενεργειακή Υπουργική Διάσκεψη Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ-ΗΠΑ (3+1).
  2. Συμμετείχαμε στις Υπουργικές Συνόδους του Φόρουμ Φυσικού Αερίου Νοτιοανατολικής Μεσογείου (East Med Gas Forum) και συνυπογράψαμε το καταστατικό για την μετεξέλιξη του Φόρουμ σε μόνιμο διεθνή οργανισμό.

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΩΣΤΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ

Ναυάρχου Νικοδήμου 2 & Φιλελλήνων,
ΤΚ 10557, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210 7292856-7,
Φαξ: 210 7292858
E-mail: [email protected]

 

 

Προβλήθηκε 560 φορές
Συμβούλιο της Επικρατείας: Αλλαγή επωνύμου όταν ο πατέρας ''εξαφανίζεται''

Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι η εγκατάλειψη των παιδιών και η έλλειψη ουσιαστικού δεσμού με τον γονέα, το επώνυμο του οποίου φέρουν, δικαιολογεί την αλλαγή του για ψυχολογικούς λόγους και την υιοθέτηση του επωνύμου της μητέρας

Απεργία ΓΣΕΕ: Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας την Τετάρτη

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα υπάρξουν από τις 09:30 το πρωί της Τετάρτης (17.4.24) στο κέντρο της Αθήνας, για την καλύτερη διαχείριση της κυκλοφορίας λόγω πραγματοποίησης συγκεντρώσεων στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας της ΓΣΕΕ.

Ευρωεκλογές 2024: Οι 35 υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - Όλα τα ονόματα

Ανακοινώθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας (15.4.24) οι 35 υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, μετά την καταμέτρηση των ψήφων των μελών και φίλων του κόμματος στις προκριματικές εκλογές της Κυριακής.