Tag: Περικλής Καπετανόπουλος

Ήταν αρχές της δεκαετίας του ’90 όταν συναντήθηκα με τον Νίκο Φωτιάδη, στην προσπάθεια για την ανασυγκρότηση του Κινήματος Ειρήνης. Πρώτο καθήκον που έμπαινε, τότε, ήταν την συνέχιση έκδοσης των «Δρόμων της Ειρήνης» από την ΕΕΔΥΕ και του «Φιλειρηνιστή» από την Παναθηναϊκή Επιτροπή για την Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΠΕΔΥΕ).

Μια συγκινητική και ανθρώπινη ιστορία δυο αδελφών που καταγόντουσαν από το Παλαιοκκλήσι Καρδίτσας. Ο ένας ο Ιωάννης Καλτσάς υπηρετούσε το 1949 ως πιλότος στην Πολεμική Αεροπορία με το βαθμό του Υποσμηναγού. Ο άλλος είχε καταταγεί στον ηρωικό Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας (ΔΣΕ).

Ο Πέτρος Θεοφιλόπουλος από τα Λαγκάδια Γορτυνίας, (επαρχία Καρυταίνης παλιότερα), ήταν αδελφός του πρώτου μπουρλοτιέρη του Αγώνα καπετάν Ιωάννη Θεοφιλόπουλου του επονομαζόμενου Καραβόγιαννου.

Η φήμη του καπετάν Γιάννη Θεοφιλόπουλου έκανε τον βασιλιά Οθωνα να καλέσει τον Καραβόγιαννο στα Ανάκτορα για να τον φωτογραφήσει...

Ένα από τα λαμπρότερα κεφάλαια της ιστορίας του Εικοσιένα, ίσως το πιο κορυφαίο σε σημασία και αγωνιστική ενδυνάμωση στον κατά θάλασσα αγώνα, είναι η πυρπόληση του τουρκικού θωρηκτού (δικρότου) στην Ερεσό.

Κατά το έτος 1825 η πεδινή Ηλεία υπέφερε από τις επιδρομές των Πατρινών Τούρκων που εξορμούσαν, κάθε τόσο, για να συλλέξουν γεννήματα και ζώα, για την διατροφή του υπεράριθμού μουσουλμανικού πληθυσμού που είχε συγκεντρωθεί για ασφάλεια στο κάστρο της Πάτρας και πέριξ αυτού.

Στις 4 το πρωί της 8ης Ιούνη 1948, τμήμα ανταρτών του Αρχηγείου Αχαΐας-Ηλείας δύναμης δύο λόχων με διοικητές τους Δημήτρη Πετρόπουλο (Ζαχαριά) και Νικήτα Πολυκράτη και ο λόχος Πολιτοφυλακής με επικεφαλής τον Κώστα Μπασακίδη αντισυνταγματάρχη - διοικητή του Αρχηγείου και το Τάγμα Καμαρινού ...

Ο αγαπητός μου φίλος, Περικλής Καπετανόπουλος, ιστορικός- δημοσιογράφος, που αποτελεί την ψυχή του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης, είχε την ευαισθησία και την καλωσύνη να αναρτήσει ένα σπάνιο. τουλάχιστον για μένα, ντοκουμέντο που αναφέρεται στην Μάχη της Κρήτης.

Στο Μουσείο και στην προθήκη που αναφέρεται στη Μάχης της Κρήτης, υπάρχει ένα έγγραφο, το οποίο αναφέρεται στο 1ο Σύνταγμα Πεζικού, που πολέμησε στη Κρήτη.

30 Απριλίου 1944.Οι κρατούμενοι αγωνιστές του στρατοπέδου συγκεντρώσεως Χαϊδαρίου, που είναι αγγαρεία στα μαγειρεία μαθαίνουν την παραμονή της Πρωτομαγιάς, από ένα κομμάτι εφημερίδας, ότι οι Γερμανοί θα εκτελέσουν 200 κομμουνιστές την 1 Μαΐου 1944 σε αντίποινα για τον θάνατο ενός Γερμανού στρατηγού και της συνοδείας του στους Μολάους Λακωνίας σε ενέδρα του ΕΛΑΣ.

Όταν στις 23 Απριλίου 1941, ο Τσολάκογλου υπέγραψε την άνευ όρων παράδοση του Ελληνικού Στρατού στην Θεσσαλονίκη, ο βασιλιάς Γεώργιος Β΄ μαζί με τον πρεσβευτή της Μεγάλης Βρετανίας σερ Μάικλ Πάλερετ, εγκατέλειπαν την Αθήνα, με υδροπλάνο.

Αναμφισβήτητα, ο ρόλος του Μητροπολίτη Αντώνιου στα χρόνια της Κατοχής στάθηκε καταλυτικός για την εξέλιξη των πραγμάτων στην Πελοπόννησο την περίοδο 1941-1944.

Καταφύγιο από την ρουτίνα της καθημερινότητας αναζητούν στα πινέλα τους και τον καμβά, εικοσιπέντε άνδρες και γυναίκες της Ελληνικής Αστυνομίας, οι οποίοι θα εκθέσουν τα έργα τους, από 6 έως 8 Μαρτίου στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στην Ηλιούπολη.

Δυσκολεύτηκα να το βρω. Σκαρφαλωμένο ψηλά στο τρελοβούνι, κυκλωμένο από ελιές και αμπέλια, έστεκε το μικρό σπιτάκι με την κεραμιδένια σκεπή, θυμητάρι μιας άλλης εποχής, όπως και ο γέρο αντάρτης που κατοικούσε εκεί, συντροφιά με τις αναμνήσεις του.