Να αποδοθούν στους δήμους τα ακίνητα και οι δημόσιες εκτάσεις που εκχωρήθηκαν σε ΕΤΑΔ-ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου να αξιοποιηθούν για την κάλυψη των αυξημένων λαϊκών αναγκών, ζητούν οι βουλευτές του ΚΚΕ Κατσώτης Χρήστος, Γκιόκας Γιάννης, Κανέλλη Λιάνα και Μανωλάκου Διαμάντω με την επανακατάθεση σχετικής Ερώτησης στη Βουλή.

Αναφέρουν:

«Επανερχόμαστε στην Ερώτησή μας υπ’ αριθμ. 7139/5.06.2020 η οποία παραμένει αναπάντητη, μολονότι έχει παρέλθει αρκετό διάστημα από την κατάθεσή της. Η Ερώτησή μας είναι η παρακάτω:

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μέσα από υπουργικές αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών και τα Φ.Ε.Κ. Β’ 2317/19.6.2018 και Β’ 2320/19.6.2018 πέρασε στην αρμοδιότητα της ΕΤΑΔ -θυγατρική του Υπερταμείου- 10.119 ακίνητα του ελληνικού δημοσίου.

Πολλά από αυτά, αρχαιολογικοί χώροι, περιοχές natura, αιγιαλοί, δασικές και πολλές άλλες εκτάσεις, οι οποίες υποδέχονταν δημόσιες – κοινωνικές υποδομές (όπως σχολειά, νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς, πάρκα, αθλητικές – πολιτιστικές υποδομές κ.α.) και που είχαν παραχωρηθεί ή διεκδικούνταν από τους δήμους, ώστε να στεγάσουν ανάλογες κοινωνικές ανάγκες και δομές.

Το γεγονός όταν αποκαλύφτηκε, ξεσήκωσε δικαιολογημένα θύελλα αντιδράσεων και σειρά δήμων και φορέων, όπως ο σύλλογος Αρχαιολόγων, με προσφυγή τους στο ΣτΕ κατάφεραν να απεγκλωβίσουν από τη μέγγενη του ΤΑΙΠΕΔ αρχαιολογικούς χώρους.

Πρόσφατα μάλιστα, με απόφαση του ΣτΕ έγιναν δέκτες οι αιτήσεις πέντε δήμων για την ακύρωση των αποφάσεων, με τις οποίες μεταβιβάζονταν ακίνητα του δημοσίου στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ).

Ειδικότερα, το Δ’ Τμήμα του ΣτΕ με σειρά αποφάσεών του (930-934/2020) ακύρωσε τη μεταβίβαση στην ΕΤΑΔ, 10.119 ακινήτων με συνολικό εμβαδόν 511.357.451 τ.μ. και συνολική δομημένη επιφάνεια 22.601 τ.μ., τα οποία είναι κατοχυρωμένα στο Εθνικό Κτηματολόγιο.

Παράλληλα απέρριψε την παρέμβαση υπέρ του κύρους της υπουργικής απόφασης της ΕΕΣΠ. Το ΣτΕ με τις αποφάσεις του έκρινε, ότι η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση και οι συμπροσβαλλόμενες είναι νομικά πλημμελείς, καθώς εκδόθηκαν χωρίς προηγουμένως να εξεταστεί η νόμιμη προϋπόθεση της μη υπαγωγής των μεταβιβαζομένων ακινήτων στις εξαιρέσεις, με αποτέλεσμα να πρέπει να ακυρωθούν.

Στις εν λόγω εκτάσεις περιλαμβάνονται σειρά εκτάσεων στους δήμους Ηλιούπολης, Αργυρούπολης, Αλίμου, οι οποίες καταχωρήθηκαν στην κυριότητα του δημοσίου με την τελεσίδικη απόφαση του Αρείου Πάγου, (3/2018), που απέρριψε τις προκλητικά μακρόχρονες διεκδικήσεις των Νασταίων καταπατητών στην περιοχή.

