Μια λίγο διαφορετική ιδέα για το παραδοσιακό ελληνικό φαγητό. Τα πράσα χαρίζουν γλύκα στις φακές ενώ το δεντρολίβανο τους δίνει ξεχωριστό άρωμα.

Νένα Ισμυρνόγλου

20' προετοιμασία
50' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 10'

Υλικά - Μερίδες: 4
  •  250 γρ. φακές ψιλές
  •  3 μέτρια πράσα, κομμένα σε λεπτές φέτες
  •  3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  •  1 ξερό κρεμμύδι, σε φετάκια
  •  2 φύλλα δάφνης
  •  1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη
  •  2 κλωνάρια φρέσκο δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο ή 2 κουτ. γλυκού ξερό, καλά κοπανισμένο
  •  2 κουτ. σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί
  •  90 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  1. Για να ετοιμάσουμε τις φακές με πράσα και δεντρολίβανο, σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε 60 ml από το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα πράσα για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς και να ροδίσουν.
  2. Προσθέτουμε τις φακές, το αλατοπίπερο, τη δάφνη και ανακατεύουμε απαλά για 1 λεπτό, μέχρι να λαδωθούν καλά.
  3. Ρίχνουμε 1 λίτρο νερό και βράζουμε για 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν οι φακές και να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά.
  4. Σε ένα μικρό τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο και το δεντρολίβανο για περίπου 3-4 λεπτά και τα αδειάζουμε στις φακές.
  5. Προσθέτουμε τη ρίγανη, το ξίδι, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
  6. Συνοδεύουμε με ζεστό προζυμένιο ψωμί και μαλακή, πικάντικη φέτα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 215.

www.gastronomos.gr

Προβλήθηκε 238 φορές