Η Ομάδα προπτυχιακών φοιτητών της Νομικής Σχολής Αθηνών, εκπροσωπώντας την Ελλάδα, ανακηρύχθηκε πρόσφατα και για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά Πρωταθλήτρια Ευρώπης στο Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης για το Δίκαιο του Διαστήματος «Manfred Lachs Space Law Moot Court Competition 2016».

 

Επίσης, η ομάδα έλαβε και το βραβείο των Καλύτερων Γραπτών Υπομνημάτων (Βest Μemorials).

 

Τα μέλη που χάρισαν, κατά τη φετινή χρονιά, την πρώτη θέση στη Σχολή και τη χώρα μας ήταν οι προπτυχιακές φοιτήτριες Γεωργία - Ελένη Εξάρχου, Φιλαρέτη Κουϊμτζή Φιλαρέτου και Σοφία Στελλάτου.

 

 Προπονήτρια της ομάδας και βοηθός ακαδημαϊκού υπευθύνου ήταν η φοιτήτρια Γεωργία - Μαρία (Γιολάντα) Καλογήρου, δημότισσα και κάτοικος Αγ. Δημητρίου, η οποία είχε λάβει μέρος στο διαγωνισμό και το 2014.

 

Η ομάδα βρισκόταν υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση του κ. Γ. Κυριακόπουλου, Λέκτορα Διεθνούς Δικαίου της Νομικής Αθηνών.


Η κ. Γεωργία - Μαρία (Γιολάντα) Καλογήρου (3η προς τα δεξιά)...


...και σε πρώτο πλάνο

____________________________________________

  Ο εν λόγω διαγωνισμός (Manfred Lachs Space Law Moot Court Competition) διοργανώνεται, σε ετήσια βάση, από το International Institute of Space Law και, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, από το European Centre of Space Law (ECSL).

 

 Η προς κρίση υπόθεση της φετινής χρονιάς αφορούσε θέματα διεθνούς ευθύνης κρατών από διαστημικές δραστηριότητες, όπως η εκτόξευση και θέση σε τροχιά δορυφόρων, στην προστασία του περιβάλλοντος από μη λειτουργικά διαστημικά αντικείμενα (space debris) καθώς και στο νομικό πλαίσιο διάσωσης και επιστροφής αστροναυτών και διαστημικών αντικειμένων που βρέθηκαν σε κατάσταση ανάγκης.

Κάθε ομάδα έπρεπε να υποστηρίξει με γραπτά υπομνήματα και προφορικά, με επίσημη αγόρευση τόσο την πλευρά του προσφεύγοντος κράτους (Applicant) όσο και του καθ’ ου η προσφυγή κράτους (Respondent) ενώπιον δικαστών, ακαδημαϊκών και ειδικών στο Δημόσιο Διεθνές και Διαστημικό Δίκαιο.

Η Νομική Σχολή Αθηνών συμμετέχει τα τελευταία έξι χρόνια στον εν λόγω Διαγωνισμό, δημιουργεί δε πλέον, μέσα από συνεχείς επιτυχίες, τη δική της λαμπρή παράδοση σε αυτή την εκπαιδευτική διαδικασία.

 Στη διάρκεια των χρόνων αυτών, η Νομική Σχολή έχει λάβει δύο φορές βραβεία καλύτερων αγορητών, έχει κερδίσει δύο φορές τους Ευρωπαϊκούς Γύρους, ενώ έχει υπάρξει δύο χρονιές φιναλίστ στους Παγκόσμιους Γύρους.

 

 Με την φετινή, ήδη τρίτη σε έξι χρόνια, κατάκτηση της πρώτης θέσης στην Ευρώπη, η Νομική Σχολή Αθηνών αναδεικνύεται, με μεγάλη διαφορά, ως η ομάδα με τις μεγαλύτερες διακρίσεις στο διαγωνισμό διαχρονικά. Αξίζει να σημειωθεί πως φέτος είναι η πρώτη χρονιά που η Νομική Σχολή Αθηνών λαμβάνει το βραβείο για τα καλύτερα γραπτά υπομνήματα του Διαγωνισμού (Best Memorials).

 

  Οι Ευρωπαϊκοί Γύροι του Διαγωνισμού έλαβαν χώρα στη Γλασκώβη της Σκωτίας από τις 26 έως τις 29 Απριλίου 2016, όπου η Νομική Αθηνών διαγωνίστηκε με τις αντίστοιχες ομάδες κορυφαίων Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων.

 

 Στους προκριματικούς γύρους αντιμετώπισε τις Νομικές Σχολές του Βελιγραδίου και του Λουξεμβούργου και κατόπιν της εξαιρετικής επίδοσής της προκρίθηκε στους Ημιτελικούς.

 

 Εκεί συναγωνίστηκε την ομάδα του Πανεπιστημίου της Κολωνίας, ένα πανεπιστήμιο με μεγάλη παράδοση στο Δίκαιο του Διαστήματος, αφού διαθέτει και ειδικευμένο Ινστιτούτο. Στο δε Τελικό επικράτησε του Πανεπιστημίου του Leiden (Ολλανδία), ομάδας με πολλές διακρίσεις στο διαγωνισμό, η οποία επίσης υποστηρίζεται από Ινστιτούτο Αεροπορικού και Διαστημικού Δικαίου.

 

 Η ομάδα της Νομικής Σχολής, ως νικήτρια του Ευρωπαϊκού Γύρου, θα εκπροσωπήσει την Ευρωπαϊκή Ήπειρο στους Παγκόσμιους Τελικούς Γύρους που θα λάβουν χώρα στις 26-30 Σεπτεμβρίου στη Guadalajara του Μεξικού, όπου θα αναμετρηθεί με τις αντίστοιχες νικήτριες ομάδες Αμερικής, Αφρικής και Ασίας/Ειρηνικού.

 

Η διάκριση αυτή, καθώς και η επιβλητική, πλέον, διαχρονικά, παρουσία των ομάδων της Νομικής Σχολής Αθηνών στον εν λόγω διαγωνισμό εικονικής δίκης αποδεικνύει, για ακόμη μια φορά, το εξαιρετικό επίπεδο των Ελλήνων φοιτητών και φοιτητριών, τη δίψα τους για έρευνα και μάθηση, καθώς και την ιδιαίτερα υψηλή συγκριτική θέση στην οποία βρίσκονται μεταξύ των συναδέλφων τους ανά τον κόσμο.- 

Προβλήθηκε 2463 φορές