Έγινε τη Τρίτη 19.1.2016 η πολυδιαφημισμένη εκδήλωση του Δημάρχου κ. Βαλασόπουλου για τη διαμόρφωση αιτήματος   σύνδεσης της Περιφερειακής Υμηττού  με την Βουλιαγμένης μέσω σήραγγας  προκειμένου να περιοριστεί η διαμπερής κυκλοφορία της Πόλης.

 

Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους ο κ. Πάνος Τότσικας  της Πρωτοβουλίας  Πολιτών για την Προστασία του Υμηττού.

 

Ο κ. Τότσικας  έπρεπε να νοιώθει και ένοιωθε  ιδιαίτερα ικανοποιημένος  γιατί έβλεπε να αποδέχονται τους αγώνες του  κατά τόσο πανηγυρικό τρόπο  τόσοι πολλοί παράγοντες της Ηλιούπολης.

 

Η Ηλιούπολη προϋπήρξε του κ. Δημάρχου και προφανώς θα συνεχίσει να υπάρχει και μετά!  Οι αγώνες όμως  για την προστασία του Υμηττού  αρχίζουν λίγο ή πολύ με την παρουσία της Πρωτοβουλίας  Πολιτών για την Προστασία του Υμηττού  και προσωπικά του κ.  Τότσικα.  Αυτό πρέπει να το αναγνωρίσει η Ηλιούπολη στον κ. Τότσικα!

 

Μάρτιος 2009 η Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Υμηττού και   ο κ. Τότσικας δημοσιεύει,  http://www.ilioupolisonline.gr/epikairotita/kritikes/4746-kritikes-350.html ,   μια ολοκληρωμένη πρόταση   που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον,  γιατί  χάρις στη πληρότητά της,  γίνεται αποδεκτή και από άλλες δυνάμεις της Ηλιούπολης όπως η  «Ηλίου ?Πόλις  Ανθρώπινη  Πόλη»  του  αείμνηστου Κώστα Κονδύλη.

 

Αξίζει να σημειωθεί πως ο τότε Δήμαρχος κ. Αναγνώστου Δημοκρατικότερα συμπεριφερόμενος  συγκάλεσε το Δημοτικό Συμβούλιο στην υπ αριθμό 9 Συνεδρίαση στις 28 Απριλίου 2009  με ειδικό θέμα την Περιφερειακή Υμηττού.   http://www.ilioupoli.gr/municipality/council/dspraktika.aspx     

 

Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η συνεδρίαση εκείνη  γιατί έγινε μια σοβαρή συζήτηση που συνέβαλε στην προώθηση της ιδέας της  σήραγγας.

 

Σε εκείνο το Συμβούλιο έγινε ξεκάθαρη η υποστήριξη της πρότασης  του κ. Τότσικα ,  τόσο από τον αείμνηστο Κώστα Κονδύλη όσο και από τον κ. Δημήτρη Πανταζόπουλο. Τότε όμως τα συμφέροντα των κατασκευαστικών εταιρειών ήταν το μέγιστο ,η επέκταση της Περιφερειακής Υμηττού!

 

Βέβαια περάσανε κοντά 6 χρόνια από τότε. Το θέμα περιήλθε σε πολιτικό-κομματικό «μη ενδιαφέρον».    Οι συνθήκες αλλάξανε δραματικά. Η οικονομική κρίση οδήγησε και  στο νέο ρυθμιστικό σχέδιο που απέτρεψε την  επέκταση της Περιφερειακής Υμηττού,  άφησε όμως το πρόβλημα  της διχοτόμησης της Ηλιούπολης.

 

 Πάνω στο πρόβλημα αυτό πρέπει να αναπτυχθεί ένας γόνιμος διάλογος που θα ενταχθεί σε ένα ευρύτερο σχεδιασμό που έχει ανάγκη η χώρα.  ΠΡΩΤΑ Η ΧΩΡΑ λοιπόν !

 

Αυτό το επισημαίνει ο κ. Τότσικας με νέο πρόσφατο άρθρο του http://ilioupoligiaolous.gr/index.php   και υπό τον τίτλο  «Ο Δήμαρχος Ηλιούπολης και η Σήραγγα» επισημαίνει τις σημαντικές εξελίξεις που μεσολάβησαν και άλλαξαν άρδην τις συνθήκες.    

 

Στην εκδήλωση για τη σήραγγα, η ανάγκη ενός ευρύτερου διαλόγου απουσίαζε.

 

Η ασυνέχεια του Δήμου , η  Δημαρχοκεντρική και προσωποπαγής πολιτική σκέψη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έκανε αισθητή τη παρουσία της. Ο κ. Τότσικας προσπεράστηκε!  

 

Το Πακέτο Γιούνκερ μύρισε χρήμα. Δεν υπάρχει χρόνος!  Μόνο ο κ. Χρήστος Κολομβούνης τόλμησε να βάλει ένα θέμα γενικότερων επιλογών. «Φωνή βοώντος εν τη ερήμω»! Στη συγκέντρωση κυριαρχούσαν τα συμφέροντα  των μελών του τεχνικού επιμελητηρίου και των ιδεολογικών του εκφραστών.

 

Το πακέτο Γιούνκερ μυρίζει κάποια χρήματα και τα μελετητικά γραφεία δημιουργούν προϋποθέσεις  να κινηθεί το χρήμα. Παλιές παρέες ανασυντάσσονται ή τουλάχιστον το προσπαθούν !

 

Έχει ιδιαίτερη  σημασία η τοποθέτηση του Σοσιαλιστή  κ. Χρυσοχοϊδη για τον ιδιωτικό χαρακτήρα του έργου, δηλαδή  ΔΙΟΔΙΑ.

 

 Μάλιστα όλα πρέπει να κλείσουν εντός 18 μηνών και με την υποστήριξη  της λαϊκής βάσης.

 

Είναι η Λαϊκή βάση που ζητάει  ΔΙΟΔΙΑ που σημαίνει και εναλλακτική λύση, δηλαδή παραμένει και η σημερινή διέλευση-διχοτόμηση της Ηλιούπολης  ως έχει!

 

Στη βράση κολλάει το σίδερο!  Η μάχη για «μελέτες» με ΔΙΟΔΙΑ   ξεκινάει και με «συστράτευση»!

 

 

g.baltas

Γιώργος Μπαλτάς

25.1.2016             

   

 

Προβλήθηκε 1599 φορές

Το διήγημα της Πέμπτης: ''Χωρίς στεφάνι'' του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

Ένα διήγημα που μπορεί να ταιριάζει με αυτό που αποκαλούμε «ατμόσφαιρα των ημερών», όμως θίγει ζητήματα της κοινωνίας μας διαχρονικά, κι έχει μεγάλο ενδιαφέρον ο τρόπος που τα προσεγγίζει ο μεγάλος Παπαδιαμάντης…