Των αγίων Τριών Παίδων Ανανίου, Αζαρίου και Μισαήλ, η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Διάφορα αλλά όχι αδιάφορα 08 Δεκεμβρίου 2014

Στις 17 Δεκεμβρίου θα γίνει η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Προς επιβεβαίωση των πληροφοριών, η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη ανακοίνωσε την επίσπευση της διαδικασίας.

 

Η τελική απόφαση ελήφθη το μεσημέρι, σε συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου βενιζέλου η οποία κρατήθηκε μυστική. Στη συνέχεια οι δύο αρχηγοί ενημέρωσαν τον Κάρολο Παπούλια για την εξέλιξη.

 

Το σκεπτικό της απόφασης θα το εξηγήσει ο πρωθυπουργός σε διάγγελμα που θα κάνει αύριο. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες δεν αποκλείεται σε αυτό το διάγγελμα να ανακοινώσει και το όνομα του υποψήφιου προέδρου της Δημοκρατίας.

 

Τόσο το Μαξίμου όσο και η Χαριλάου Τρικούπη πάντως επισημαίνουν οτι η επίσπευση της προεδρικής εκλογής επελέγη προκειμένου να αφαιρεθεί το ένα "αγκάθι" της πολιτικής αβεβαιότητας μετά και την θετική όπως λένε απόφαση του Eurogroup για δίμηνη παράταση του τρέχοντος προγράμματος.

 

Το δεύτερο "αγκάθι" αφορά στο αν θα περάσουν από τη Βουλή τα μέτρα που προϋποθέτει η συμφωνία με τους δανειστές.

 

Σύμφωνα με την επίσημη απόφαση, η πρώτη ψηφοφορία θα γίνει την επόμενη Τετάρτη, 17 Δεκεμβρίου. Σ΄αυτήν θα απαιτηθούν 200 «ναι».

 

Εάν αποβεί άκαρπη, η δεύτερη ψηφοφορία θα γίνει στις 23 Δεκεμβρίου (και όχι 22 Δεκεμβρίου όπως είχε αρχικά αναφερθεί). Θα απαιτηθούν πάλι 200 «ναι».

 

Εάν κι αυτή αποβεί άκαρπη, η τρίτη ψηφοφορία θα γίνει στις 29 Δεκεμβρίου (και όχι 27 Δεκεμβρίου όπως είχε αρχικά αναφερθεί). Σ΄αυτήν θα απαιτηθούν 180 θετικές ψήφοι.

 

Εάν κι αυτή δεν «δώσει» Πρόεδρο, η Βουλή θα διαλυθεί μετά από δέκα ημέρες και θα προκηρυχθούν εκλογές οι οποίες θα διεξαχθούν στα τέλη του Ιανουαρίου.

 

Να σημειωθεί ότι την πρόταση να μείνει ανοικτή η Βουλή στις γιορτές για να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε κάνει προ δύο εβδομάδων η Ντόρα Μπακογιάννη.

 

Φυσικά, είναι η πρώτη φορά (τουλάχιστον μετά την Μεταπολίτευση) που η Βουλή παραμένει «ανοικτή» μέσα στις γιορτές...


Πηγή:www.capital.gr

Προβλήθηκε 646 φορές
Ο καιρός την Παρασκευή 02.05.2025

ΑΤΤΙΚΗ - Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με πιθανότητα τοπικών βροχών τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ορεινά. Το βράδυ γενικά αίθριος.

Ο καιρός την Τρίτη 29 Απριλίου 2025

ΑΤΤΙΚΗ - Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές. - Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και στα ανατολικά 8 μποφόρ. - Θερμοκρασία: Από 12 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια και ανατολικά η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Ο καιρός την Κυριακή 27 Απριλίου 2025

ΑΤΤΙΚΗ - Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και κατά διαστήματα σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες πιθανώς να είναι κατά τόπους ισχυρές μέχρι το απόγευμα. Βαθμιαία βελτίωση τις βραδινές ώρες.