Απόφαση που δικαίωνε τους μακρόχρονους αγώνες του λαού και των δήμων της περιοχής και που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τότε την είδε ως ευκαιρία για να προικίσει το Υπερταμείο.

Σήμερα, επιτελούς, η κυριότητα του δημοσίου στις καταπατημένες εκτάσεις των δήμων Ηλιούπολης, Αργυρούπολης, Αλίμου, έχει και νομικά τελεσιδικήσει. Καθ’ ομολογία οι επίμονοι αγώνες του λαού της περιοχής ήταν ο καταλυτής, ώστε να προσηλωθούν οι δημοτικές αρχές στο ζήτημα της υπεράσπισης του χαρακτήρα της δημοσίας γης, εν αντιθέσει με το κεντρικό κράτος και τις υπηρεσίες του που είτε απείχαν είτε ολιγωρούσαν.

Οι αγώνες του λάου της περιοχής και του δημάρχου Ηλιούπολης Δ. Κιντή, ενάντια στις καταχρηστικές διεκδικήσεις των Νασταίων καταπατητών στο Υμηττό και τις οικιστικές περιοχές, υπήρξαν εμβληματικές για την Αττική όλη τη δεκαετία του ’80.

Η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, που ακύρωσε την παραχώρηση των εκτάσεων στην ΕΤΑΔ, αίρει κάθε προσχηματική καθυστέρησή από τη μεριά της κυβέρνησης και του αρμοδίου υπουργείου Οικονομικών, ώστε επιτελούς η δημόσια γη να περάσει στην ευθύνη των δήμων της περιοχής, για να μπορέσουν να στεγάσουν σχεδιασμένα κοινωνικές υποδομές και να καλύψουν τις ανάγκες των κατοίκων τους. Ώστε να μην επιτραπεί η εμπορευματοποίησή της, που ήδη έχει κινήσει η ΕΤΑΔ.

Ήδη είχαμε το παράδοξο, πάρκα, αθλοπαιδιές, σχολειά, νηπιαγωγεία, παιδικοί σταθμοί και παιδικές χαρές να βρίσκονται όλο αυτό το διάστημα υπό την ομηρία του Υπερταμείου.

Από την άλλη και παρότι οι απαιτήσεις των καταπατητών έχουν τελεσίδικα εκπέσει, υπάρχουν δημόσιες καταγγελίες για τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπ. Οικονομικών και την ΕΤΑΔ, ότι ασκούν τα δικαιώματα του δημοσίου τουλάχιστον ελλειμματικά για ένα από τα πλέον σημαντικά μέρη των αποκτημάτων του στο Κέντρο του δήμου Ηλιούπολης.

Τέλος, παρότι εδώ και χρόνια σοβούν λαϊκές ανάγκες στους αντίστοιχους δήμους και σειρά κοινωνικών δόμων και υποδομών καθυστερούν, ήδη από τη δεκαετία του ’90, οι κυβερνητικοί ιθύνοντες αρνούνται πεισματικά την παραχώρηση και αξιοποίηση δημόσιων εκτάσεων για την κάλυψη κοινωνικών αναγκών, προτάσσοντας το ευμενές, για τις διεκδικήσεις των καταπατητών επιχείρημα “ότι δεν έχει κριθεί τελεσίδικα ο χαρακτήρας της ιδιοκτησίας τους”.

Σήμερα, ευτυχώς, για το λαό της περιοχής τα παραπάνω προσχήματα έχουν καταρρεύσει. Η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να ικανοποιήσει, χωρίς άλλη πια καθυστέρηση, το αίτημα των δήμων και του λάου της περιοχής για παραχώρηση της δημόσιας γης στην ευθύνη και τις ανάγκες των δήμων, ώστε να καλυφθούν λαϊκές ανάγκες.

