Tου Περικλή Καπετανόπουλου
δημοσιογράφου-ιστορικού*

Κυρίες και κύριοι,
Φίλοι και φίλες
Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Στις 9 Μαΐου 1945 σε διάγγελμά του ο ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης και αρχιστράτηγος των Ενόπλων Δυνάμεων Ι. Στάλιν ανέφερε μεταξύ άλλων : «Πριν από τρία χρόνια ο Χίτλερ δήλωσε ότι θα εξοντώσουμε τη Ρωσία ώστε να μην μπορέσει ποτέ πια να σηκωθεί’’

«Αυτό ήταν πριν τρία χρόνια», είπε ο Στάλιν και συνέχισε : «Δεν ήταν όμως τυχερό να πραγματοποιηθούν οι παράφρονες ιδέες του Χίτλερ. Η πορεία του πολέμου τις εξανέμισε. Στην πραγματικότητα έγινε κάτι εντελώς αντίθετο από αυτό που έλεγαν μέσα στο παραλήρημα τους οι χιτλερικοί. Η Γερμανία τσακίστηκε κατακέφαλα. Τα γερμανικά στρατεύματα συνθηκολόγησαν. Η Σοβιετική Ένωση πανηγυρίζει τη νίκη, και δεν ετοιμάζεται ούτε να διαμελίσει, ούτε να εκμηδενίσει τη Γερμανία».

Είναι προφανής η διαφορά φιλοσοφίας και αντιλήψεων του νικητή από τον ηττημένο.

Λίγες ώρες πριν το διάγγελμα του Ι.Στάλιν, στην αίθουσα της στρατιωτικής σχολής μηχανικού σε προάστιο του Βερολίνου, ο στρατάρχης Κάιτελ , ο ναύαρχος Φρίντερμπουργκ και ο στρατηγός της αεροπορίας Στούμπφ υπέγραψαν την άνευ όρων συνθηκολόγηση της Γερμανίας ενώπιον του στρατάρχη Γ. Κ. Ζούκωφ.

Από τις υπόλοιπες χώρες της αντιχιτλερικής συμμαχίας υπέγραψαν, από την Αγγλία ο στρατάρχης της αεροπορίας Α. Τέντερ, από τις ΗΠΑ ο στρατηγός Κ. Σπάατς και από την Γαλλία ο στρατηγός Ντε Τασινύ.

Λίγες μέρες πριν, στις 30 Απριλίου του 1945, οι σοβιετικοί μαχητές, επιλοχίας Μ. Α. Φ. Γιεγκόροφ και ο λοχίας Μ. Β. Καντάρια έστησαν την κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο, τη Σημαία της Νίκης, πάνω από τον κεντρικό Τρούλο του Ράιχσταγκ.

Παρόλο που δεν είχαν τελειώσει οι μάχες και τα ναζιστικά στρατεύματα συνέχιζαν να αμύνονται μέσα στο Βερολίνο, το γεγονός είχε ξεχωριστή σημασία.

Η αντιφασιστική νίκη και η συντριβή του Γ ΡΆΙΧ, στην ουσία της ήταν επίτευγμα της Σοβιετικής Ένωσης και του Κόκκινου Στρατού. Το γεγονός αυτό τότε, πριν 70 χρόνια, δεν ήταν σε θέση να το αμφισβητήσει κανείς.

Αυτό φαίνεται φαίνεται πεντακάθαρα και στα συγχαρητήρια μηνύματα που έστειλαν στον Στάλιν οι ηγέτες της Μ. Βρετανίας και των ΗΠΑ, στις 9 Μαΐου.

«Σας διαβιβάζω εγκάρδιον χαιρετισμόν με την ευκαιρίαν της λαμπράς νίκης που εσημειώσατε εκδιώξαντες τους επιδρομείς από το έδαφός σας και συντρίψαντες την ναζιστικήν τυραννίαν»,έγραφε στο μήνυμά του της 9ης Μαΐου 1945, προς τον Σοβιετικό ηγέτη, ο βρετανός πρωθυπουργός Ουιν. Τσώρτσιλ

