Με το πέρασμα του χρόνου, κάθε άτομο μέσα στη σχέση αναλαμβάνει κάποιους ρόλους ώστε να είναι λειτουργική η συμβίωση (για παράδειγμα, ο ένας πλένει τα πιάτα και ο άλλος κατεβάζει τα σκουπίδια) και να μη χρειάζεται να γίνεται διαπραγμάτευση για καθημερινά θέματα, αλλά σχεδόν αυτόματα να διευθετούνται.

 

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στο σεξ. Η σεξουαλική ρουτίνα περιλαμβάνει το πότε κάνουμε σεξ, ποιος παίρνει την πρωτοβουλία και πώς το εκφράζει, πού κάνουμε σεξ, πώς κάνουμε σεξ και τι κάνουμε μετά το σεξ.

 

Αυτή η ρουτίνα έχει αρκετά θετικά, διότι αν λ.χ. γνωρίζουμε ότι στον/στη σύντροφό μας αρέσει μια συγκεκριμένη σεξουαλική πρακτική, τότε επαναλαμβάνοντάς την έχουμε εξασφαλίσει ότι θα ευχαριστηθεί.

 

Ωστόσο, η ρουτίνα φέρνει την εξοικείωση και δυσκολεύει πολύ τη σεξουαλική διέγερση ? και αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που προκαλείται από τις δύσκαμπτες σεξουαλικές ρουτίνες.

 

Πολλοί ερμηνεύουν τη σεξουαλική ανία ως προσωπική ανεπάρκεια και αισθάνονται θλίψη, όμως είναι αναμενόμενη.

 

Το ότι τους απασχολεί δείχνει πως εξακολουθούν να ενδιαφέρονται για τη σεξουαλική τους ζωή, αλλά χρειάζεται να την εξελίξουν.

 

Για να το επιτύχετε αυτό, δοκιμάστε τα εξής:

* Αύξηση των δραστηριοτήτων που απολαμβάνετε από κοινού.

* Επικέντρωση της προσοχής στα θετικά συναισθήματα που νιώθει ο ένας για τον άλλον (κάποιες φορές ξεχνάμε όλους τους λόγους για τους οποίους έχουμε επιλέξει να ζούμε με κάποιον άνθρωπο).

* Αύξηση της σωματικής εγγύτητας, χωρίς απαραίτητα να οδηγεί σε σεξουαλική επαφή.

* Παροχή σεξουαλικών ερεθισμάτων του ενός στον άλλον εναλλάξ, χωρίς να γίνεται απαραίτητα ταυτόχρονα.

* Λίγο εγωιστική διάθεση, δηλαδή διάθεση να ευχαριστήσετε τον εαυτό σας δίχως να σκέφτεστε κατά προτεραιότητα την ικανοποίηση του/της συντρόφου σας.

 

Οπως επενδύουμε στις δουλειές μας και φροντίζουμε ό,τι θεωρούμε σημαντικό, έτσι οφείλουμε να φροντίζουμε και να επενδύουμε στη σεξουαλική μας ζωή προκειμένου να την απολαμβάνουμε όπως επιθυμούμε.

 

Η Εύη Κυράνα (www.kyrana.gr) είναι διδάκτωρ Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ειδικευμένη στην Κλινική Σεξολογία και υπεύθυνη του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας του ΑΠΘ

 

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία

Προβλήθηκε 724 φορές