Η πόλη μας έχει άξιους πολίτες, που όμως μέχρι τώρα, διστάζουν να εκθέσουν τις απόψεις τους, για αυτά που συμβαίνουν γύρω μας.

(Του συνεργάτη μας Λάμπρου Καρφή)

Σοβαρά κοινωνικά, δημοτικά, πολιτικά και εθνικά ζητήματα έρχονται, περνάν και φεύγουν, χωρίς κανείς να ασχολείται, με αποτέλεσμα οι διαχειριστές αυτών να κάνουν εύκολα την δουλειά τους και εμείς είτε «δια παραλείψεως» είτε δια της σιωπής μας, πρακτικά τους διευκολύνουμε, επιτρέποντας εντέλει την αναπαραγωγή αλληλοδιάδοχων κατεστημένων.

Οι πολιτικές συζητήσεις των εχόντων προφίλ στο “Facebook”, χαρακτηρίζονται από βαρετή αναπαραγωγή άρθρων, εικόνων & συνθημάτων, που εκπορεύονται από μηχανισμούς, από την εύκολη απόρριψη του “αντιπάλου”, συνήθως δεν συμβάλλουν στην πάλη των ιδεών, καταλήγουν δε σε φράσεις κλισέ, “εξυπνακισμούς” και ο καθείς τραβά τον δρόμο του.

Έτσι με χαρά διάβασα την απάντηση του κ. Παπαδάτου, (διαβάστε την εδώ) στο από 24-4-2016 σημείωμα μου (διαβάστε το εδώ) για την εκδήλωση της δημοτικής κίνησης «ΗΛΙΟΥ-πόλις, Ανθρώπινη πόλη», για τα ΕΣΠΑ, με ένα σοβαρό κείμενο, που με ευπρέπεια, έστω και με κάποιες μικρές “διαυγείς” υπερβολές, αναπτύσσει απόψεις και προβληματισμούς, που χωρίς δυσκολία, εν μέρει προσυπογράφουμε.

Φανταστείτε την έκπληξή, που ένοιωσα όμως, διαπιστώνοντας, ότι μέσα στον τρόπο της γραμματικής σύνταξης, τον υπαινικτικό του λόγο και ιδιαίτερα στο μέγεθος των σύνθετων προτάσεων του, διέκρινα τον τρόπο, που και εγώ χρησιμοποιώ.

Ελπίζω ότι δεν θα βρεθεί κάποιος να τον κατηγορήσει, σαν τον πραγματικό συγγραφέα των άρθρων μου.

Το βασικό ερώτημα-μήνυμα του άρθρου ήταν αν … «ψήνεται» κάτι στην πόλη μας και αν όσοι υποστηρίζουν την παράταξη του κ. Κοκοτίνη, το βλέπουν και συμφωνούν.

Το νόημα δεν ήταν, ότι ο …ψήστης είναι η παράταξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά αυτή της διοίκησης, για λόγους, που με την πρώτη ευκαιρία, θα αναπτύξουμε.

Η πρωτοφανώς πολυπληθής παρουσία αντιδημάρχων, τεχνικού συμβούλου, γραμματέα του Δήμου και προέδρου του δημοτικού συμβουλίου μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Η εκδοχή ότι σχετιζόταν με την δυνατότητα απορρόφησης κονδυλίων ΕΣΠΑ από τον Δήμο, άρα υπηρεσιακά επιβεβλημένη, είναι μάλλον αδύναμη. Αποδεδειγμένα άλλωστε ο δήμαρχος της πόλης, δεν έχει έλλειμμα πρόσβασης σε μηχανισμούς σχεδιασμού και αποφάσεων, ιδιαίτερα για εκτέλεση τεχνικών έργων, όπως δείχνουν και οι εμβληματικές παρουσίες, στην πρόσφατη φιέστα για την υπόγεια σήραγγα.

Το αν ή πόσο στενά είναι συνδεδεμένη η παράταξη με το κυβερνών κόμμα, είναι μάλλον περιττή πληροφορία, για τους γνωρίζοντας την πολιτική «ανθρωπογεωγραφία» της δημοτικής κίνησης, αλλά δεν τέθηκε καν σαν θέμα στο άρθρο.