Στο δικό του αντίστοιχο μήνυμα ο αμερικανός πρόεδρος Χ. Τρούμαν σημείωνε : «Τώρα που τα σοβιετο- αγγλο- αμερικανικά στρατεύματα εξηνάγκασαν τας στρατιάς των φασιστών επιδρομέων να συνθηκολογήσουν άνευ όρων, επιθυμώ να μεταδώσω προς Σας και δι’ Υμών προς τας ηρωικάς σας στρατιάς τα θερμά συγχαρητήρια του λαού μας και της Κυβερνήσεώς του. Εκτιμώμεν μεγάλως την μεγαλειώδη συμβολήν της πανισχύρου Σοβιετικής Ενώσεως εις την υπόθεσιν του πολιτισμού και της ελευθερίας. Διαδηλώσετε την ικανότητα ενός φιλελευθέρου και εις ύψιστον βαθμόν ανδρείου λαού να συντρίψη τας κακάς δυνάμεις της βαρβαρότητος, οσονδήποτε ισχυραί και αν είναι αύται. Επ’ ευκαιρία της κοινής μας νίκης χαιρετίζομεν τον λαόν και τας στρατιάς της Σοβιετικής Ενώσεως και την ανυπέρβλητον ηγεσίαν τους».

Πως όμως επιτεύχθηκε η νίκη, τι φόρος αίματος χρειάστηκε και τι απ’ αυτό το φόρο πλήρωσε η Σοβιετική Ένωση;

Στις μάχες που έγιναν στο ανατολικό μέτωπο, ο γερμανικός στρατός απώλεσε το 80% της δύναμης του.

Από τις 22 Ιουνίου 1941, όταν τα ναζιστικά στρατεύματα εισέβαλαν στην ΕΣΣΔ, ως τις 9 Μαΐου1945, στο ρωσικό μέτωπο καταστράφηκαν ή αιχμαλωτίστηκαν 607 γερμανικές μεραρχίες. Οι απώλειες αυτές είναι τριπλάσιες ως και τετραπλάσιες σε σχέση με τις απώλειες της Βέρμαχτ σε όλα τ' άλλα μέτωπα.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Σοβιετικής Ένωσης και η Κομσομόλ βρέθηκαν στις πρώτες γραμμές του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου.

Ο Κόκκινος στρατός είχε μακρύ και δύσκολο δρόμο, από την Μόσχα, το Στάλιγκραντ και το Λένιγκραντ μέχρι το Βερολίνο.

Σ' ένα μέτωπο το μήκος του οποίου κυμαινόταν από 3.000 έως 6.200 χιλιόμετρα- αλλά και πίσω από τις γραμμές του μετώπου σε περιοχές κατεχόμενες από τον εχθρό- έδωσε σκληρές μάχες, για 1.418 μέρες και νύχτες. Κάθε λεπτό του πολέμου υπήρχαν κατά μέσο όρο 9 νεκροί, κάθε ώρα 507 και κάθε μέρα 1.400. Ο Κόκκινος Στρατός σχεδίασε και επιχείρησε εννιά μεγάλες πολεμικές εξορμήσεις σε ευρεία κλίμακα και 210 μικρότερες επιχειρήσεις.

Υπήρξαν Κινήματα Αντίστασης ενάντια στο Φασισμό;

Στις περισσότερες κατεχόμενες χώρες αναπτύχθηκαν κινήματα αντίστασης ενάντια στη γερμανική κατοχή.

Στην Ελλάδα, το ΕΑΜ, ο ΕΛΑΣ, η ΕΠΟΝ, η Ε.Α, και άλλες οργανώσεις, συσπείρωσαν στις γραμμές τους την συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Την πρωτοβουλία για την οργάνωση του μαζικότερου αντιστασιακού κινήματος της Ευρώπης πήρε το ΚΚΕ, που στάθηκε ο εμψυχωτής, καθοδηγητής και αιμοδότης της Εθνικής Αντίστασης.

Περισσότεροι από 600.000 Ελληνες και Ελληνίδες, περίπου το 10% του πληθυσμού της χώρας μας, εξοντώθηκε από τους καταχτητές.

Από τα 50.000.000 συνολικά των νεκρών του Β Παγκοσμίου Πολέμου, ο ένας στους δύο νεκρούς είναι σοβιετικός πολίτης, με αποτέλεσμα η Σοβιετική Ένωση να έχει τον φοβερό αριθμό των 27.000.000 θυμάτων, ενώ οι απώλειες της Αγγλίας ήταν 375.000 νεκροί και των ΗΠΑ 405.000.

