Επιστολή Αρχιμανδρίτου Σεραφείμ Δημητρίου προς τον Δήμαρχο Ηλιούπολης

Εντός των τειχών 21 Ιουλίου 2025

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΙΕΡΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΘΗΝΩΝ
ΙΕΡΟΣ ΕΝΟΡΙΑΚΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΗΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΕΩΣ
Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο: [email protected]

Αριθμός πρωτοκόλλου 33
Ηλιούπολις 21 Ιουλίου 2025


Προς
τον αξιότιμο κ. Ευστάθιο Ψυρρόπουλο, δήμαρχο Ηλιουπόλεως.


Αξιότιμε κ. Δήμαρχε, πάντοτε χαίρετε.


Θέλουμε να Σας ευχαριστήσουμε για την διάθεση Σας να συμπαρασταθείτε στα της εορτής της ονοματοδότου αγίας του ναού, της συνοικίας και ενορίας μας, όπως αυτή εκφράστηκε και από της τηλεφωνικής επικοινωνίας μας, αλλά και με την αρωγή των υπηρεσιών του δήμου, όπου αυτό χρειάστηκε. Δηλαδή στην αποκατάσταση του φωτισμού στην κλίμακα, την καθαριότητα, τον σημαιοστολισμό, τον χρωματισμό των ρείθρων στα πεζοδρόμια, την διάθεση των καθισμάτων για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις.


Η παραχώρηση επ' αμοιβή, του προ του ναού χώρου στους μικροπωλητές ή η άναρχη κατάληψη του, δεν διασφάλισε την ελεύθερη πρόσβαση στο Ναό από την οδό Αγίας Μαρίνης, από την κλίμακα, αλλά και την είσοδο του παρεκκλησίου του αγίου Νεκταρίου, όπου και εφέτος εμποδιστήκαμε να ανοίξουμε.


Παρακαλούμε όπως ο δήμος μεριμνήσει για το μέλλον την αλλαγή τοποθέτησης της εμποροπανηγύρεως ώστε να μην αποκλείεται για δύο ημέρες πρώτα από όλα η πρόσβαση των οχημάτων εκτάκτου ανάγκης από την κατάληψη και των δύο ρευμάτων στο σύνολο της οδού αγίας Μαρίνης. Με τον υφιστάμενο προγραμματισμό διάθεσης της οδού στους μικροπωλητές, επέρχεται αποκλεισμός όλων των καθέτων, στο ιδιαίτερα δυσπρόσιτο, ούτως ή άλλως λόγω του πρανούς και της στενότητος των οδών, τμήμα μεταξύ των οδών Πατριάρχου Γρηγορίου και Ολύμπου.


Η πρόταση μας, η οποία παρακαλούμε να τεθεί υπό συζήτηση, είναι όπως, οι μικροπωλητές καταλαμβάνουν από το Γεφυράκι την κάθοδο της Πατριάρχου Γρηγορίου προς Τσαμαδού έως της οδού αγίας Μαρίνης και δεξιά το τμήμα της ανόδου αυτής προς την πλατεία Ανεξαρτησίας. Αν δεν είναι αρκετό θα μπορεί να καταλαμβάνεται και το αριστερό τμήμα της αυτής οδεύσεως έως πριν την οδό Ευζώνων. Αυτό θα διευκολύνει εκτός τους περιοίκους στην μετακίνηση και ασφάλεια τους και τους επισκέπτες της εμποροπανηγύρεως.


Σημαντικό όμως θα είναι, ότι αυτή η αλλαγή θα δώσει την δυνατότητα για ταχύτερη απελευθέρωση κυκλοφορίας των κεντρικών οδών Διγενή και Δημοκρατίας καθώς και της πλατείας Ανεξαρτησίας, αφού η επιστροφή της λιτανείας θα γίνεται από την οδό αγίας Μαρίνης. Η έτσι μεταβολή, θα διευκολύνει την κυκλοφορία των οχημάτων γενικώς, αλλά θα εξυπηρετήσει και τον ναό, ο οποίος αποκλείεται οδικά από την οδό αγίας Μαρίνης στην οποία έχει εισόδους απαραίτητες προς χρήση το διήμερο της εορτής, Τούτο θα καλυτερεύσει και την πρόσβαση προσκυνητών και προσκεκλημένων, οι οποίοι λόγω της κακής οδικής κυκλοφορίας, δεν φτάνουν εγκαίρως στις ιερές ακολουθίες.


Τέλος, δεδομένου του άρθρου 14 του νόμου 4915/2022 (ΦΕΚ Α 63) και του γεγονότος ότι εξαιτίας της εορτής μας, εισπράττετε από την διάθεση των θέσεων της εμποροπανηγύρεως αρκετά χρήματα, και ομοίως από το εντός της ενορίας κοιμητήριο, παρακαλούμε όπως ο δήμος μεριμνήσει και επιχορηγήσει, κάτι το οποίο από ετών αιτούμεθα, τις πολιτιστικές μουσικές εκδηλώσεις που οργανώνονται την παραμονή ή και ανήμερα της εορτής. Τούτο, θέτοντας υπό την αιγίδα του δήμου τις μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις και καταβάλλοντας την δαπάνη για την αμοιβή στα μουσικά συγκροτήματα, είτε όπως άλλως. Έως τώρα και για τις δύο εκδηλώσεις με φρόνηση και συνεργασία, και φυσικά χωρίς «λογική δημοσίου», δεν έχουμε ποτέ ξεπεράσει το κόστος των τριών χιλιάδων ευρώ, για αυτό που δωρεάν παρέχεται στους δημότες, τον λαό της ενορίας.


Με έναν ευλογημένο άρτο, ο οποίος έφτασε στο γραφείο Σας, στέλνουμε τις ευχαριστίες μας.


Δεόμεθα για την από Θεού ενίσχυση μεσιτείες της αγίας, στα έργα Σας και την ζωή Σας.


Για το εκκλησιαστικό συμβούλιο,
μετά τιμής της προσηκούσης,


ο πρόεδρος
αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Δημητρίου

Προβλήθηκε 262 φορές

Νότια προάστια: Χειροπέδες σε ''λογιστές'' που εξαπατούσαν ηλικιωμένους

Από την προανακριτική έρευνα του Τμήματος Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Κρωπίας διαπιστώθηκε ότι οι δύο συλληφθέντες είναι μέλη συμμορίας που διέπραττε απάτες σε βάρος ηλικιωμένων προσποιούμενοι τους λογιστές σε περιοχές της Νοτιοανατολικής Αττικής.

Νέος πρόεδρος του ΧΑΡΑΥΓΙΑΚΟΥ ο Βαγγέλης Κουνέλης.

Την Παρασκευή 18 Ιουλίου, στις 8 το βραδυ, στα γραφεία του συλλόγου θα γίνει η πρώτη συνεδρίαση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Χαραυγιακού για συγκρότηση σε σώμα και ανάθεση αρμοδιοτήτων σ όλους τους υποψηφίους.