Κάθε άνθρωπος ανεξαρτήτου ηλικίας, έχει δικαιώματα και αξιώνει καλύτερους όρους διαβίωσης, που δεν θα προσβάλλουν την αξιοπρέπειά του.

Αυτό το ανθρωπιστικό αξίωμα και παράλληλα δημοκρατική αρχή, ισχύει και για την Τρίτη Ηλικία.

Η 1η Οκτώβρη, «Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων», επίσης γνωστή και ως Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία, είναι αφιερωμένη στην τιμή, το σεβασμό και την φροντίδα που οφείλουμε προς τους ηλικιωμένους.

Η Τρίτη Ηλικία έχει εμπειρία, γνώση και πολύτιμο χρόνο. Προσφέρει ανεκτίμητο έργο σε όλη την κλίμακα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής.

Η βασική προσπάθεια για τον ηλικιωμένο θα πρέπει να είναι η διατήρηση της καλής ποιότητας ζωής του, η εξασφάλιση της αυτονομίας και αυτάρκειάς του, όπως και η προστασία του σε περίπτωση ασθένειας.

Αυτό συνεπάγεται ότι τα κράτη και οι φορείς θα πρέπει να εργασθούν για πολιτικές και προγράμματα που θα επιτρέψουν στους ηλικιωμένους να ζήσουν σ' ένα περιβάλλον που ενισχύει τις δυνατότητές τους, προάγει την ανεξαρτησία τους ενώ τους προσφέρει στήριγμα και φροντίδα καθώς γηράσκουν.

Εξίσου σημαντικό είναι να αναγνωρίζεται και να γίνεται σεβαστή η αξιοπρέπεια, το κύρος, η σοφία και η παραγωγικότητα των ηλικιωμένων σε όλες τις κοινωνίες και ιδιαίτερα ο ρόλος τους ως εθελοντών και ατόμων που προσφέρουν σε όλες τις ηλικίες.

Αυτό, με τη σειρά του, σημαίνει την προώθηση μια πιο θετικής εικόνας της γήρανσης.

Μια ισχυρή τρίτη ηλικία που θα έχει τη δυνατότητα να συνεισφέρει σημαντικά στην αναπτυξιακή διαδικασία και στο έργο της οικοδόμησης πιο παραγωγικών, ειρηνικών και αειφόρων κοινωνιών θα είναι προς συμφέρον ολόκληρης της ανθρωπότητας .

Η βραβευμένη με το Νόμπελ Ιατρικής (1986), Ρίτα Λέβι Μονταλτσίνι απέδειξε εξάλλου στις έρευνές της, ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί τέλεια ακόμη και σε μεγάλη ηλικία, ανεξάρτητα από τη φθορά των υπόλοιπων οργάνων του σώματος.

Ζωντανή απόδειξη των θέσεων αυτών ήταν η ίδια η γοητευτική αυτή κυρία, που στο κατώφλι των 90 της χρόνων, ενεργοποιήθηκε δυναμικά και παρήγαγε σημαντικό έργο.

Με τη δραστηριότητά της θύμισε πολλούς άλλους επώνυμους ηλικιωμένους που έφθασαν στην κορυφή της δημιουργίας τους σε προχωρημένη ηλικία, μεταξύ άλλων όπως ο Γαλιλαίος, ο Μιχαήλ Άγγελος, ο Πικάσο, ο αστροναύτης Τζών Γκλέν ο οποίος στα 77 του χρόνια έκανε και πάλι το διαστημικό του ταξίδι κ.α.

Σε αυτήν την Τρίτη Ηλικία, σε όλους τους ηλικιωμένους που είναι δίπλα μας, οφείλουμε τον θαυμασμό και την ευγνωμοσύνη μας. Όχι μόνο για σήμερα αλλά και για κάθε ημέρα της ζωής τους.

Άλλωστε οι μεγαλύτερες γενεές υπήρξαν οι γονείς και οι δάσκαλοι όλων.

Σε αυτούς χρωστάμε το ζήν και το ευ ζήν .

Προβλήθηκε 2731 φορές

25 λόγοι για να ψηφιστεί ξανά ο Γ. Χατζηδάκης την Κυριακή 15 Οκτ 2023 (Άρθρο γνώμης του Θάνου Κατσώνη - Ειδικού Συνεργάτη του Δημάρχου, 2019-2022)

Μετά από τέσσερα χρόνια συνεργασίας, παραθέτω τους 25 σοβαρότερους από τους λόγους, για τους οποίους, κατά την άποψή μου, πρέπει να επανεκλεγεί στην αναμέτρηση της Κυριακής 15 Οκτωβρίου 2023, ο Γιώργος Χατζηδάκης, ως Δήμαρχος Ηλιούπολης...

''ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ Η ΑΝΑΓΚΗ ΜΙΑΣ ΘΕΣΜΙΚΑ ΙΣΧΥΡΗΣ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ'' - Ιωαννέτα (Ιωάννα) Δημουλή (Υποψήφια Περιφ. Σύμβουλος Κεντρικού Τομέα  Με τον Υποψήφιο Περιφερειάρχη Αττικής  Γιώργο Ιωακειμίδη)

Είναι πλέον πασιφανές ότι το ισχύον θεσμικό πλαίσιο που αφορά την Περιφέρεια, είναι ένα άκρως ασφυκτικό πλαίσιο και πλήρως στοχευμένο στην άμεση υποστήριξη και εφαρμογή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της κεντρικής κυβέρνησης, που αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση.

 ''Θα κάνουμε το Δήμο Ηλιούπολης Πρότυπο Εξυπηρέτησης του Καταναλωτή και Ενίσχυσης της Επιχειρηματικότητας'' - Άγγελος Κάνδηλας, Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Ηλιούπολης

Στη δημοτική παράταξη «Η Πόλη που θέλω» με τον υποψήφιο Δήμαρχο Ηλιούπολης Γαβριήλ Αραμπατζή έχουμε και όραμα και πρόγραμμα, αγαπάμε και την ευθύνη και τη δημιουργία, νοιαζόμαστε για την Ηλιούπολη.

Ο Υμηττός εκπέμπει SOS, η Ηλιούπολη ρημάζει και ο Δήμαρχος κόβει... ''μεταξωτές'' κορδέλες!  του Γιώργου Ιωσηφέλη

Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού, οι θερμοκρασίες και λόγω του παρατεταμένου καύσωνα έχουν χτυπήσει κόκκινο και ο απερχόμενος Δήμαρχος, κύριος Χατζηδάκης είτε ζει σε ένα όνειρο θερινής νυκτός, είτε απλώς επιχειρεί να εκμεταλλευθεί τη θερινή ραστώνη και τα «μπάνια του λαού».