Ακόμη, οι χιτλερικοί κατέστρεψαν στη Σοβιετική Ένωση 1.710 πόλεις και κωμοπόλεις, έκαψαν και ξεθεμελίωσαν πάνω από 70 χιλιάδες χωριά, κατέστρεψαν 32 χιλιάδες περίπου βιομηχανικά εργοστάσια, 65.000 χιλιόμετρα σιδηροδρομικές γραμμές, λήστεψαν 98 χιλιάδες κολχόζ, 1.876 σοβχόζ, 2.890 μηχανοτρακτερικούς σταθμούς.

Το συνολικό ύψος των υλικών ζημιών από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο σε ότι αφορά τις ευρωπαϊκές χώρες ανέρχεται στα 260 δισεκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων τα 128 δισεκατομμύρια δολάρια αναλογούν στην ΕΣΣΔ.

Αν τώρα σ' αυτό το ποσό, προστεθούν και τα 357 δισεκατομμύρια δολάρια που είναι οι σοβιετικές πολεμικές δαπάνες, τότε προκύπτει ότι ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος στοίχισε στην ΕΣΣΔ το κολοσσιαίο ποσό των 485 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δηλαδή ένα ποσό αρκετά μεγαλύτερο απ' αυτό που δαπάνησαν ΗΠΑ, Αγγλία και Γαλλία μαζί.

Κυρίες και κύριοι,
Φίλοι και φίλες
Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Όπως αναφέραμε πιο πριν, ζούμε στις μέρες μας, μια προκλητική προσπάθειας αλλοίωσης της ιστορικής αλήθειας και διαστρέβλωσης του περιεχομένου και του νοήματος της Αντιφασιστικής Νίκης.

Με απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης η 9η Μαΐου έχει μετονομαστεί σε ημέρα την Ευρώπης. Πρόκειται για διαστρέβλωση της ιστορικής πραγματικότητας, αφού γίνεται προσπάθεια να ταυτιστεί το περιεχόμενο της Αντιφασιστικής Νίκης, με τις αρχές, τις αξίες, και κυρίως τα συμφέροντα μιας παγκόσμιας καπιταλιστικής ένωσης κρατών, με τα συμφέροντα του ευρωπαϊκού χρηματιστικού κεφαλαίου.

Είναι οι ίδιοι κύκλοι που πρωταγωνίστησαν μεταπολεμικά στον ψυχρό πόλεμο, στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, στη καταπάτηση των δικαιωμάτων των λαών, στην κατάλυση της εθνικής τους ανεξαρτησίας. Τι να πρωτοθυμηθούμε, την Κύπρο, τα Βαλκάνια, το Διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας και πιο πρόσφατα χρόνια, τον πόλεμο στο Ιράκ ή στο Αφγανιστάν, και τη Συρία ;

Η διαστρέβλωση της ιστορικής αλήθειας δεν συναντάται βεβαίως μόνο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρωταγωνιστές σ’ αυτή την επιχείρηση είναι οι Αμερικανοί, οι οποίοι δαπανούν δισεκατομμύρια δολάρια, για τη συγγραφή βιβλίων αλλά και για την παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών μέσα από τις οποίες γίνεται καλύτερα και ευκολότερα η δουλειά τους πάνω στις συνειδήσεις των ανθρώπων.

Δεν είναι τυχαίο ότι στις κινηματογραφικές παραγωγές του Χόλιγουντ η Σοβιετική Ένωση δεν νίκησε τη Γερμανίας αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Τζων Γουέην.

Επιχειρείται συστηματικά να διαμορφωθεί μια νέα ιστορική συνείδηση στην παγκόσμια κοινότητα, η οποία να αντιστοιχεί στη νέα τάξη πραγμάτων που απαιτεί η PAX AMERICANA, και τελευταία η PAX GERMANIKA.

Από αυτή την επιχείρηση δεν θα μπορούσε να εξαιρεθεί ο Ελληνικός Λαός, ο πρώτος λαός στην Ευρώπη που αντιστάθηκε νικηφόρα στο Φασισμό και που μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όρθωσε το ανάστημα του στην αποικιοκρατική επέμβαση της Μεγάλης Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, με τον ηρωικό αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Τις τελευταίες δεκαετίες εμφανίστηκε και στην Ελλάδα το φαινόμενο του λεγόμενου αναθεωρητισμού της ιστορίας, δηλαδή του ξαναγραψίματος της, σύμφωνα με τις ιδεολογικές ανάγκες της Νέας Τάξης.

