ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΙΜΗΣ ΣΤΟΥΣ 200 ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΚΑΝ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΤΟΥ 1944

Αρθρογραφία 08 Μαϊου 2015

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

 

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 1944: Διακόσιοι ακροναυπλιώτες-κομμουνιστές οδηγούνται από το ναζιστικό στρατόπεδο του Χαϊδαρίου στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Η πιο μαζική εκτέλεση στην Ιστορία της ναζιστικής θηριωδίας

 

9 ΜΑΪΟΥ 1945: Η συνθηκολόγηση της ναζιστικής Γερμανίας και η λήξη του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου στην Ευρώπη.

 

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ? ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΜΑΪΟΥ

18.00μ.μ : Ιστορικός περίπατος στο ναζιστικό Στρατόπεδο ? κολαστήρι του Χαιδαρίου και στο Μπλόκ 15 του στρατοπέδου την περίοδο 1943-1944. Μια συνάντηση για να αντισταθούμε σ? όλους εκείνους που θέλουν να ξεχαστεί η ιστορία αγώνων και θυσιών

19.00 μ.μ : Κατάθεση μνήμης μπροστά στο Μπλόκ 15 του στρατοπέδου

20.00μ.μ : Θεατρική παράσταση και μουσικά δρώμενα στο αίθριο αμφιθέατρο του Χαϊδαρίου. Το Θέατρο «Πείραγμα» και ο Τάκης Κωνσταντακόπουλος στο τραγούδι σε μια θεατρική παράσταση βασισμένη στο ιστορικό μυθιστόρημα του Σπύρου Τζόκα, «ο κύκλος των μάταιων πράξεων»

 

Η παράσταση ακολουθεί το συγκλονιστικό οδοιπορικό του Ναπολέοντα Σουκατζίδη από την Προύσα που γεννήθηκε το 1909 έως και την εκτέλεσή του στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής την Πρωτομαγιά του 1944, διαγράφοντας όλη την τραγική και συνάμα ηρωική διαδρομή της πατρίδας μας και της αριστεράς όπως έχει καταγραφεί στο ιστορικό μυθιστόρημα του Σπύρου Τζόκα Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΩΝ «ΜΑΤΑΙΩΝ» ΠΡΑΞΕΩΝ (εκδόσεις ΕΥΜΑΡΟΣ).

 

 

Προβλήθηκε 904 φορές

Ψάχνετε προπτυχιακά ή μεταπτυχιακά προγράμματα εξ αποστάσεως;

Τα προπτυχιακά εξ αποστάσεως μέσω της πλατφόρμας Brive, προσφέρουν μοναδική ευελιξία στις σπουδές σας, επιτρέποντας πρόσβαση σε εκατοντάδες ειδικότητες από κορυφαία πανεπιστήμια παγκοσμίως, χωρίς να χρειάζεται να διακόψετε την καθημερινότητά σας.

Τα πάντα για το σχολείο!

Τα σχολικά είδη για το 2025-2026 που θα βρείτε στο Βιβλιοπωλείο Πατάκη, περιλαμβάνουν πλήθος επιλογών, όπως, για παράδειγμα, πάνινες τσάντες εμπνευσμένες από διάσημους καλλιτέχνες όπως ο Van Gogh, ο Monet και ο Cezanne, ιδανικές για βιβλία και σημειωματάρια.

Τα πτερόεντα δώρα. Πρωτοχρονιάτικο διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

Ξένος του κόσμου και της σαρκός κατήλθε την παραμονήν από τα ύψη συστείλας τας πτερύγας, όπως τας κρύπτει θείος άγγελος. Έφερε δώρα από τα άνω βασίλεια, δια να φιλεύση τους κατοίκους της πρωτευούσης. Ήταν ο καλός άγγελος της πόλεως.

Η Σταχομαζώχτρα (Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης)

Διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, που πρωτοδημοσιεύτηκε τα Χριστούγεννα του 1889 στην εφημερίδα «Εφημερίς». Είναι ίσως το δημοφιλέστερο διήγημα του Σκιαθίτη συγγραφέα, καθώς περιλαμβάνεται σταθερά από πολλών χρόνων στα σχολικά βιβλία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.