Νέος Πάπας ο αμερικανός Ρόμπερτ Πρεβόστ - Επέλεξε το όνομα Λέων 14ος

Διάφορα αλλά όχι αδιάφορα 08 Μαϊου 2025

Τέλος μπήκε λίγο μετά τις 19:00 (ώρα Ελλάδος) στην αγωνία των πάνω από 1 δισ. καθολικών! Επιτέλους η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία έχει νέο Πάπα. Και το όνομα αυτού Ρόμπερτ Πρεβόστ. Το κονκλάβιο αποφάσισε και ο λευκός καπνός που περίμενε με αγωνία ολόκληρος ο πλανήτης βγήκε από την καμινάδα της Καπέλα Σιστίνα. 

Ο νέος Πάπας εξελέγη μετά την τρίτη (σημερινή) ψηφοφορία στο κονκλάβιο και τέταρτη συνολικά από χθες οπότε και ξεκίνησαν οι διαδικασίες.


Οι χιλιάδες πιστοί ξέσπασαν σε χειροκροτήματα, με την πλατεία του Αγίου Πέτρου να πλημμυρίζει από πλατιά χαμόγελα, ενώ μάλιστα κάποιοι ξέσπασαν σε κλάματα.

Την ίδια στιγμή οι καμπάνες του Αγίου Πέτρου χτύπησαν χαρμόσυνα, στέλνοντας το μήνυμα ότι υπάρχει νέος Πάπας.

Περίπου 50.000 άνθρωποι στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου

Οι αρχές του Βατικανού ανακοίνωσαν πως περίπου 50.000 άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου, συμμετέχοντας στην ιστορική στιγμή της εκλογής του νέου πάπα.

Η ατμόσφαιρα παραμένει πανηγυρική, με το πλήθος να ξεσπά σε ζητωκραυγές, προσευχές και δάκρυα καθώς ο λευκός καπνός από την Καπέλα Σιστίνα επιβεβαίωσε την εκλογή. Η αστυνομία έχει λάβει μέτρα για τη διαχείριση της συγκέντρωσης, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί προβλήματα.

«Ζήτω ο Πάπας» και «Έχουμε πάπα!» φώναζαν οι παρευρισκόμενοι

Οι καρδινάλιοι-εκλέκτορες ψήφισαν για πρώτη φορά το απόγευμα της Τετάρτης, ενώ προηγήθηκαν άλλοι δύο γύροι ψηφοφορίας το πρωί σήμερα. Επέστρεψαν στην Καπέλα Σιστίνα για την τέταρτη ψηφοφορία στις 17.00 (ώρα Ελλάδας) και περίπου δύο ώρες αργότερα αναδύθηκε ο λευκός καπνός.

Στα προηγούμενα δέκα κονκλάβια είχαν χρειαστεί, κατά μέσο όρο, 7,2 ψηφοφορίες για την εκλογή Πάπα. Ο Φραγκίσκος εξελέγη με την πέμπτη.

Ελβετικοί Φρουροί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.

Η Ελβετική Φρουρά βρίσκεται στην πλατεία του Αγίου Πέτρου για να αποτίσει φόρο τιμής στον νέο Πάπα.

Υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να προετοιμαστούν στην πλατεία της παρέλασης ενόψει της ανακοίνωσης του νέου Πάπα.

Ενδέχεται επίσης σύντομα να δούμε εκπροσώπους των ιταλικών ενόπλων δυνάμεων, οι οποίοι παραδοσιακά παίζουν τον ρόλο τους στον χαιρετισμό της άφιξης του νέου Πάπα.

Από λεπτό σε λεπτό η μεγάλη αποκάλυψη

Από την καμινάδα της Καπέλα Σιστίνα στο μπαλκόνι του Αγίου Πέτρου στρέφονται τώρα τα βλέμματα όπου θα παρουσιαστεί ο νέος Πάπας.

«Εύχομαι μέχρι σήμερα το βράδυ να βγει λευκός καπνός από την Καπέλα Σιστίνα», δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο γηραιότερος εκ των καρδιναλίων, ο Τζοβάνι Μπατίστα Ρε, ο οποίος δεν μετείχε στο κονκλάβιο.

