Θράσος, άγνοια, εθελοδουλεία, βλακεία, ίδιον όφελος, συνέπεια στην προδοσία, τι ακριβώς θα μπορούσε να χρεώσει κανείς στους συντάκτες της τελευταίας ανακοίνωσης της Οργάνωσης Μελών Σύριζα Ηλιούπολης για το Τροικανής έμπνευσης Υπερταμείο (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε);

Ανακοίνωση η οποία προσπαθεί να δικαιολογήσει το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας από την κυβέρνησή τους, αποκρύπτοντας, παραπληροφορώντας και αποπροσανατολίζοντας. Εάν μέχρι τώρα οι δικαιολογίες τους είχαν να κάνουν με τον εξαναγκασμό της κυβέρνησης σε υποταγή, τώρα περνούν σε μια άμεση δικαιολόγηση και αποδοχή αυτής της υποταγής. Βασιλικότεροι του βασιλέως οδεύουν ταχέως στον βυθό χωρίς να έχουν και οι ίδιοι συνείδηση αυτής της καθόδου.

Για τη δημόσια περιουσία λοιπόν. Τον δαίδαλο των εταιρειών που έχουν συσταθεί για το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, έτσι όπως το σκαρφίστηκαν οι δανειστές και το υλοποιούν οι εδώ συνεργάτες τους.

Με το Ν.4389/2016 ολοκληρώθηκε η τυπική διαδικασία διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας. Στην κορυφή της πυραμίδας βρίσκεται η Ε.Ε.Σ.Π (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε.), η ομπρέλα κάτω από την οποία συγκεντρώνονται όλες οι συμμετοχές και τα ακίνητα του δημοσίου τοποθετημένα σε τέσσερις θυγατρικές της εταιρείες.

1. Τ.Χ.Σ. (Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας)

2. ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου)

3. ΕΤΑΔ Α.Ε. (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου)

4. ΕΔΗΣ Α.Ε. (Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών)

Το Τ.Χ.Σ. έχει στην κατοχή του τα μερίδια του Ελληνικού Δημοσίου στις τράπεζες και ό,τι έχει σχέση μ αυτές.

Το ΤΑΙΠΕΔ έχει στην κατοχή του 19 μεγάλα ακίνητα που τελούν ήδη υπό αποκρατικοποίηση (Ελληνικό, Αστέρας Βουλιαγμένης, Ποσείδι Χαλκιδικής, Κασσιόπη Κέρκυρας, Αφάντου Ρόδου, πρώην Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο Μαρκοπούλου, Λητώ Μυκόνου, Βερβερόντα Πόρτο Χέλι κλπ.) και άλλα 72 (ΒΙΠΕ Βόλου, τρία ακίνητα εξωτερικού, ολυμπιακό κωπηλατοδρόμιο Σχινιά, στρατιωτικό αεροδρόμιο ΣΕΔΕΣ Θεσσαλονίκης, έκταση στις Γούρνες Ηρακλείου, Πουνταζέζα Λαυρίου, κάμπινγκ, ιαματικές πηγές, παραδοσιακά αρχοντικά, αγροκτήματα, πρώην ειρηνοδικεία, ξενοδοχεία κλπ.) που προορίζονται επίσης αμέσως μετά για ιδιωτικοποίηση.

Η ΕΤΑΔ Α.Ε. έχει στην κατοχή της 71.500 μικρά και μεγάλα ακίνητα μεταξύ των οποίων ξενοδοχεία, μαρίνες, κάμπινγκ, γκολφ, χιονοδρομικά, ιαματικές πηγές, Ολυμπιακά Ακίνητα, δεκάδες χιλιάδες τίτλοι ακινήτων, πολλές εκμεταλλεύσεις και φιλέτα όπως αυτά στη λεγόμενη Αττική Ριβιέρα, αλλά και 597 νησιά. Να σημειώσουμε εδώ ότι η ΕΤΑΔ ιδρύθηκε το 1998, το 2011 απορρόφησε την ¨ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ Α.Ε.¨ και την ¨ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥ Α.Ε.¨ και το 2015 την ¨ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΜΕΤΩΠΟ Α.Ε.¨. 

