Tag: Σπύρος Τζόκας

«Φασουλήδες, μακριά, κι εσείς, παλιάτσοι!| Στην αστόχαστη πλέμπα μην πλερώνεις| Σατιριστή, του σκλάβου το χαράτσι». Οι στίχοι αυτοί του Κωστή Παλαμά στριφογύριζαν στο μυαλό μου παρατηρώντας τη αντικομμουνιστική συγχορδία που ακολούθησε των συγκεντρώσεων για τον εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς από τα εργατικά συνδικάτα.

«Να θυμάστε, δεν μπορούν να μας ακυρώσουν την άνοιξη». Το μήνυμα του εικαστικού Ντέιβιντ Χόκνεϊ διάβαζε ο Αχιλλέας, καθώς μετέφερε ομορφιές στα μάτια και τη δύναμη της αντίστασης που ξυπνάει από τη λήθη του χειμώνα.

Η απαξίωση της πόλης μας συνεχίζεται. Η λογική της μίζερης εξοικονόμησης οδηγεί στην καθημερινή ταλαιπωρία τους συμπολίτες μας. Είναι προφανές πλέον ότι μέτρο των ενεργειών αυτών δεν είναι ο άνθρωπος

Mόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΘΕΜΕΛΙΟ το νέο µυθιστόρηµα του Σπύρου Τζόκα, Η Κραυγή της Σιωπής. Πρόκειται για ένα ιστορικό µυθιστόρηµα µνήµης

Τη φράση αυτή του Έρνεστ Χεμινγουαίη έχω κατά νου όταν σκέφτομαι τη μορφή του Παναγιώτη Λαφαζάνη, ενός ανθρώπου που θα είναι σύμβολο – πρότυπο για τις γενιές των αριστερών. Πραγματικά τον Παναγιώτη μπορείς να τον εξοντώσεις, αλλά δεν μπορείς να τον νικήσεις.

Το άρθρο μου «ΝΗΑΡ ΗΣΤ: Μια ομάδα-μια ιστορία» στόχευε σε κάποιους, ίσως και προφανείς στόχους. Μάλλον δεν έγιναν κατανοητοί. Και είναι ίσως δύσκολο να γίνει από κάποιους που εδώ και χρόνια έχουν πάρει διαζύγιο από τη ζωντανή κοινωνία.Δεν θα ασχοληθώ.

Η ιδεολογικοποίηση της ιστορίας και η χρήση της για τον εθνικό φρονηματισμό και την ιδεολογική χειραγώγηση έχει επιχειρηθεί αρκετές φορές και στο παρελθόν και κάποιες φορές στοίχισε ακριβά στην ανθρωπότητα.

Κυριακή, 8 Οκτωβρίου και ώρα 07.00 μ.μ. - Συμμετέχουν μουσικοί και τραγουδιστές, καθώς και εθελοντές άνδρες και γυναίκες από όλη την Ελλάδα.

Ο Φρύνιχος τιμωρήθηκε από τους Αθηναίους, όταν τους θύμισε με τρόπο δραματικό, στο θέατρο, την άλωση της Μιλήτου, «οι Αθηναίοι ζημίωσαν τον Φρύνιχο ως υπομνήσαντα οικεία κακά».

ΤΟ ΑΔΙΑΧΩΡΗΤΟ ΣΤΟΝ ΠΟΛΥΧΩΡΟ «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΟΛΥΒΙ». Με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη, ο Δυτικός Τομέας της Περιφέρειας Αττικής διοργάνωσε μεγάλη συναυλία τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016, στο παλιό εργοστάσιο και σημερινό πολυχώρο πολιτισμού «Το Ελληνικό Μολύβι».

Το Σάββατο 19 Νοεμβρίου, στις 8:30 μ.μ., σας προσκαλούμε στο θέατρο της οδού Ολυμπίας (Ολυμπίας 5) στην Αργυρούπολη, τη θεατρική ομάδα Πείρα(γ)μα για να παρουσιάσει την παράσταση [Ο κύκλος των «μάταιων» πράξεων], με θέμα τη ζωή και το θάνατο του Ναπολέοντα Σουκατζίδη.