Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχουν προβεί σε κάθε αναγκαία ενέργεια και σχεδιασμό για την αποτροπή της εξάπλωσης του κορονοϊού στα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και του Πυροσβεστικού Σώματος, ανέφερε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής Γιώργου Καμίνη αναφορικά με τα κρούσματα του κορονοϊού σε αστυνομία και πυροσβεστική. Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη ανέφερε ότι τα προβλήματα στις κτηριακές υποδομές δεν μπορεί να λυθούν από τη μία ημέρα στην άλλη. Το υπουργείο βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, ενώ σε κάθε αστυνομική περιφέρεια έχουν οριστεί αξιωματικοί που είναι υπεύθυνοι για την εποπτεία τήρησης των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό στις υπηρεσίες της αστυνομίας και της πυροσβεστικής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Οικονόμου, στην ΕΛ.ΑΣ. υπάρχουν 57 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 173 περιστατικά σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Στην Πυροσβεστική τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι έξι και τέσσερα τα περιστατικά σε κατ΄οίκον περιορισμό.

Στη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής υπάρχει ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα και 54 περιστατικά σε κατ΄οίκον περιορισμό.

«Καθημερινά οι γυναίκες και οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. και του Πυροσβεστικού Σώματος καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες ανταποκρινόμενοι σε εκτενές πλέγμα αρμοδιοτήτων.

Σε αυτό το πεδίο που επιχειρούν αδιάκοπα, βρίσκονται αντιμέτωποι εδώ και πολλούς μήνες και με την υγειονομική απειλή της Covid 19. Από την πρώτη στιγμή, σύσσωμη η πολιτική και φυσική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη βρίσκεται πλάι στα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και του Πυροσβεστικού Σώματος μεριμνώντας για την προστασία έναντι της πανδημίας.

Λαμβάνουμε πλήθος πρωτοβουλιών με αποκλειστικό γνώμονα τη μέγιστη προφύλαξη των ιδίων, των οικείων τους αλλά και του συνόλου της κοινωνίας», είπε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη σημειώνοντας ότι το υπουργείο είναι σε διαρκή επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ και με χώρες της ΕΕ, προκειμένου να αντλεί πληροφορίες για τις καλές πρακτικές που έχουν εφαρμόσει και να τις ενσωματώσει.

Σε ότι αφορά τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Οικονόμου, καταβάλλονται διαρκείς προσπάθειες για την εξασφάλιση υγειονομικού υλικού και λήψης όλων των ενδεδειγμένων μέτρων.

Το αμέσως προσεχές διάστημα θα συμβασιοποιηθούν οι διαγωνιστικές διαδικασίες για προμήθεια επιπλέον υγειονομικού υλικού καθώς και τεχνικού εξοπλισμού.

Παράλληλα, γίνονται οι απαραίτητες παρεμβάσεις, όπως προστατευτικά πλεξιγκλάς σε αστυνομικές υπηρεσίες που προσέρχονται πολίτες. Ειδικά για τους χώρους κράτησης, ο αρμόδιος προϊστάμενος κάθε υπηρεσίας εξετάζει, κατά περίπτωση, τη δυνατότητα κράτησης σε ξεχωριστό χώρο ατόμων ως ύποπτα κρούσματα και, όπου παρατηρούνται ανάγκες κτηριακής διαρρύθμισης, αυτές εξετάζονται από την αρμόδια διεύθυνση τεχνικών υπηρεσιών για τις απαιτούμενες ενέργειες.

«Είναι ένα θέμα δεκαετιών και από τη μια στιγμή στην άλλη δεν μπορούμε να διαμορφώσουμε ιδανικές συνθήκες ως προς το θέμα χώρων κράτησης», είπε ο κ. Οικονόμου.

Επίσης, λαμβάνονται πρωτοβουλίες, ώστε να ενισχυθεί ο στόλος των οχημάτων οχήματα που θα φέρουν με διαχωριστικό πλεξιγκλάς, ώστε να διευκολυνθούν οι αστυνομικές υπηρεσίες.

Παράλληλα, ως σημείο αναφοράς στο αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας έχει οριστεί το ενιαίο συντονιστικό κέντρο επιχειρήσεων και διαχείρισης κρίσεων για τον σκοπό της πληρέστερης αντιμετώπισης συμπτωματικού ασθενούς, αστυνομικού ή κρατουμένου.

