Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 20 Απριλίου μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση της Παράταξης του κ. Χρήστου Κοκοτίνη «ΗλίουΠόλις – Ανθρώπινη Πόλη με θέμα ΕΣΠΑ και Κοινωνική Οικονομία στην Τοπική Κοινωνία.

Ο Νόμος 4019/2011 «περί κοινωνικής οικονομίας» ψηφίζεται στις 30.11.2011 και έρχεται να κάνει σαφές πως η έννοια της κοινωνικής οικονομίας περιορίζεται στη πρόσκαιρη διαχείριση των απόνερων που θα δημιουργηθούν από την Νεοφιλελεύθερη Οικονομική επιλογή όπως αυτή ορίστηκε με την παρουσία του ΔΝΤ στην Ελλάδα.

Βασικό χαρακτηριστικό της Ελληνικής οικονομίας μέχρι τότε, ήταν ο μικτός χαρακτήρας της Ελληνικής οικονομίας. Ιδιωτική οικονομία, κρατική οικονομία, Δημοτική οικονομία, οικονομία κοινωνικών ασφαλιστικών ταμείων. Η Κοινωνικοποιημένη οικονομίας ήταν ένας από τους τρεις πυλώνες της οικονομίας. Οι άλλοι δύο , η κρατική οικονομία και η ιδιωτική οικονομία.

Το ενδιαφέρον της εκδήλωσης εντοπίζεται στη διαπίστωση πως 5 χρόνια μετά την ψήφιση του Νόμου 4019/2011 «περί κοινωνικής οικονομίας», γίνεται αντικείμενο ενδιαφέροντος μιας Δημοτικής Παράταξης στενά συνδεδεμένης με τον ΣΥΡΙΖΑ!

Ο Νόμος «περί κοινωνικής οικονομίας» ψηφίστηκε από την Κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου το 2011 και ήταν από τους πλέον σκληρούς ιδεολογικούς και Νεοφιλελεύθερους νόμους. Το γεγονός δεν έτυχε της ανάλογης ιδεολογικής προσοχής από την «κυβερνώσα» Αριστερά. Οι συνθήκες διαμορφώθηκαν έτσι και έστω και καθυστερημένα αποπειράθηκε μια συζήτηση για το θέμα με άλλη όμως στόχευση.

Η μία των εισηγήσεων έκανε ξεκάθαρο πως τα όρια της Κοινωνικής Οικονομίας περιορίζονται από τον σκοπό που έρχεται να καλύψει και δεν μπορεί να είναι άλλος από την διαχείριση αναγκών ευάλωτων κοινωνικών ομάδων που προκύψανε και θα προκύπτουν από την κρίση. Είναι ο μόνος λόγος που ο Νεοφιλελευθερισμός αποδέχεται δράσεις χωρίς τη μεσολάβηση κέρδους και αυτή η διασφάλιση έρχεται και την νομοθετεί με τον Ν 4019/2011.

Η άλλη των εισήγηση-ενημέρωση , κάνει σαφές πως στόχος των προγραμμάτων δικής της ευθύνης όπως αυτά επικαιροποιούνται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις , είναι να υποβοηθήσουν την προώθηση της , μέχρι θεοποιήσεως, ιδιωτικής επιχειρηματικότητας, κινητήριος μοχλός της οποίας είναι το κέρδος και μόνο το κέρδος.

Το φάντασμα της «ΕΥΩΝΥΜΟΣ» επλανάτο στον χώρο της εκδήλωσης αλλά από την πολιτική σκέψη των συμμετεχόντων διέφευγε ότι η «ΕΥΩΝΥΜΟΣ» υπήρξε και θα μπορούσε να είναι μέρος της Κοινωνικής Οικονομίας!

