Θα βρέξει αστέρια την Τρίτη 21 Οκτωβρίου! Κάνε ευχές!

Διάφορα αλλά όχι αδιάφορα 20 Οκτωβρίου 2014

Η νύχτα θα λουστεί στο φως τα ξημερώματα της Τρίτης και της Τετάρτης με τις Ωριωνίδες να ρίχνουν στον ουρανό μια ασημένια βροχή από πεφταστέρια.


Δεκάδες μετέωρα (συνήθως 20 έως 25 ανά ώρα, αλλά μπορεί να φθάσουν και τα 50) εισέρχονται και καίγονται στην ατμόσφαιρα της Γης.


Οι Ωριωνίδες είναι μια μέσης έντασης βροχή διαττόντων, που κάθε χρόνο λαμβάνουν χώρα από τις αρχές Οκτωβρίου έως τις αρχές Νοεμβρίου και φέτος αναμένεται να φθάσουν στο μέγιστο σημείο τους το βράδυ της Τρίτης 21 Οκτωβρίου προς χαράματα Τετάρτης 22 Οκτωβρίου.


Οι καλύτερες ώρες για παρατήρηση είναι λίγο μετά τα μεσάνυχτα και πριν την αυγή, στο μέτρο που ο ουρανός είναι καθαρός από σύννεφα.

 

Οι Ωριωνίδες δημιουργούνται από υλικά που έχει αφήσει πίσω του ο διάσημος κομήτης του Χάλεϊ. Τα συγκεκριμένα «πεφταστέρια», θεωρούνται τα πιο γρήγορα, καθώς συνήθως κινούνται με μεγάλη ταχύτητα έως 67 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο και αφήνουν έντονα ίχνη στον ουρανό

 

Οι Ωριωνίδες είναι μία από τις δύο «βροχές» από πεφταστέρια που δημιουργεί η ουρά του διάσημου κομήτη του Χάλεϊ. Η δεύτερη είναι οι Ήτα Υδροχοΐδες, που κορυφώνονται στις αρχές Μαΐου. Ο κομήτης εμφανίζεται στην εσωτερική περιοχή του ηλιακού μας συστήματος κάθε 75 ή 76 χρόνια και είναι τόσο φωτεινός, που είναι ορατός με γυμνά μάτια.

 

Τελευταία φορά εμφανίστηκε στον ουρανό της Γης το 1986 και η επόμενη θα είναι το 2061.

 

Επειδή δεν θα υπάρχει φωτεινή Σελήνη στον ουρανό, η εποχή θεωρείται κατάλληλη για παρατήρηση.

 

Οι καλύτερες -και πιο βολικές- ώρες για παρατήρηση είναι, με κατεύθυνση προς την ανατολή, λίγο μετά τα μεσάνυχτα και πριν την αυγή, στο μέτρο βέβαια που ο κατά τόπους ουρανός είναι καθαρός από σύννεφα.

 

από: madata.gr

Προβλήθηκε 426 φορές
Ο καιρός το Σάββατο 03.05.2025

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο, κυρίως στα ανατολικά και τα νότια. Στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη θα φτάσει τους 20 με 23 βαθμούς, στην υπόλοιπη χώρα έως 24 με 28 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός την Παρασκευή 02.05.2025

ΑΤΤΙΚΗ - Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με πιθανότητα τοπικών βροχών τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ορεινά. Το βράδυ γενικά αίθριος.

Ο καιρός την Τρίτη 29 Απριλίου 2025

ΑΤΤΙΚΗ - Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές. - Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και στα ανατολικά 8 μποφόρ. - Θερμοκρασία: Από 12 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια και ανατολικά η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.