Αρθρογραφία


Σχετικά με τον Υμηττό, τον Σ.Π.Α.Υ. και τον Προφήτη Ηλία. (Επιτροπή Πολιτών για την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος στον Υμηττό)
Το ''αμπρί'' του καπετάνιου (του Περικλή Καπετανόπουλου)

Δυσκολεύτηκα να το βρω. Σκαρφαλωμένο ψηλά στο τρελοβούνι, κυκλωμένο από ελιές και αμπέλια, έστεκε το μικρό σπιτάκι με την κεραμιδένια σκεπή, θυμητάρι μιας άλλης εποχής, όπως και ο γέρο αντάρτης που κατοικούσε εκεί, συντροφιά με τις αναμνήσεις του.

Αναμνήσεις που πονάνε με αφορμή μια σημερινή απόφαση!!! (του Γιώργου Σιμόπουλου)

Είναι κάποιες στιγμές που πραγματικά με εντυπωσιάζουν, καθώς οι μνήμες μιας εποχής έρχονται αναλυτικά μετά από κάτι που βλέπω ή διαβάζω. Με εντυπωσιάζουν γιατί βρίσκομαι σε μια ηλικία που αρκετές φορές, ξεχνάω πράγματα της προηγούμενης μέρας.

Η αντικατάσταση ενός σώματος καλοριφέρ «δημιουργεί» πολιτικό πρόβλημα στην Ηλιούπολη; (του Γιώργου Μπαλτά)

Σε μεγάλο θέμα αναδείχτηκε στην Πόλη η αντικατάσταση ενός «σώματος καλοριφέρ» μιας σχολικής τάξης που δεν λειτούργησε για κάποιες σχολικές ώρες την πρώτη ημέρα μετά τις διακοπές!

Quo vadis παιδεία; (Στάθης Ψυρρόπουλος - Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ηλιούπολης)

Τέσσερις και πλέον μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων της «νέας» διοίκησης και τα σχολεία αντιμετωπίζονται και αυτά με τρόπο πρόχειρο και με πολιτική που δεν έχει σαφή προσανατολισμό.

Κεφαλονιά 1943 : Mία φιλία ποτισμένη με αίμα...  (του Περικλή Καπετανόπουλου)

Ο Amos Pampaloni συνιστά μια ιδιαίτερη περίπτωση Ιταλού αξιωματικού. Γεννήθηκε στη Φλωρεντία το 1910. Σπούδασε μηχανικός και το 1939 κατετάγη στο στρατό με τον βαθμό του υπολοχαγού.

ΟΙ ΝΕΚΡΕΣ ΖΩΝΕΣ ΣΤΟ ΕΜΦΥΛΙΟ ΠΟΛΕΜΟ

Σοβαρό ρόλο στην ήττα του ΔΣΕ έπαιξε η βίαιη εκκένωση από τον τακτικό στρατό των περιοχών, που ήταν θέατρα των μαχών, για τη δημιουργία "νεκρών ζωνών" και την απομόνωση των ανταρτών από τους αγροτικούς πληθυσμούς.

Ιστορικός αναθεωρητισμός και Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος (1939-1945)  (του Περικλή Καπετανόπουλου)

Από τα μεγαλύτερα ιστορικά γεγονότα του 20ου αιώνα, μαζί με την Οκτωβριανή Επανάσταση, είναι ο Β΄Παγκόσμιος Πόλεμος (1939-1945). Διήρκεσε 2.194 μέρες και οι φλόγες του αγκάλιασαν μια έκταση 22 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Δυναμική αντίδραση στην απαξίωση της ιστορικής Καισαριανής (Σπύρος Τζόκας)

Η απαξίωση της πόλης μας συνεχίζεται. Η λογική της μίζερης εξοικονόμησης οδηγεί στην καθημερινή ταλαιπωρία τους συμπολίτες μας. Είναι προφανές πλέον ότι μέτρο των ενεργειών αυτών δεν είναι ο άνθρωπος

Η προσφυγική Αθήνα στην Μηχανή του Χρόνου. Η «γέννηση» του Βύρωνα, της Καισαριανής, της Νέας Ιωνίας και του Περιστερίου...

Την απότομη επέκταση της Αθήνας και τους νέους προσφυγικούς δήμους που δημιουργήθηκαν περιμετρικά της πρωτεύουσας μετά το 1922, παρουσιάζει η Μηχανή του Χρόνου με το Χρίστο Βασιλόπουλο, τη Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου στις 9 το βράδυ από το Cosmote History. Διαβάστε ionias-kai-toy-peristerioy/

Ο ΕΛΑΣ της Ηλιούπολης τον Δεκέμβρη του 1944 (του Περικλή Καπετανόπουλου)

29 Δεκέμβρη 1944. Τσουχτερό κρύο και χιονίζει. Οι ανατολικές συνοικίες έχουν πια ισοπεδωθεί από το πυροβολικό και τα αεροπλάνα των Εγγλέζων. Τα τμήματα της ΕΛΑΣ (1η Ταξιαρχία) αμύνονται στη γραμμή Αη Γιάννης-Κατσιπόδι (Δάφνη)-Δουργούτι (Νέος Κόσμος)-Γούβα.

Η εξουσία σαν ηδονική αυταξία (ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΠΟΥΚΑΛΑΣ)

Αν η εξουσία δεν ήταν και αυταξία, οι μνηστήρες της θα ήταν λιγότεροι και φρονιμότεροι· θα περνούσαν τα λεγόμενά τους από την κρησάρα της υπευθυνότητας και θα ήταν προσεκτικότεροι στην επιλογή μεθόδων, ώστε να μην τις δουν να γίνονται μπούμερανγκ.