• paulou_dontia
  • chrysallida_new
  • ispecs
  • raxati
  • syntrivani
  • kargas
  • little_bees
  • lampros_odontiatros
  • venchi
  • vlachos_apofraxeis
  • anagnostou
  • artina bakery
  • Iraklis_Tsims
  • titans_ Ju_Jitsu_Club
  • 3pigs
  • psinokaimetho
  • petshopcorner
  • chrisalida
  • stamatiou_apofraxeis
  • kids_party
  • moutrakia.kids.tv
  • booze
  • jason cafe
  • Ηλεκτρικά Φασόης
  • skoumis_metaforiki
  • dimi_fashion
  • goudis
  • enso_tatoo

ΕΝΦΙΑ: Mείωση φόρου 50% - Ποιοι είναι δικαιούχοι

Ασφαλιστικά και όχι μόνο 25 Αυγούστου 2020

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για το λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος περίπου 7 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων.

Ο φετινός λογαριασμός θα είναι ίδιος με αυτόν του προηγούμενου έτους και ανέρχεται σε 2,5 δισ. ευρώ.

Πάνω από ένα εκατομμύριο φορολογούμενοι με χαμηλά εισοδήματα, καθώς και πολύτεκνοι, θα έχουν μείωση φόρου 50% ή και πλήρη απαλλαγή στο εκκαθαριστικό που θα λάβουν.

Επίσης, για όσους έχουν ημιτελή κτίσματα η έκπτωση του ΕΝΦΙΑ θα είναι 60% ενώ αποθήκες και γκαράζ έχουν χαμηλό συντελεστή φορολογίας.

Σε έξι μηνιαίες δόσεις η καταβολή του

Η καταβολή του φόρου θα γίνει σε έξι μηνιαίες δόσεις.

Το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει αναπροσαρμογές στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων σε πολλές περιοχές σε όλη τη χώρα από το 2021, γεγονός που θα οδηγήσει σε αύξηση του φόρου ακινήτων σε εκτός σχεδίου και τουριστικές περιοχές. Για αυτό και το οικονομικό επιτελείο προωθεί μείωση του ΕΝΦΙΑ από 8 – 10%.

Μειωμένο λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ θα δουν φέτος πάνω από 280.000 ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι έχουν εισπράξει ή συνεχίζουν να λαμβάνουν μειωμένα ενοίκια. Το 30% των «χαμένων» ενοικίων θα συμψηφιστεί με τον φόρο που προκύπτει για τα ακίνητα τους περιορίζοντας τον τελικό «λογαριασμό».

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν στο φετινό εκκαθαριστικό τις ίδιες μειώσεις του φόρου που ίσχυαν το 2019 οι οποίες ανάλογα με το ύψος της ακίνητης περιουσίας φθάνουν σε:

- 30% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 60.000 ευρώ
- 27% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 70.000 ευρώ
- 25% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 80.000 ευρώ
- 20 % για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 1.000.000 ευρώ
- 10% για αξία ακίνητης περιουσίας άνω του 1.000.000 ευρώ

Οι εκπτώσεις

Έκπτωση 50 % στο ποσό του ΕΝΦΙΑ θα έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που πληρούν σωρευτικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους να μην υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

Το συνολικό της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος , ο ή σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειας του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ

Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου, δεν υπερβαίνει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο ( και τον ή τη σύζυγο του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια ) με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο ( τον ή τη σύζυγο του και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια) με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Έκπτωση 100%

Πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ χορηγείται στις οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστό 80% και άνω χορηγείται υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

Το συνολικό της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος , η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειας του δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.

πηγή 

Προβλήθηκε 1259 φορές
Pizza Fan: Αγωνία για 2.500 εργαζόμενους και το αβέβαιο εργασιακό τους μέλλον - Με κατεβασμένα ρολά τα 110 καταστήματα της αλυσίδας

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε στους εργαζομένους της Pizza Fan η αποκάλυψη της οικονομικής απάτης που φέρεται να διέπραττε η εταιρεία με το «κόλπο» με τις κερασμένες πίτσες

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας λόγω της επίσκεψης Ρούμπιο και συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας

Ένα δύσκολο τριήμερο αναμένεται για τους οδηγούς στο κέντρο της Αθήνας από αύριο Τρίτη μέχρι την Πέμπτη λόγω της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ αλλά και των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας που έχουν εξαγγελθεί