Τα περί Κοινωνικοποιημένης οικονομίας του πάλαι ποτέ κραταιού Σοσιαλισμού για πολλούς εκεί μέσα θυμίζουν άλλες εποχές και η απάντησή τους στο ερώτημα του φαντάσματος , συμπίπτει με το γνωστό:

Εἴπατε τῷ βασιλεῖ, χαμαὶ πέσε δαίδαλος αὐλά,
οὐκέτι Φοῖβος ἔχει καλύβην, οὐ μάντιδα δάφνην,
οὐ παγὰν λαλέουσαν, ἀπέσβετο καὶ λάλον ὕδωρ.

Ματαίως οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση αναζητούν στοιχεία «Αριστεροσύνης» στις δύο παραπάνω πολιτικές. Απόλυτη Νεοφιλελεύθερη συλλογιστική στα προγράμματα περί επιχειρηματικότητας από τη μια και απόλυτη ταύτιση με τη φιλανθρωπία και τη φτώχια των προγραμμάτων περί κοινωνικής οικονομίας από την άλλη.

Έντονη η προσπάθεια της αρμόδιας εισηγήτριας, να αποσείσει από την έννοια της Κοινωνικής Οικονομίας στοιχεία σύνδεσης με τη φτώχια και τη φιλανθρωπία! Ξεκάθαρη η θέση της άλλης εισηγήτριας περί μοναδικής πολιτικής επιλογής του κέρδους ως ιδεολογικό βάθρο της ανάπτυξης .

Η ουσιαστική εισήγηση – χαιρετισμός του Αντιδημάρχου κ. Χατζηδάκη έβαλε τα πράγματα στη θέση τους .

Η εξαγγελία δημιουργίας των ΚΕΠ των φτωχών σε κάθε Δήμο έρχεται να βάλει τάξη σε ένα πολυμορφικό καθεστώς διαχείρισης, της προφανώς μόνιμης φτώχιας στην χώρα. Τα ΚΕΠ των φτωχών θα συγκεντρώσουν την διαχείριση όλων των προγραμμάτων και δράσεων για τους φτωχοποιημένους Πολίτες και όχι μόνον.

Με δεδομένη την συνεχιζόμενη συρρίκνωση των Δημοτικών Δομών γιατί όχι, η κοινωνική οικονομία να μην είναι το εργαλείο διαχείρισης της φτώχιας; Έτσι σχεδιάστηκε το 2011 και έτσι προχωράει το πρόγραμμα.

Ο κ. Χατζηδάκης , επικεφαλής μιας πολυμελούς αντιπροσωπείας της Διοίκησης του Δήμου, στα πλαίσια μιας «έντιμης πολιτικής συνέχειας» εξέφρασε και βεβαίωσε την αναγκαία ετοιμότητα του Δήμου Ηλιούπολης, να υποδεχθεί και να διαχειριστεί και αυτό το βήμα προς την απόλυτη Φιλελευθεροποίηση της οικονομίας!

Μένει να δούμε και τα επόμενα βήματα του θαυμαστού χώρου της διευρυμένης πλέον σοσιαλδημοκρατίας όπως εκφραζότανε από την σύνθεση του «αρχικού» προεδρείου της συζήτησης.

Η ευγενική και αθόρυβος πρόωρη αποχώρηση των κ.κ. Αναγνώστου και Πανταζόπουλου φαίνεται να συνδέεται με τις «εξώφθαλμες» οργανωτικές ατέλειες και αστοχίες της οργανωτικής επιτροπής της εκδήλωσης προϊόν πρόχειρων προσεγγίσεων σοβαρών θεμάτων.

 

Από τη σύνταξη του Ηλιούπολη για Όλους

22.4.2016
 

Προβλήθηκε 980 φορές

Τέλος από την Ηλιούπολη ο Πασπαλιάρης

Μία ημέρα μετά την ισοπαλία (2-2) στη Νίκαια κόντρα στον Ιωνικό, η Ηλιούπολη ανακοίνωσε ότι ο γενικός αρχηγός και υπεύθυνος αγωνιστικού τμήματος της ΠΑΕ, Ανδρέας Πασπαλιάρης, αποτελεί παρελθόν από τον σύλλογο.