Αρθρογραφία


Ε.Π.Ο.Ν: Με ανεξίτηλα γράμματα στις σελίδες της Ιστορίας

Στις 23 Φλεβάρη 1943, σε ένα μικρό σπίτι, στην οδό Δουκίσσης Πλακεντίας 3 στους Αμπελόκηπους, ιδρύεται η Ενιαία Πανελλαδική Οργάνωση Νέων, η θρυλική ΕΠΟΝ, η μεγαλύτερη νεολαιίστικη οργάνωση της χώρας.

Στις 15 Φεβρουαρίου 1952 ξεκίνησε η δεύτερη δίκη του Ν.Μπελογιάννη και των συντρόφων του (η ταινία)

Αυτή η Ελλάδα, η μετεμφυλιακή, είναι που σημαδεύει ανεξίτηλα το σήμερα. Η εξάρτηση μας από τον ξένο παράγοντα είναι ακόμα μεγαλύτερη και η θέση στη διεθνή σκηνή, ακόμα χειρότερη.

Αυρήλιος Βαρκάδος: Ένας άγνωστος ήρωας κατά των Γερμανών από την Ηλιούπολη. (Του Περικλή Καπετανόπουλου)

Ένα από τα μεγαλύτερα σαμποτάζ στην κατεχόμενη, από τους Γερμανούς, Ευρώπη έγινε στο εργοστάσιο του Μαλτσινιώτη στη προσφυγική συνοικία του Υμηττού.

Όταν κάποιοι πολεμούσαν τους ναζί στην Κατοχή, χιλιάδες άλλοι πλούτισαν.

Η ιταλογερμανική Κατοχή του 1941-44, πέρα από λιμός, βομβαρδισμοί, μπλόκα, αντιστασιακές πράξεις και κτηνώδη αντίποινα, υπήρξε και κάτι άλλο: μια πελώρια οικονομική ευκαιρία οικονομικής αποκατάστασης και κοινωνικής ανόδου για χιλιάδες έλληνες πολίτες...

ΣYZΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ''a la cart'' (ΔΙΑΜΑΝΤΗ -ΒΟΣΙΝΑΚΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ)

Με έκπληξη είδαμε στα τοπικά μέσα της πόλης μας ότι σήμερα το μεσημέρι συζητήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού συμβουλίου το ΤΕΡΑΣΤΙΟ θέμα που αφορά την ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ

Είναι και τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες (Α.μ.Ε.Α.) πολίτες της Ηλιούπολης. (του Δημήτρη Σταματόπουλου)

Ως Άνθρωπος Με Ειδικές Ανάγκες κι εγώ (αναπηρία 95%) και ακούγοντας σε συζητήσεις τους συμπολίτες μου Α.Μ.Ε.Α. να διαμαρτύρονται για τις συνθήκες προσβασιμότητας στην πόλη μας, αποφάσισα να κινηθώ όσο πιο νόμιμα μπορούσα ώστε να προκαλέσω την δημοτική αρχή να δώσει μια λύση στο πρόβλημα μας.

Βασίλισσα Φρειδερίκη : Στο όνομά της ο τόπος ποτίστηκε με πολύ αίμα και δάκρυ...

Στις 7 Φεβρουαρίου 1981 πέθανε η βασίλισσα Φρειδερίκη, μια γυναίκα που με το άκουσμα του ονόματός της ξυπνούν μνήμες συμφοράς. Αυτή η γυναίκα δεν ήταν τυχαίο πρόσωπο. Ηταν ταγματάρχης της νεολαίας του Χίτλερ και πρωταγωνίστησε στις πιο μαύρες σελίδες της ελληνικής ιστορίας.

«Θέλει αρετήν και τόλμην... (και) η Παιδεία» (Ελευθέριος Ανευλαβής)

Παιδεία, «προς την διάνοιαν και προς το της ψυχής ήθος» (Αριστοτέλης). Η παρούσα κατάσταση της Παιδείας δεν είναι μια ατυχής δυσλειτουργία της κοινωνίας. Είναι στοχευμένη επίθεση κατά του ανθρωπιστικού ιδεώδους, η οποία προβάλλεται και επιβάλλεται ως αναγκαία συνθήκη για την ύπαρξη μιας σύγχρονης (μοντέρνας) νεοφιλελεύθερης κοινωνίας.

27 Γενάρη 1945: Όταν ο Κόκκινος Στρατός απελευθέρωσε το Αουσβιτς

Από τις αρχές του 1945, στις 12 του Γενάρη, ξεκίνησε η επιχείρηση «Βιστούλα – Οντέρ» του Κόκκινου Στρατού. Τα σοβιετικά στρατεύματα άρχισαν τη μεγάλη επέλασή τους με κατεύθυνση τη πρωτεύουσα της ναζιστικής Γερμανίας, το Βερολίνο.

Η Ηλιούπολη βγαίνει από τον απομονωτισμό της! (του Γιώργου Μπαλτά)

Η Ηλιούπολη βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι επιλογών. Η Ηλιούπολη καλείται να προβληματιστεί για την παραπέρα πορεία της υπό το φως των νέων συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί.

Σχετικά με τον Υμηττό, τον Σ.Π.Α.Υ. και τον Προφήτη Ηλία. (Επιτροπή Πολιτών για την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος στον Υμηττό)
Το ''αμπρί'' του καπετάνιου (του Περικλή Καπετανόπουλου)

Δυσκολεύτηκα να το βρω. Σκαρφαλωμένο ψηλά στο τρελοβούνι, κυκλωμένο από ελιές και αμπέλια, έστεκε το μικρό σπιτάκι με την κεραμιδένια σκεπή, θυμητάρι μιας άλλης εποχής, όπως και ο γέρο αντάρτης που κατοικούσε εκεί, συντροφιά με τις αναμνήσεις του.