Όπως ανέφερε ο κ. Οικονόμου, από τις 29 Μαρτίου όλα τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. έχουν στη διάθεσή τους ολοκληρωμένο πλέγμα οδηγιών σε περίπτωση που έρθουν σε επαφή με επιβεβαιωμένο ή ύποπτο κρούσμα. Επίσης έχουν δοθεί κατευθύνσεις για τον περιορισμό της εξάπλωσης.

Οι προσπάθειες μας συνεχίζονται με αμείωτο ενδιαφέρον για την αποτελεσματικότερη προστασία έναντι της εξάπλωσης του κορονοϊού και για τα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, ανέφερε επίσης ο υφυπουργός που ενημέρωσε και για τα μέτρα στο Πυροσβεστικό Σώμα.

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Καμίνης έθεσε το θέμα του συνωστισμού στα κρατητήρια, σημειώνοντας ότι είναι σοβαρά τα προβλήματα καθώς «κρατούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα άτομα που είναι σε καθεστώς διοικητικής απέλασης σε συνθήκες άθλιες που θέτουν σε κίνδυνο και κρατούμενους και προσωπικό».

Ο κ. Καμίνης ζήτησε αιφνιδιαστικούς ελέγχους σε αστυνομικά τμήματα, προκειμένου να διαπιστώνεται αν τηρούνται τα μέτρα προστασίας διότι έχουν αυξηθεί τα κρούσματα κορονοϊού και στην Αστυνομία και στην Πυροσβεστική. Επίσης, ζήτησε από τον υφυπουργό να ενημερώσει για τον αριθμό των κρουσμάτων.

«Πράγματι, το πλαίσιο συνθηκών κράτησης δεν είναι το επιθυμητό. Καταβάλλουμε καθημερινές προσπάθειες αλλά υπάρχουν δυσκολίες να πάμε σε ταχεία μεταβολή της κατάστασης, δεδομένων των προβλημάτων σε κτηριακές εγκαταστάσεις», είπε υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Πρόσθεσε δε ότι υπάρχει ετοιμότητα διαρκείας για την αντιμετώπιση της Covid 19 στις δυνάμεις της αστυνομίας και της πυροσβεστικής.

Ο κ. Οικονόμου δεν παρέλειψε ωστόσο να υπογραμμίσει: «δεν σας κρύβω την ανησυχία μας για την επέκταση των κρουσμάτων, τόσο στο σύνολο του πληθυσμού όσο και στις αστυνομικές και πυροσβεστικές δυνάμεις, καθότι τους επόμενους μήνες θα συνεχίσουν να παραμένουν στην πρώτη γραμμή μάχης.

Οι συσκέψεις με τον ΕΟΔΥ είναι συνεχείς για να πετύχουμε τον μεγαλύτερο βαθμό προστασίας έναντι της πανδημίας. Θα πρέπει να είμαστε ειλικρινείς.

Οι ελλείψεις και τα κενά στις υποδομές των αστυνομικών τμημάτων και κεντρικών δομών της αστυνομίας και της πυροσβεστικής δεν μπορούν να λυθούν από τη μία στιγμή στην άλλη.

Λαμβάνουμε όλο και αρτιότερα μέτρα για την προστασία των χιλιάδων ανδρών και γυναικών των Σωμάτων Ασφαλείας. Κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό σε καθημερινή βάση, για την προστασία των πολιτών, αστυνομικών και πυροσβεστών αλλά και για τους κρατούμενους».

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη ενημέρωσε, εξάλλου, ότι σε κάθε αστυνομική περιφέρεια έχoυν οριστεί αξιωματικoί για την εποπτεία και την αυστηρή τήρηση των μέτρων και των οδηγιών για την Covid 19.

Πηγή πληροφοριών/ΦΩΤΟ: ΑΠΕ - ΜΠΕ
www.enikos.gr 

Προβλήθηκε 243 φορές
Συμβόλαιο θανάτου στη Νέα Ιωνία: Τον εκτέλεσαν εν ψυχρώ στη μέση του δρόμου

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr πρόκειται για ένα 58χρονο άνδρα ο οποίος βρισκόταν σε καντίνα, στη συμβολή των οδών Ιφιγένειας και Τατοΐου, στη Νέα Ιωνία και έπεσε νεκρός από πυροβολισμούς το βράδυ του Σαββάτου.