Πλήρη παρουσίαση – ενημέρωση για το μηχανισμό και την κατάσταση της καθαριότητας, έκανε στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Χρήστος Καλαρρύτης.

Ο κ. Καλαρρύτης τόνισε ότι η Υπηρεσία Καθαριότητας με το μισό ακριβώς εργατικό προσωπικό από ότι υπήρχε το 2010 κατορθώνει και αδειάζει κάθε μέρα 3.700 κάδους, συν 62 υπόγειους συν 4 ρομποτικούς ενώ ταυτόχρονα μαζεύει 5.600 τόνους περίπου ογκωδών απορριμμάτων το χρόνο.

Χαρακτηριστικά ανέφερε, ότι με 6 μόνο άτομα καθαρίζονται όλες οι πλατείες και οι παιδικές χαρές σε όλες τις γωνιές της πόλης.

Παρ’ όλες όμως τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και παρ’ ότι ο Δήμος για κοινωνικούς λόγους έχει κρατήσει σταθερά τα δημοτικά τέλη για πέμπτη συνεχή χρονιά και ταυτόχρονα έχει καθιερώσει απαλλαγές για πολλές ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, η καθαριότητα στον Δήμο Ηλιούπολης καθημερινά βελτιώνεται σε υποδομές, εξοπλισμό και αποτελεσματικότητα, ενώ το σύστημα ανακύκλωσης βρίσκεται στην πρωτοπορία των δήμων.

- Η αποκομιδή των κάδων γίνεται καθημερινά με 9-10 δρομολόγια και δύο για την ανακύκλωση.

- Το πρόγραμμα αποκομιδής των υπόγειων κάδων είναι επίσης καθημερινό.

- Έχουν τοποθετηθεί 550 καλαθάκια σε όλα τα πολυσύχναστα σημεία της πόλης.

- Το πρόγραμμα αποκομιδής ογκωδών αντικειμένων λειτουργεί πρωί και απόγευμα.

- Ο Δήμος διαθέτει δωρεάν στους δημότες 15 σκάφες για την συγκέντρωση μπαζών.

- Υπάρχει συνεργείο express για τις έκτακτες καθημερινές ανάγκες.

- Ειδικό τρίκυκλο για τον καθαρισμό των καλαθιών σαρώνει την πόλη όλη την ημέρα.

- Η αποκομιδή κλαδιών που οδηγούνται στην κομποστοποίηση γίνεται καθημερινά πρωί και απόγευμα με ειδικές αρπάγες.

- Δύο σάρωθρα διατίθενται ειδικά για την Λαϊκή πρωί και απόγευμα, ενώ δύο ειδικά φορτηγά πλυντήρια πλένουν και απολυμαίνουν τους κάδους.

- Λειτουργεί Σταθμός Μεταφόρτωσης ο οποίος αυτές τις ημέρες εμπλουτίζεται με δύο ακόμη τράκτορες και ηλεκτρονική αντλία βενζίνης με αποτέλεσμα την τεράστια εξοικονόμηση πόρων και την σταθεροποίηση των τελών καθαριότητας.

Ο Δήμος της Ηλιούπολης όμως διακρίνεται πανελλαδικά για την περιβαλλοντική του ευαισθησία. Για την ανακύκλωση έχει εγκαταστήσει μοναδικά συστήματα.

- Από τους 1.000 μπλε κάδους οδηγούνται στην ανακύκλωση 4.160 τόνοι ανακυκλώσιμου υλικού ετησίως.

- Διαθέτει βιολογικό καθαρισμό στα πλυντήρια έτσι ώστε να αποβάλει καθαρό νερό για πότισμα χωρίς δυσοσμίες.

- Διαθέτει και λειτουργεί πλήρη αυτόνομο μηχανισμό κομποστοποίησης και όλα τα πράσινα απορρίμματα της πόλης γίνονται λίπασμα.

- Εντός των ημερών δε, εγκαθίστανται στην πόλη ειδικοί κάδοι ανακύκλωσης οργανικών ουσιών σε όλα τα μαγαζιά εστίασης.

- Σημαντικό είναι ότι όλη η ανακύκλωση αφαιρείται από τα κλασικά σύμμεικτα σκουπίδια που οδηγούνται στην χωματερή και μειώνεται η εισφορά του δήμου που βάση του νόμου θα έπρεπε να πληρώσουν οι δημότες μέσω της ΔΕΗ.

Ο Δήμος εκτός από τον πενταψήφιο αριθμό 15377 που διαθέτει για την άμεση επικοινωνία με τους δημότες, έχει εκδώσει και ειδικό έντυπο οδηγιών και κανονισμό καθαριότητας για την αποτελεσματικότερη απαραίτητη συνεργασία Δήμου και κατοίκων και το συντονισμό στην απόρριψη και περισυλλογή των σκουπιδιών έτσι ώστε η πόλη να παραμένει όσο το δυνατόν περισσότερο καθαρή και καλαίσθητη.

Έτσι, ο Δήμος Ηλιούπολης χωρίς αυξήσεις στα τέλη λόγω της έξυπνης και ορθολογικής διαχείρισης που κάνει, καταγράφεται ως ένας από τους πιο αποτελεσματικούς Δήμους στην Ελλάδα στον τομέα της καθαριότητας, σε σχέση με το ελάχιστο προσωπικό που διαθέτει.

Βελτιώνεται καθημερινά, εξοπλίζεται και οργανώνεται σύγχρονα, έτσι ώστε να εξασφαλίζει στους κατοίκους περιβαλλοντική, αισθητική και υγιεινή ποιότητα ζωής.

Σημειώνουμε επίσης ότι το Δ.Σ. του Δήμου Ηλιούπολης στηρίζει την Βιολογική Λαϊκή και την ιδέα της διακίνησης των Βιολογικών Προϊόντων, διαθέτει τον απαιτούμενο χώρο και τον μηχανισμό καθαριότητας, όμως αποφάσισε ότι οι παραγωγοί θα πρέπει να καταβάλουν με συνέπεια το τέλος κατάληψης κοινόχρηστου χώρου που επιβάλει ο νόμος και να μην επιβαρύνουν τους δημότες με το κόστος υποστηρικτικών λειτουργιών της Λαϊκής.

 

πηγή: http://www.ilioupoli.gr/ (Δήμος Ηλιούπολης)
 

Προβλήθηκε 936 φορές

Ηλιούπολη: Οκτώ μήνες με αναστολή στον οδοντοτεχνίτη που παρίστανε τον οδοντίατρο

Το πραγματικό επάγγελμα του ήταν οδοντοτεχνίτης, ωστόσο είχε ανοίξει παράνομα οδοντιατρείο και εργαζόταν ως οδοντίατρος κάτι που ο άτυχος ασθενής δεν γνώριζε, όταν τον επισκέφθηκε για πρώτη φορά.

Μέλος του ιστορικού Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός ο αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Δημητρίου

Την Τρίτη 16 Απριλίου 2024, πραγματοποιήθηκε στην κεντρική αίθουσα εκδηλώσεων του μεγάρου του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός», η τελετή υποδοχής Επιτίμων, Τακτικών και Αντεπιστελλόντων μελών.