Κυρίαρχος ρόλο σε αυτή την προσπάθεια διαδραματίζει το αμερικανικό Πανεπιστήμιο Yale, ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, που ελέγχεται όμως πλήρως από τη CIA.

Το πρόβλημα δεν είναι απλά επιστημονικό ή καλύτερα δεν είναι μόνο επιστημονικό. Είναι ζήτημα κοινωνικού προτσές και ιστορικής αλήθειας.

Είναι ζήτημα που πρέπει να απασχολεί τον κάθε εργαζόμενο, τον κάθε νέο και νέα, τον κάθε προοδευτικό άνθρωπο που ενδιαφέρεται να ξέρει το παρελθόν του τόπου και γενικότερα της ανθρωπότητας όπως πραγματικά ήταν, ανεξαρτήτως αν έχει δυσάρεστες ή ευχάριστες πλευρές, ανεξαρτήτως αν ήθελε κανείς τα γεγονότα να είχαν ακολουθήσει διαφορετική πορεία.

Αν θέλαμε να δούμε, που βρίσκεται η διαχωριστική γραμμή στην κοινωνία που ζούμε, αναφορικά με το ζήτημα της ιστορίας, θα λέγαμε, οτι από τη μία, είναι το στρατόπεδο της συντήρησης και της στασιμότητας της κοινωνικής εξέλιξης που επιθυμεί να μείνουν τα πράγματα ως έχουν για τα συμφέροντα των κυρίαρχων τάξεων.

Σημαία αυτού του στρατοπέδου είναι η ιστορική διαστρέβλωση, έτσι που η ιστορία να δικαιώνει τους κρατούντες, και να καθιστά την κοινωνική τους θέση, τις ιδέες και τα συμφέροντά τους αιώνια και αμετάβλητα.

Από την άλλη, είναι το στρατόπεδο της Κοινωνικής Προόδου, που θέλει την εξέλιξη της κοινωνίας σε ανώτερες και δικαιότερες μορφές οργάνωσης, που αγωνίζεται για την καλυτέρευση της ζωής των λαϊκών στρωμάτων σήμερα, για να ζήσουν σε μια καλύτερη κοινωνία αύριο.

Σημαία αυτού του στρατοπέδου αναφορικά με την ιστορία, είναι η ιστορική αλήθεια, διότι η ιστορική αλήθεια, δεν ευνόησε ποτέ την κοινωνική συντήρηση κα οπισθοδρόμηση, διότι η ιστορική αλήθεια υπήρξε πάντοτε επαναστατική.

Σήμερα, 71 χρόνια μετά τον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, εμείς οι γιοι και οι θυγατέρες εκείνης της λεβεντογενιάς δίνουμε μια υπόσχεση :

Δεν θα λησμονήσουμε ποτέ γιατί πολέμησαν και θυσιάστηκαν οι πατεράδες και οι παππούδες μας στον Αντιφασιστικό Αγώνα 1941-1945!

Ό αγώνας ενάντια στην αναβίωση του Φασισμού και του Ναζισμού,που πάει μαζί με τον χυδαίο αντικομουνισμό, συνεχίζεται και σήμερα, στην Ουκρανία στις χώρες Βαλτικής, της κεντρικής Ευρώπης , αλλά και σε χώρες της Ε.Ε, όπως η Ελλάδα.

Ποτέ πια Φασισμός! Ποτέ πια Πόλεμος!

*Ομιλία στην εκδήλωση για την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Ηλιούπολης, από τον Όμιλο "Κ.Βάρναλης"

Φωτογραφίες του χρήστη Μουσείο Εθνικής Αντίστασης. 

Προβλήθηκε 1614 φορές

Το διήγημα της Πέμπτης: ''Χωρίς στεφάνι'' του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

Ένα διήγημα που μπορεί να ταιριάζει με αυτό που αποκαλούμε «ατμόσφαιρα των ημερών», όμως θίγει ζητήματα της κοινωνίας μας διαχρονικά, κι έχει μεγάλο ενδιαφέρον ο τρόπος που τα προσεγγίζει ο μεγάλος Παπαδιαμάντης…