Η ΕΔΗΣ Α.Ε. έχει στην κατοχή της τα μερίδια του δημοσίου σε επιχειρήσεις κυρίως κοινής ωφέλειας όπως ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ, ΟΣΕ, ΟΑΚΑ, ΕΛΤΑ κλπ. Θα της μεταβιβαστεί επίσης κάποια στιγμή και το 34% της ΔΕΗ (το άλλο 17% έχει εισφερθεί στο ΤΑΙΠΕΔ για ιδιωτικοποίηση)

Σκοπός της μητρικής εταιρείας (ΕΕΣΠ), η οποία δεν ανήκει στο δημόσιο ή τον ευρύτερο δημόσιο τομέα (άρθρο 184), λειτουργεί χάριν του δημοσίου συμφέροντος σύμφωνα με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας (άρθρο 185), διαχειρίζεται και αξιοποιεί μέσω των θυγατρικών της το σύνολο της δημόσιας περιουσίας η οποία τους μεταβιβάζεται από το Ελληνικό Δημόσιο αυτομάτως και χωρίς αντάλλαγμα (άρθρο 196 παρ. 4). Τι εννοούν διαχείριση και αξιοποίηση το αναπτύσσει τα παρακάτω άρθρα του Ν. 4389/2016:

 

Άρθρο 185. Σκοπός: (α) συνεισφέρει πόρους για την υλοποίηση της επενδυτικής πολιτικής της χώρας και για την πραγματοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην ενίσχυση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και β) συμβάλει στην απομείωση των οικονομικών υποχρεώσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας.

 

Άρθρο 201: παρ. 2. Προκειμένου να προβούν σε ιδιωτικοποίηση περιουσιακών τους στοιχείων, η Εταιρεία και οι άμεσες θυγατρικές της δύνανται να προβαίνουν ενδεικτικά στην πώλησή τους, τη μεταβίβαση οποιωνδήποτε εμπράγματων ή ενοχικών και στη συνεπακόλουθη πώληση των σχετικών μετοχών σε τρίτους.

Την περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου, δηλαδή του Ελληνικού λαού, λοιπόν θα ελέγχουν στο εξής οι δανειστές μας - πώς; - ελέγχοντας τη μητρική εταιρεία (ΕΕΣΠ). Και πώς θα γίνεται αυτό; Πολύ απλά. Με τη θέσπιση ενός πενταμελούς Εποπτικού Συμβουλίου το οποίο θα διορίζει το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας (με όχι δεσμευτική άποψη του Υπουργού Οικονομικών). Δύο μέλη αυτού του πενταμελούς Εποπτικού Συμβουλίου μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος θα διορίζονται από τους τροικανούς και τρία μέλη από τον Υπουργό Οικονομικών, κατόπιν σύμφωνης γνώμης όμως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Επιπλέον, οι δανειστές θα έχουν δικαίωμα βέτο σε όλες τις αποφάσεις εφόσον θα χρειάζεται πάντα πλειοψηφία 4/5 του Εποπτικού Συμβουλίου.

Ναι, δικαίωμα βέτο θα έχουμε και εμείς. Αυτό όμως δεν είναι παρά ένα από τα τελευταία ανέκδοτα του μνημονιακού μας κυβερνητικού επιτελείου το οποίο έχει πλήρως υποταχθεί στις απαιτήσεις των δανειστών απεμπολώντας ακόμα και το δικαίωμα ψήφισης νόμων χωρίς την προηγούμενη έγκρισή τους από τους τροικανούς.

 

Με αυτό τον τρόπο λοιπόν ολοκληρώνεται η παράδοση του δημόσιου πλούτου στους διεθνείς τοκογλύφους και τις υπηρετικές κυβερνήσεις τους. Τι κι αν ένα μέρος (σαφώς λιγότερο του 50%) από τα έσοδα αυτού του απίστευτου ξεπουλήματος πάνε στην ¨ανάπτυξη¨; Αφού αυτή η ¨ανάπτυξη¨ θα γίνει με αποικιακούς όρους. Βλέπε Ελληνικό, περιφερειακά αεροδρόμια, ΟΛΠ, κόκκινα δάνεια κλπ. Μια ¨ανάπτυξη¨που προυποθέτει απαξίωση της εργασίας και ξεπούλημα της περιουσίας του Ελληνικού λαού.

 

Εάν αυτά δεν το καταλαβαίνετε κύριοι του Σύριζα, τότε είστε επικίνδυνοι. Όσο επικίνδυνοι ήταν και οι πριν από εσάς οι οποίοι διώχτηκαν κακήν-κακώς για τους ίδιους ακριβώς λόγους.

 

Σ.Σ. Οι δήθεν αντιπαραθέσεις σας με τον δήμαρχο Ηλιούπολης είναι άνευ ουσίας. Από την ίδια πλευρά είστε. Τις ίδιες πολιτικές εξυπηρετείτε. Όσο δε για την προστασία της δημόσιας περιουσίας στην περιοχή μας, είμαστε σίγουροι ότι θα την προστατέψετε όπως προστατεύετε και το Ελληνικό για το οποίο αποφεύγετε να ψελλίσετε ακόμα και τις θέσεις που είχατε μέχρι πριν λίγο.

 

 

 Ηλιούπολη 16.6.2016

 

 Νίκος Καραγεώργος

 

 

Προβλήθηκε 1767 φορές