Αναλυτές, είχαν εκτιμήσει πως η σημερινή ημέρα ήταν καθοριστική για την εκλογή του Παπά.

Ένας καρδινάλιος ξεκινά νέα ζωή ως Πάπας

Καθώς στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου αντηχούν οι πανηγυρισμοί και οι ιαχές «Habemus papam!», στο εσωτερικό της Καπέλα Σιξτίνα εξελίσσεται η επόμενη, λιγότερο ορατή αλλά απόλυτα τελετουργική φάση της ανάδειξης του νέου ποντίφικα.

Σύμφωνα με τον σχολιαστή του Sky News, Άλαστερ Μπρους, ο εκλεγείς καρδινάλιος –ο οποίος αποδέχθηκε την εκλογή του και δήλωσε το όνομα που επιλέγει ως πάπας– έχει ήδη οδηγηθεί στο «δωμάτιο των δακρύων» πίσω από την Αγία Τράπεζα. Εκεί, με έντονη συναισθηματική φόρτιση, ντύνεται με την λευκή παπική ενδυμασία, προετοιμαζόμενος για την πρώτη του εμφάνιση ως επίσκοπος Ρώμης και ανώτατος ποιμενάρχης της Εκκλησίας.


Μόλις φορέσει το άμφιο, ο νέος πάπας θα καθίσει μπροστά στην Αγία Τράπεζα, όπου όλοι οι υπόλοιποι 132 καρδινάλιοι θα προσέλθουν ένας-ένας για να του ορκιστούν πίστη και υπακοή ως επίγειος αντιπρόσωπος του Χριστού. Η διαδικασία αυτή απαιτεί χρόνο.

Σημάδι ενότητας η ταχύτητα της εκλογής

Ο νέος Πάπας εκλέχθηκε ακόμη πιο γρήγορα από τον προκάτοχό του, σύμφωνα με το Skynews.

Το γεγονός ότι χρειάστηκαν μόνο τέσσερις ψήφοι από τους καρδινάλιους για να εκλέξουν έναν νέο πάπα αποτελεί «σαφή ένδειξη της ενότητας της Εκκλησίας», δήλωσε ο καρδινάλιος Τζουζέπε Βερσάλντι στον παραγωγό του Our Europe, Σιμόνε Μπάγκλιβο, ο οποίος βρίσκεται στην Πόλη του Βατικανού.

Ο 81χρονος πρόσθεσε: «Ο νέος Πάπας εξελέγη ακόμη πιο γρήγορα από τον προκάτοχό του!»

Πόσο κράτησε η διαδικασία σε προηγούμενες ψηφοφορίες

Το 2013 χρειάστηκε περίπου μία ώρα και πέντε λεπτά από την εμφάνιση του λευκού καπνού μέχρι την παρουσίαση του Πάπα Φραγκίσκου.

Το 2013 ο Πάπας Φραγκίσκος εξελέγη μέσα σε δύο ημέρες – οι καρδινάλιοι χρειάστηκαν πέντε γύρους ψηφοφορίας για να τον εκλέξουν.

Το 2005 ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ΄ εξελέγη σε δύο ημέρες μετά από τέσσερις ψηφοφορίες.

Τον Οκτώβριο του 1978, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄ εξελέγη μετά από οκτώ γύρους ψηφοφορίας σε διάστημα τριών ημερών.

Λίγους μήνες πριν, τον Αύγουστο του 1978, ο Ιωάννης Παύλος Α΄ είχε εκλεγεί σε δύο ημέρες. Πέθανε από καρδιακή προσβολή μόλις 33 ημέρες μετά την έναρξη της θητείας του ως Πάπας.

Ο καρδινάλιος που προέβλεψε πως σήμερα θα έχουμε Πάπα

Νωρίτερα, σας παρουσιάσαμε την πρόβλεψη ενός καρδιναλίου για το πότε θα μπορούσε να βγει λευκός καπνός από εκείνη την περίφημη καμινάδα.

Προβλήθηκε 141 φορές
Ο καιρός την Δευτέρα 05.05.2025

ΑΤΤΙΚΗ - Καιρός: Αραιές νεφώσεις που γρήγορα θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν λίγες τοπικές βροχές έως τις πρώτες απογευματινές ώρες κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια. Στη συνέχεια γενικά αίθριος.