Ανάγκες σε σχολική στέγη (π.χ. πάνω από το 1/3 των νηπιαγωγείων στο δήμο Ηλιούπολης στεγάζονται σε ενοικιαζόμενους χώρους και κοντέινερ), δομές για το παιδί και την οικογένεια που παραμένουν λειψές έως ανύπαρκτες, πάρκα, ελεύθερους χώρους, αθλητικές και πολιτιστικές υποδομές.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. υπουργός:

  • Σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να αποδοθούν στους δήμους τα ακίνητα και οι δημόσιες εκτάσεις που εκχωρήθηκαν σε ΕΤΑΔ-ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου να αξιοποιηθούν για την κάλυψη των αυξημένων λαϊκών αναγκών και πως θα ενεργήσει ώστε να υλοποιηθεί η απόφασή του ΣτΕ;
  • Αν προτίθεται να ρυθμίσει την παραχώρηση των δημοσίων εκτάσεων στους δήμους Ηλιούπολης, Αργυρούπολη, Αλίμου για την κάλυψη των αναγκών τους σε κοινωνικές δομές και υποδομές που για χρόνια διεκδικούν.
  • Αν επιβεβαιώνει ως αρμόδιο υπουργείο, τις δημόσιες αιτιάσεις στο δήμο Ηλιούπολης, ότι δημόσιο και ΕΤΑΔ συνεχίζουν να ολιγωρούν και πλημμελώς να προασπίζονται τα συμφέροντα του δημοσίου σε εκτάσεις του στην πόλη, μετά και την απόφαση του Αρείου Πάγου που απέρριψε τελεσίδικα τις χρόνιες διεκδικήσεις των καταπατητών».

Πηγή: 902.gr 

Προβλήθηκε 223 φορές

''ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ'' ΜΕ ΕΡΓΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 1.140.000 ΕΥΡΩ

Παρουσία του Γιώργου Χατζηδάκη Δημάρχου Ηλιούπολης, του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Κ. Σεφτελή και του Επιστημονικού Συνεργάτη του Δημάρχου κ. Αν. Παναγιώταρη, υπογράφτηκε από τον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γ. Πατούλη η ένταξη του Έργου...

Την άμεση επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στην Ηλιούπολη, ζητάει ο Βασίλης Σπανάκης

Την ανάπτυξη του δικτύου φυσικού αερίου στον Δήμο Ηλιούπολης, ώστε να καλυφθεί σε μεγαλύτερο βαθμό η αυξημένη ζήτηση τόσο για οικιακή χρήση όσο και για τις επιχειρήσεις της περιοχής, ζητάει με Ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο Βουλευτής του Νότιου Τομέα Αθηνών Βασίλειος – Πέτρος Σπανάκης.

Διανομή της επισιτιστικής βοήθειας του Δήμου Ηλιούπολης (ΤΕΒΑ), και διανομή τροφίμων σε ενορίες του Δήμου.

Την Τετάρτη 20/01/2021, με την παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Κεντρικού Τομέα Αθηνών κ. Δημόπουλου, του Δημάρχου Ηλιούπολης κ. Χατζηδάκη και του αντιδημάρχου κοινωνικής αλληλεγγύης κ. Πούλου Ιωάννη, πραγματοποιήθηκε...

Tο μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο Καρέα - Ηλιούπολης ξεκινά

Το έργο προϋπολογισμού 7.440.000 € χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Αττικής και προβλέπει την κατασκευή τεσσάρων συλλεκτήρων ομβρίων υδάτων, για την αντιπλημμυρική προστασία των περιοχών Αναστάσεως και Καρέα των Δήμων Ηλιούπολης και Βύρωνα, αντίστοιχα.

Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ, ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ

Πραγματοποιήθηκε, την Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021 και ώρα 11: 00 π.μ., στον εξωτερικό χώρο της εισόδου του Δημαρχιακού Μεγάρου Ηλιούπολης, η τελετή παράδοσης-παραλαβής δύο αναπηρικών αμαξιδίων, προσφοράς της Χριστιανικής Εκκλησίας Αθηνών, για τις ανάγκες των Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ηλιούπολης.