Ασυμβίβαστος, καλλιεργημένος, ο Ποιητής της Φυσικής κέρδιζε ακόμα και τους εχθρούς του μαθήματος.  

 

Ο δάσκαλος και λογοτέχνης, Α. Κασσέτας δίδαξε μέχρι τελευταία στιγμή

 

«Παρτιτούρα, ραβασάκι, χαρτοπόλεμος, σαΐτα πίσω από την πλάτη του καθηγητή σε ώρα μαθήματος, τριανταένα και ξερή, λευκή κόλλα, Τα Νέα, χαρτομάνι, αφίσα του Τζον Λένον με πινέζες στον τοίχο, χαρτοκιβώτιο, κάρτα γενεθλίων, Play boy, βιβλία του Οργανισμού, Αθλητική, σερπαντίνες, τηλεφωνικός κατάλογος, κόμικς, ντοσιέ, διηθητικός χάρτης, εισιτήριο για το θέατρο, πακέτο με τσιγάρα που αγόρασες κρυφά, προσωπικό ημερολόγιο, μηχανογραφικό, απολυτήριο Λυκείου...»

 

Κι όμως, πρόκειται για σημειώσεις ενός δασκάλου μέσης εκπαίδευσης. Του «γητευτή της Φυσικής», επιστήμονα αλλά και λογοτέχνη, Ανδρέα Κασσέτα, που έφυγε από τη ζωή την περασμένη Κυριακή σε ηλικία 71 ετών μετά από σκληρή μάχη με τον καρκίνο.

 

Περιπέτεια που τον βρήκε μαχητή ως το τέλος:

 

Ήταν άρρωστος, οι μαθητές του δεν γνώριζαν τίποτα και για να μην χάνει το μάθημα, πήγαινε για θεραπεία τα βράδια.

 

Ώσπου, λίγο πριν κλείσουν τα σχολεία, δεν άντεξε πια και σταμάτησε.


Πως ο Τζον Κήτινγκ του Κύκλου των Χαμένων Ποιητών;

 

Κάπως έτσι ο Ανδρέας Κασσέτας μετάγγιζε λίγη ποίηση στις, γεμάτες εφηβικά «βαριέμαι» αίθουσες σχολικής διδασκαλίας. Ο «γητευτής της Φυσικής», όπως έχει χαρακτηριστεί, έφερνε λίγη από αύρα του «Μάη του '68» με διαχρονικές δόσεις γοητείας ασκώντας έλξη ακόμα και στους ορκισμένους εχθρούς του μαθήματος.

 

Γεννήθηκε στο Κουκάκι, κάτω απ? την Ακρόπολη, κάπου εκεί κοντά στα Δεκεμβριανά, με πατέρα τον Γιάννη από τη Σμύρνη και μητέρα τη Γλυκερία από την Προύσα.

 

Έμεινε πολύ μικρός ορφανός με δυο ακόμα μικρότερα αδέρφια και τη Γλυκερία μάνα-κουράγιο. Το Δημοτικό και το Γυμνάσιο τα έβγαλε στο Κουκάκι. Τα κατάφερνε στα γράμματα, αφού στο Δημοτικό «πήδηξε» τάξη. Φυσική σπούδασε στην Αθήνα και Σχετικότητα το 1972-1973, στο Παρίσι.

 

Από φοιτητής έμαθε το «διδάσκω Φυσική» στις αίθουσες των φροντιστηρίων των νοτίων προαστίων και του κέντρου.

 

Το αυθεντικό ενδιαφέρον του για τη Φυσική τον απέτρεψε, αντίθετα με την πλειοψηφία των ομοτέχνων του, από τη στεγνή κωδικοποίηση των φυσικών εννοιών. Οι απορίες του για τη Φυσική, τον παρώθησαν στην αναζήτηση της ιεράρχησης των εννοιών και στην ανάδειξη της εσωτερικής τους συνοχής χωρίς σχετικό ισχυρό παράδειγμα στην Ελλάδα του πρώιμου 1970.

 

Κάπως έτσι οικοδομήθηκε το ιδιαίτερο διδακτικό προφίλ του, που απέδωσε στο μάθημα Φυσική τα πολιτισμικά του χαρακτηριστικά, γράφει η ομάδα φίλων του στα social media.

 

Ο Ανδρέας Κασσέτας διάβαζε αλλά και έγραφε.

 

Συγγραφέας πολλών βιβλίων για τη διδακτική της φυσικής, αλλά και κειμένων που επιχειρούσαν το πάντρεμα φυσικής και λογοτεχνίας, ο Ανδρέας Κασσέτας διεκδικούσε πάντα μια ανοιχτή, δημοκρατική κοινωνία, που χάρη στη γνώση θα γκρεμίζει σύνορα.

 

Από το πρώτο του βιβλίο το 1972 με τίτλο «Λύνοντας ασκήσεις Φυσικής» (με ψυχεδελικό εξώφυλλο της ποπ κουλτούρας της εποχής που επιμελήθηκε μαθητής του) μέχρι τα δυο πιο πετυχημένα βιβλία διδακτικής Φυσικών Επιστημών στη χώρα («Το μακρόν Φυσική προ του βραχέως Διδάσκω», 2000 και «Το μήλο και το κουάρκ», 2004), ο Ανδρέας Κασσέτας συνόψιζε στο γραπτό του λόγο το ανεπανάληπτο διδακτικό του ταπεραμέντο.

 

Γι' αυτό κυρίως έχει μείνει στη μνήμη των χιλιάδων που είχαν την τύχη να περάσουν από τα χέρια του τα περίπου 45 χρόνια που δικαίωσε το χαρακτηρισμό του επαγγέλματός του σε λειτούργημα.

 

 

Γι' αυτό και το Διαδίκτυο βοά από τον αποχαιρετισμό:

Oh Captain, my Captain...

 

Η πολιτική κηδεία του Ανδρέα Κασσέτα θα γίνει την Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου (ώρα 2μ.μ.) στην αίθουσα πολιτικών κηδειών του Α΄ Νεκροταφείου Αθηνών.

 

της Κατερίνας Λυμπεροπούλου

http://www.thetoc.gr/

Προβλήθηκε 1486 φορές
Ο καιρός την Κυριακή 28 Απριλίου 2024

ΑΤΤΙΚΗ - Καιρός: Γενικά αίθριος.- Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά έως 7 μποφόρ. - Θερμοκρασία: Από 13 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά η μέγιστη 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Ευρωεκλογές - Πλεύση Ελευθερίας: οι 33 υποψήφιοι.

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους για τις ευρεωκλογές και ανάμεσά στους είναι ο τραγουδιστής Μπάμπης Στόκας, ο ηθοποιός Κωστής Σαββιδάκης, η παγκόσμια πρωταθλήτρια Κωπηλασίας Αννέτα Κυρίδου, ο ερευνητής Παναγιώτης Νόιφελτ και η δημοσιογράφος Βασιλική Πολύζου.