Ενώ δεν είχε συλληφθεί ακόμη και δεν μιλούσε υπό την πίεση της δικαστικής δίωξης ο τέως πρόεδρος του νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» κ. Χάρης Τομπούλογλου είπε, σύμφωνα με συνομιλία που έχει καταγράψει η Ελληνική Αστυνομία: «...Εγώ δεν είμαι ο μ... αυτή την εποχή να αναθέτω 190.000 ευρώ και να μην παίρνω μία.

 

Ή θα κάνουν κίνηση να μου δώσουν μερίδιο σε εμένα και στον σύμβουλο του υπουργείου, με τον οποίο αναθέσαμε στην εταιρεία το θέμα για την παχυσαρκία, ή θα καταγγείλω τον διαγωνισμό και θα τους καταστρέψω...».

 

Ο σύμβουλος του υπουργείου για τον οποίο μιλάει ο κ. Τομπούλογλου λέγεται Στέφανος Μιχαλάκος, είναι ενδοκρινολόγος παιδίατρος, λέει ότι δεν γνώριζε το παραμικρό και υποθέτει ότι ο πρόεδρος του νοσοκομείου τον χρησιμοποίησε για να δώσει μεγαλύτερο βάρος στο (παράνομο) αίτημά του.

Ο κ. Μιχαλάκος είναι επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος αντιμετώπισης της παιδικής παχυσαρκίας, που εντάχθηκε στην προγραμματική περίοδο 2007-2013 του ΕΣΠΑ και είναι το μεγαλύτερο από 10 παρόμοια προγράμματα που είχαν εγκριθεί από το ΚΕΣΥ επί υπουργίας Ανδρέα Λοβέρδου. Οι 190.000 για τη διαφήμιση είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Ο κ. Λοβέρδος φέρεται να συνδέεται πολύ στενά με τον παιδίατρο. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το πρόγραμμα είχε κοστολογηθεί έως πριν από λίγες ημέρες πάνω από 2,8 εκατομμύρια ευρώ και οδήγησε στην παρέμβαση του υπουργού Υγείας Αδ. Γεωργιάδη, που το περιέκοψε κατά 100.000 ευρώ.

Αλλά αυτή δεν είναι η μόνη αντίθεση που δημιουργήθηκε. Ηδη από την εποχή της κατάρτισης του προγράμματος ο καθηγητής Παιδιατρικής Γεώργιος Χρούσος, ένας από τους καλύτερους ειδικούς που έχει η χώρα, μας επισήμανε σε επιστολές του, όπως άλλωστε και σε εξώδικο που είχαν στείλει τόσο η ενδοκρινολογική εταιρεία όσο και η εταιρεία κατά της παχυσαρκίας, ότι το πρόγραμμα των 3 εκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας ήταν πάρα πολύ ακριβό, καθώς το αντίστοιχο που είχε υλοποιήσει η κλινική του πριν από οκτώ χρόνια, ενώ ο ίδιος δεν ήταν τότε εκεί, είχε στοιχίσει μόλις 25.000!

Συνεργάτες του κ. Λοβέρδου, όπως και ο πρόεδρος του ΚΕΣΥ, Ανδρέας Σερέτης, είχαν αρνηθεί να εγκρίνουν το πρόγραμμα των 2,8 εκατ. ευρώ, καθώς ξεπερνούσε κατά πολύ σε προϋπολογισμό άλλες δράσεις που είχαν φτάσει τότε στο ΚΕΣΥ και κόστιζαν μεταξύ 700-1.200.000 ευρώ. Τελικά, το πρόγραμμα προχώρησε με ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.

Η έρευνα της πανεπιστημιακής κλινικής είχε δείξει το 2000-2001 ότι η Ελλάδα, παρά τη μεσογειακή διατροφή, πλησιάζει στους δείκτες παιδικής παχυσαρκίας τις ΗΠΑ και υπολείπεται μόνο της Κύπρου. Ενα στα 4 παιδιά ηλικίας 3 έως 18 ετών είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο. Στα παιδιά 3 - 12 ετών το ποσοστό αυτό προσεγγίζει το 31%, σύμφωνα με τα στοιχεία του προγράμματος, ενώ οι μητέρες τους στις περισσότερες των περιπτώσεων θεωρούν ότι είναι φυσιολογικά. Παράλληλα, το 58% των ενηλίκων Ελλήνων έχει βάρος μεγαλύτερο του φυσιολογικού. Η παχυσαρκία συνδέεται με νοσήματα ιδιαίτερα διαδεδομένα, όπως διαβήτης, εμφράγματα, παθήσεις της σπονδυλικής στήλης, υπέρταση, καρκίνος του ενδομητρίου, του στήθους, του προστάτη, του εντέρου. Το πρόβλημα είναι λοιπόν κάτι περισσότερο από υπαρκτό.

Το θέμα είναι αν λύνεται με προγράμματα-μαμούθ σαν και εκείνο που εγκρίθηκε για την προγραμματική περίοδο 2007-2013. Ο κ. Μιχαλάκος αντιτείνει ότι σε αντίθεση με το πρόγραμμα του 2001, για το οποίο είχαν χρησιμοποιηθεί εθελοντές, εδώ προσλαμβάνονται ειδικοί. Αλλά μια ματιά στα απαιτούμενα προσόντα για θέσεις, όπως αυτές που έχουν αναρτηθεί στη «Διαύγεια», αποκαλύπτουν διαφορετικά πράγματα και μιαν άλλη πτυχή στην υπόθεση: Για παράδειγμα, στα απαιτούμενα προσόντα για την επικουρία Α΄ στο πρόγραμμα, περιλαμβάνονται ακόμη και πτυχία όπως «Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών» ή «Γλωσσολογίας Ανατολικής Μεσογείου»...

Σύμφωνα με το χθεσινό capital.gr, στο σύνολο του προγράμματος, 2 εκατομμύρια ευρώ αφορούσαν την έρευνα και 350.000 ευρώ τα έξοδα μετακίνησης.

 

του Τάσου Τέλλογλου

από Καθημερινή.

Προβλήθηκε 1212 φορές
Αποφυλακίζεται με βούλευμα ο Νίκος Μιχαλολιάκος - Οι περιοριστικοί όροι που του επιβλήθηκαν

Το Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Λαμίας αποφάσισε με βούλευμά του την αποφυλάκιση με όρους του Νίκου Μιχαλολιάκου, του άλλοτε ηγέτη της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής