Αναστέλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση τη χρηματοδότηση έργων διαχείρισης απορριμμάτων από το ΕΣΠΑ ύψους 2,2 δισ ευρώ, διαπιστώνοντας παραβάσεις της κοινοτικής νομοθεσίας σε 11 περιφέρειες της χώρας.
Ειδικότερα, από την Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τις αρμόδιες διευθύνσεις της Κομισιόν, διαπιστώθηκε ότι είχε γίνει συστηματική παραβίασης της κοινοτικής νομοθεσίας τόσο στις διακηρύξεις συμβάσεων, τις ανακηρύξεις προσωρινών αναδόχων και τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων (παραβίαση Οδηγίας 85/337 ΕΚ) όσο και στη βασική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα απόβλητα (Οδηγία 2008/98).
Πρώτη και σημαντική παραβίαση, η συμβατική πρόβλεψη εγγυημένης ποσότητας παραγωγής αποριμμάτων, η οποία μπήκε με καρμπόν, και στα 14 έργα κατοχυρώνοντας τα συμφέροντα των αναδόχων.
Σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, από τον περασμένο Φεβρουάριο, έχουν ήδη παγώσει, οι διαδικασίες χρηματοδότησης 14 έργων διαχείρισης απορριμμάτων στις παρακάτω περιφέρειες:
ΑΤΤΙΚΗ - Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με πιθανότητα τοπικών βροχών τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ορεινά. Το βράδυ γενικά αίθριος.
ΑΤΤΙΚΗ - Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές. - Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και στα ανατολικά 8 μποφόρ. - Θερμοκρασία: Από 12 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια και ανατολικά η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
ΑΤΤΙΚΗ - Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και κατά διαστήματα σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες πιθανώς να είναι κατά τόπους ισχυρές μέχρι το απόγευμα. Βαθμιαία βελτίωση τις βραδινές ώρες.