Ως προς την ποιότητα πληροφόρησης των αναγνωστών του site, τονίζουμε ότι η παρουσίαση των τοποθετήσεων, που κάναμε ήταν ακριβέστατη, αφού όποιος σέβεται τον εαυτό του, φροντίζει να έχει πάντοτε αποδεικτικά στοιχεία για αυτό, που υποστηρίζει και αποτυπώνει σε κείμενο. Η παράλειψη της εισήγησης του κ. Χατζηδάκη, από το βίντεο, που κυκλοφόρησε, ενισχύει τους ισχυρισμούς του προηγούμενου άρθρου μας.

Η κριτική στις ομιλίες των διοικητικών στελεχών ήταν έξω από τους στόχους μας, γιατί ήταν ειδικού τεχνικού περιεχομένου, που χρήζει προσεκτικής ανάλυσης, που βέβαια μπορεί να ακολουθήσει, αν κριθεί από τους αναγνώστες, ότι έχει ενδιαφέρον.

Άλλωστε όλα όσα ακούστηκαν στην αίθουσα για τα ΕΣΠΑ και την κοινωνική οικονομία χρήσιμα ήταν και μπορεί να δώσουν κάποιες λύσεις, στην χειμάζουσα τοπική αγορά, που εναγώνια αναζητά λίγο οξυγόνο. Δεν ήταν μέσα στις προθέσεις μας η απόρριψή τους, αλλά η έναρξη διαλόγου, τόσο για τις ιδεολογικές πλευρές των προτεινομένων λύσεων, όσο και για το γενικό ζήτημα της οικονομίας και της αγοράς.

Έχει φθάσει η στιγμή, που πρέπει να ανοίξει επιτέλους αυτός ο διάλογος !

Από αυτήν την οπτική, όλες οι απόψεις, συμφωνούσες ή διαφωνούσες, συγκλίνουσες ή αποκλίνουσες, έχουν ενδιαφέρον και πρέπει να τυγχάνουν της προσοχής μας, της μελέτης και της κριτικής μας.

Αιώνες τώρα έτσι προχωράει η ανθρωπότητα.

Προσωπικά θεωρώ πιο χρήσιμη την κριτική ακόμη και την ιδεολογική απολυτότητα “αιρετικών”, που αμφισβητούν, αλλά συζητούν και πράττουν, από την ατάραχη πολιτική βεβαιότητα συμφωνούντων. Τα αποτελέσματα της εκάστοτε βεβαιότητας των τελευταίων, συνέβαλαν στο να φθάσουμε, εδώ που είμαστε, κάτι που οι τρέχουσες “πολιτικά ενεργές” γενεές, μάλλον διατηρούν ακόμη στην μνήμη τους.

Η αμήχανη διαχείριση των σχέσεων κυβερνητικής και δημοτικής πολιτικής, η συναισθηματική προσέγγιση θεμάτων τοπικής αυτοδιοίκησης, σε συνδυασμό με την ηθική αφετηρία της πολιτικής της συμπεριφοράς, δεν βοηθάει την δημοτική κίνηση του κ. Κοκοτίνη, να κατανοεί και να αντιμετωπίζει έγκαιρα τις πολιτικές πρακτικές του δημάρχου.

Έτσι ελλοχεύει ο κίνδυνος “ενσωμάτωσης” στους σχεδιασμούς του.

Η έλλειψη συγκεκριμένου μακρόπνοου αντιπολιτευτικού σχεδίου, στιβαρού θεσμικού και καθημερινού πρακτικού ελέγχου της διοίκησης, αντικειμενικά ενισχύει την “αίσθηση παντοδυναμίας” της δημοτικής αρχής.

Κάτι από τα παραπάνω πρέπει να αλλάξει και όχι η προσπάθεια “αφύπνισης”, που σταθερά υποστηρίζουμε με την αρθρογραφία μας.

Ηλιούπολη 28-4-2016
 

Προβλήθηκε 1003 φορές